Domů » Festivaly

Zlatý leopard míří do Argentiny

Mezinárodní porota locarnského festivalu včera večer udělila hlavní cenu argentinsko-švýcarskému debutu Milagros Mumenthaler s názvem Abrir Puertas Y Ventanas (mezinárodní název Back To Stay). Vítězný snímek vypráví o třech sestrách z Buenos Aires, do jejichž života náhle zasáhne babiččina smrt. Každá se snaží s nečekanou událostí vypořádat po svém, soustředit se na určitou činnost a snažit se tím překonat obtížné a nejisté období přerodu vlastní identity. Nejisté i proto, že společně s nebožkou zmizela i autorita až dosud přísně řídící životy mladých dívek.  Střetnutí náhle izolovaných postav ve ztichlém rodinném domě tak přináší nedorozumění, emoční výkyvy, ale i uvolněný smích. Přechodné ulity však náhle prasknou, když jedna ze sester beze slova zmizí.

Všudypřítomná kamera v důsledku jen přispívá prožitku nejistoty i na straně diváka. S postavami se seznamuje striktně z vnějšku, dialogy mu nesposkytují potřebná vodítka, důležitá minulost zůstává spíše naznačena přítomnými zmínkami. Nejde však o důslednou snahu o naprosté zploštění postav k navození určitého pocitu. Tři dívky dávají najevo velmi osobité charakterové vlastnosti a prochází významným vývojem, na němž drama přerodu stojí. Jde o čirý a autentický obraz složitých sesterských vztahů, extrahovaný z jakéhokoliv dějinného pozadí. Pro jeho přesvědčivost mluví již rozhodnutí poroty, která ocenila i herečku Mariu Canale za roli prakticky smýšlející Mariny. Kvality vítěze však dokládá i cena FIPRESCI a zvláštní cena ekumenické poroty.

Výjimečně uděleného zvláštního Zlatého leoparda získal japonský nezávislý režisér Shinji Aoyama za snímek Tokyo Koen, avšak i za jeho dosavadní filmařskou kariéru (ta má široké rozpětí, zahrnující jak těžká a spíše meditativní existenciální dramata, především téměř 4hodinový opus Eureka, tak žánrové filmy zkoumající své hranice – např. na precizním scénáři a zápletce postavený mysteriozní thriller Lakeside Murder Case) . Režisérův oceněný počin se tentokrát dostává do poetických vod a vypráví příběh mladého fotografa, který je nucen přehodnotit své vztahy k řadě žen poté, co přijme nabídku fotografovat přítelkyni svého klienta.

Speciální cena pro nejlepší druhý film připadla izraelskému tvůrci Nadavu Lapidovi. Jeho film Policeman vypráví nejen o vnějším, ale i o vnitřním konfliktu příslušníka protiteroristické jednotky, která narazí na zvláště radikální arabskou skupinu. Nebezpečné střety, však zanechávají šrámy především na jeho duši a svědomí ve vztahu k rodině.

Dvě další důležité ceny – pro nejlepšího režiséra a nejlepšího herce – nalezly svého držitele v mladém rumunském tvůrci Adrianu Sitaru (jeho krátkometrážní snímek Klec byl uveden na letošním MFFKV). Soutěže se účastnil svým druhým celovečerním filmem Best Intentions, tragikomickým příběhem neurotického a emočně labilního mladíka, jehož životní dráha je silně narušena matčinou mrtvicí. Bloumá v prohlubujícím se šílenství nemocnicí a spatřuje v ní burleskní obdobu „lidské zoo“, ostatní, včetně zbytku rodiny, k němu promlouvají s nejlepšími úmysly a i on se snaží tak jednat, což však přináší řadu katastrof.

V sekci Filmmakers Of The Present byl oceněn hlavní cenou italský film L´Estate di Giacomo Alessandra Comodina – intimní drama o hluchém teenagerovi, který s nejlepší přítelkyni zabloudí na výletě a společně objeví malý ráj, v němž se jejich přetrvávající dětské hry mění v senzuální počátek nové životní etapy. Zvláštní cena opět putovala do Argentiny díky debutujícímu režisérovi Santiagu Mitremu, jenž ve filmu The Student nahlédl do zajímavého světa univerzitní politiky, která spíše paroduje praktiky současné politiky vrcholné.

Naopak cena ekumenické poroty nemusela překročit hranice země. Švýcarský filmař Fernand Melgar ji získal za dokumentární snímek Vol Spécial, v němž zavádí diváka do dusné a beznadějné atmosféry detenčního centra, kde čekají imigranti na „speciální let“, tedy na deportaci ze země, v níž se mnohdy staly v praktickém životě skutečnými občany.

Dle ředitele festivalu Marca Solariho předčil letošní ročník jeho nejvyšší očekávání, především co se týče diváckého zájmu. Počet návštěvníků meziročně vzrostl o 8%, u projekcí na Piazza Grande dokonce o 14%.

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ:

ZLATÝ LEOPARD
Back To Stay“ režie Milagros Mumenthaler (Argentina, Švýcarsko)

ZVLÁŠTNÍ ZLATÝ LEOPARD
„Tokyo Koen“ režie Shinji Aoyama (Japonsko)

SPECIÁLNÍ CENA POROTY
Policeman“ režie Nadav Lapid (Izrael)

NEJLEPŠÍ REŽIE

Best Intentions“ režie Adrian Sitaru (Rumunsko)

LEOPARD PRO NEJLEPŠÍ HEREČKU

Maria Canale za film „Back To Stay“ režie Milagros Mumenthaler (Argentina, Švýcarsko)

LEOPARD PRO NEJLEPŠÍHO HERCE
Bogdan Dumitrache za film „Best Intentions“ režie Adrian Sitaru (Rumunsko)

SOUTĚŽ SOUČASNÝCH FILMAŘŮ:

ZLATÝ LEOPARD
L´Estate di Giacomo“ režie Alessandro Comodin (Itálie)

SPECIÁLNÍ CENA POROTY CINÉ+
The Student“ režie Santiago Mitre (Argentina)

SPECIÁLNÍ CENA POROTY
It´s the Earth Not the Moon“ režie Goncalo Tocha (Portugalsko)

LEOPARD ZA NEJLEPŠÍ PRVNÍ CELOVEČERNÍ FILM
Nana“ režie Valérie Massadian (Francie)

MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ O LEOPARDA ZÍTŘKA: (KRÁTKÉ FILMY)

ZLATÝ LEOPARD
„Addicted“ režie Peter Baranowski (Německo)

STŘÍBRNÝ LEOPARD
Les enfants de la nuit“ režie Caroline Deruas (Francie)

NÁRODNÍ SOUTĚŽ O LEOPARDA ZÍTŘKA: (KRÁTKÉ FILMY)

ZLATÝ LEOPARD
The Ambassador and Me“ režie Jan Czarlewski (Švýcarsko)

STŘÍDRNÝ LEOPARD
The Girl´s grave“ režie Carmen Jaquier (Švýcarsko)

OSTATNÍ CENY

CENA DIVÁKŮ
„Monsieur Lazhar“ režie Phillipe Falardeau (Kanada)

CENA VARIETY PIAZZA GRANDE
„Monsieur Lazhar“ režie Phillipe Falardeau (Kanada)

CENA FIPRESCI
Back To Stay“ režie Milagros Mumenthaler (Argentina, Švýcarsko)

CENA EKUMENICKÉ POROTY
Back To Stay“ režie Milagros Mumenthaler (Argentina, Švýcarsko)

Zdroj: Screendaily.com, Pardolive.ch

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 14. 8. 2011 ve 19.41 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.