Domů » Festivaly

Severský vítr ochladí pražská kina

Preferujete zimu před sluncem a šero místo světla? Nacházíte zalíbení v melancholii a trpíte málomluvností? Tak si nenechte ujít druhý ročník festivalu severské kultury Dny Severu. Skrz řadu přehlídek, retrospektiv a zcela nových snímků, můžete navštívit a poznat mnohé severské destinace. Chladné dny sníží teplotu tří pražských kin (Aero, Evald, Světozor), které okrem filmů nabídnou i netradiční doprovodný program.

První v pořadí můžete navštívit Aki Kaurismäki Festival 5. 9. října, Praha  Kino Aero, představující kompletní retrospektivu finského režiséra, včetně jeho posledního filmu Le Havre (Finsko / Francie / Německo 2011), uvedeného na festivalu v Karlových Varech. V pauzách nabitého programu můžete využít i teplé klima sauny stojící před kinem a ve večerních hodinách navštívit koncert kapely Marko Haavisto & Poutahaukat, známé z Kauriamäkiho filmu Muž bez minulosti (Finsko / Německo / Francie 2002).

Finskou retrospektivu vystřídá týden norského filmu Norfest 10. 16. října, Praha –  Kino Evald. Za vrchol přehlídky se považuje uvedení nahořklé komedie Happy Happy (r. Anne Sewitsky, Norsko 2010 ), která obdržela cenu na festivalu Sundance. Dále můžete v prostoru kina prožít  melancholické svátky s filmem Domů na Vánoce (r. Bent Hamer / Norsko / Švédsko / Německo 2010), pousmát se u Bezva chlapa (r. Hans Petter Moland, Norsko 2010) nebo navštívit cynický snímek Kurz negativního myšlení (r. Bård Breien, Norsko 2006). Bohužel festival se věnuje pouze jedné filmové novince, ostatní snímky již byly v české distribuci uvedeny. Tentokrát by však mělo být promítání obohaceno o konzumaci pravých norských vaflí, lahodných nápojů a k dispozici budou i huňaté norské svetry.

Spolu s norskou přehlídkou filmů začíná i skromná restrospektiva švédského režiséra Lukase Moodyssona 10. 11. října, Praha –  Kino Světozor, která severský trojlístek uzavře. Program zahájí přednáškou Pavel Bednařík (umělecký vedoucí Asociace českých filmových klubů a  Letní filmové školy v Uherském Hradišti), který se bude věnovat rysům Moodyssonovy tvorby. Uvedeny budou tři filmy Lilja (Švédsko / Dánsko 2002), Společně (Švédsko / Dánsko / Itálie 2000) a nejnovější režisérův film Mamut (Švédsko / Dánsko / Německo 2009).

Pokud se vám z filmových přehlídek zatočí hlava kolem, můžete využít i řadu zajímavých akcí, jenž dny severské kultury nabízejí. Milovníci Skandinávie mohou navštívit cestovatelské besedy, vernisáže nebo některou z tématických přednášek.

Adéla Mrázová

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 10. 2011 ve 18.35 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.