Domů » Festivaly

LFŠ 2011: Apichatpong Weerasethakul

Letošní program Letní filmové školy slibuje velmi zajímavý ročník. A to i přes to, že většinu filmů mohl návštěvník již vidět. Po loňské návštěvě Bély Tarra nabízí LFŠ letos další velké postavy artového filmu. Za nejznámější jména lze určitě považovat srbského režiséra Emira Kusturicu a finského Aki Kaurismäkiho. V tomto článku bych však chtěl upozornit na ještě jednu osobnost, jejíž přítomnost je naprosto jedinečnou událostí, která se dá přirovnat právě k loňské přítomnosti Bély Tarra. Od 27.7. do 31.7. zde bude hostem asi nejvýraznější thajský režisér Apichatpong Weerasethakul (mimo jiné výherce Zlaté palmy za film Strýček Búnmí).

Ve svých filmech využívá naprosto jedinečný styl, který působí originálně i v rámci kontemplativní kinematografie, jež si už stačila vytvořit určité konveční postupy a projevy. Logika a výstavba filmů je často podřízena intuici a náhodným asociacím, které se stávají plnohodnotnými interpretačními nástroji. Narativní kauzalita je často v jeho snímcích roztříštěna a vztah příčiny a následku se řídí náladou a povahou jednotlivých částí.

Sám Weerasethakul přiznává, že jde o ryze osobní snímky, které nutně vycházejí z thajské mentality, jeho osobních zkušeností a zdejších mýtů. Pro zahraničního diváka tak často nezbývá než uchopit jeho snímky právě často jako transcendentní magická zjevení, kterým je třeba se naprosto odevzdat a nechat se řídit proudem podvědomí.

Nabízí se samozřejmě spekulace, nakolik svéráznou estetiku Weerasethakulových snímků ovlivnilo jeho studium architektury na Chicagské univerzitě. Často totiž buduje namísto tradiční narativní struktury „vyprázdněné“ obrazy prodchlé téměř neuchopitelným, ale jasně přítomným geniem loci. V bujném porostu džungle pak často nechává promlouvat staré thajské mýty a tradiční kulturní symboly.

K auře geniálního režiséra také nepochybně přispěl fakt, že to jeho filmy nemají ve svém domácím prostředí příliš lehké a často způsobují konflikt se státními úředníky. Přísná cenzura způsobila, že ne všechny jeho snímky byly distribuovány, a pokud ano, tak pouze ve velmi omezeném nasazení. Systém státního financování v Thajsku v podstatě nefunguje, a tak Weerasethakul produkuje filmy skrze svou produkční společnost Kick The Machine a dodnes není schopen dluhy za své předchozí projekty splatit. V mezinárodním kontextu je tak považován za vizionáře, kterému příliš domácí systém nepřeje, ale za to se úspěšně účastní nejprestižnějších filmových festivalů (získal např. několik cen v Cannes).

Nutno však dodat (abychom tvůrce příliš nemytizovali), že Apichatpong Weerasethakul je vedle svých festivalově vřele přijetých filmů Slastně tvá (2002), Tropická nemoc (2004) a Světlo století (2006) zároveň i autorem snímku skládající poctu thajským béčkovým filmům The Adventures of Iron Pussy (2003). Ve svém posledním díle Strýček Búnmí (2010) pak umně spojuje právě žánrové zdroje s lokální mytologií a akademicky čistým stylem předchozích snímků. Z retrospektivy na LFŠ by se tak mohl Apichatpong Weerasethakul jevit pouze jako jednorozměrný tvůrce uznávaných celovečerních filmů a videoinstalací, což by byla velká dezinterpretace. V několika rozhovorech se například zmiňuje o svém vysněném snímku Utopia, ve kterém by čerpal z knih Raye Bradburyho a zároveň propojil mytologický příběh o přerodu světa s odkazy na seriál Star Trek.

Vedle jeho čtyř celovečerních snímků, které budou v Uherském hradišti promítány, je také jedinečná možnost spatřit jeho krátké snímky a videoinstalace, které jsou jinak špatně dostupné. V pátek 29.7. pak bude od páté hodiny hostem Lekce filmu v sále Reduty.

Více o tvůrci a programu naleznete na oficiálních stránkách Letní filmové školy.

Doporučujeme

3 komentářů

  • r_ing napsal:

    rumunský režisér Emir Kusturica?

  • pozn. napsal:

    Bacha na ty chyby ohledně „rumunského režiséra Kusturici“ (kdepak rumunského), a „uznávaného Islanďana Kaurismäkiho“ (kdeže…)! Jako potrestání, ať si autor sám zjistí pravé národnosti, neporadím :)

  • Hubert Poul napsal:

    Safra. Za ty chyby se omlouvam a ihned je opravuji. Tak to dopada, kdyz clovek u psani mysli uz nad dalsimi clanky, ktere by bylo treba napsat :) A dekuji za tak rychle upozorneni. Takove mystifikace by se nemely vubec stavat…

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 17. 7. 2011 ve 12.32 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.