Domů » Aktuálně

Trailer: Melancholia Larse von Triera

Společnost Zentropa dnes na svých stránkách uveřejnila první ukázku ze zatím posledního filmu Larse von Triera, který nese název Melancholia. S největší pravděpodobností bude ve světové premiéře uveden v soutěžní sekci letošního festivalu v Cannes.

Dosud se toho o ději snímku příliš nevědělo. Ukázka nám ale dává základní vodítka, co lze od příběhu očekávat. Mělo by jít o film, v němž se budou souběžně odehrávat dvě dramata. Jedna linie by se měla věnovat vztahu dvou sester (Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg), z nichž mladší se čerstvě vdává a následně se stává matkou. Současně se ve vesmíru objevuje rudá planeta, která vystoupila zpoza slunce a s níž hrozí Zemi bezprostřední srážka. Z letmých prostřihů však lze postřehnout, že bouřící se příroda se začne projevovat v daleko širším měřítku.

Trier opět vyniká v dokonalém matení diváků a stále tedy není docela jasné, co konkrétně lze od snímku očekávat. Jeho filmy jsou na této nevypočítatelnosti ostatně ve značné míře vystavěny a jejich nepředvídatelnost je zásadním diváckým prožitkem (i proto jsou vždy vítaným doplňkem festivalů, kde nabírají spíše rozměr společenské události). Styl traileru nabízí navíc příjemnou změnu v kontextu tradičních filmových ukázek, které často ukáží naprosto všechno zásadní z filmu.

Z hlediska vizuálního určitě ukázka připomene předchozí Trierův snímek Antikrist, kde režisér využil podobně působivé filtry i ruční kameru v kombinaci se statickými záběry s vysokou rychlostí snímkování, která způsobuje zpomalení obrazu. Zvláštní je jakýsi pocit „zvrácenosti“, který je patrný hlavně ve způsobu zobrazování: perfektní vyvážené kompozice obrazu jsou ve své dokonalosti vlastně strašně nechutné.

Trier již začíná připravovat svůj další film. Více jsme o něm psali zde.

Doporučujeme

2 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 4. 2011 ve 22.38 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.