Domů » Festivaly

Grand Prix Febiofestu získává polský film Křtiny

V pátek večer byl veřejně jmenován vítězný snímek soutěže Nová Evropa letošního ročníku Febiofestu. Tato sekce je věnována prvním či druhým filmům evropských režisérů. Třiceti tří členná porota složená z lidí nejrůznějších profesí a zájmů se rozhodla z celkem dvanácti snímků vyzdvihnout polský film Křtiny režiséra Marcina Wrony. Ten již počátkem roku získal dvě ceny Stříbrného lva na MFF v Gdyni, což je největší a jeden z nejprestižnějších polských festivalů. Minulý rok byl promítán také v rámci festivalů San Sebastian a Toronta.

Snímek sleduje osud čerstvého otce Michala a matky Magdy. Michal hledá pro novorozené dítě někoho, kdo by mu šel za kmotra. Pozve tedy svého starého známého z doby, než se přistěhoval do města. S ním se však na jeho dosud idylický život snáší i stín minulosti, před nímž se mu dosud dařilo utíkat. Na povrch začíná vyplouvat jeho kriminální minulost,  díky níž si v minulosti znepřátelil řadu lidí, jenž stále čekají na vhodnou chvíli, kdy se Michalovi pomstít. A ta dost možná právě přichází.

Ocenění filmu na Febiofestu se pojí s finanční odměnou 5000 Euro pro jeho režiséra a stejná částka poputuje i společnosti, která se rozhodne film v Čechách distribuovat do kin. Tou by měl být v tomto případě Falcon. Ještě předtím však bude možné vidět snímek na festivalových ozvěnách Febiofestu v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Plzni a Českých Budějovicích. Na našich stránkách si na něj budete moct přečíst recenzi již v horizontu několika dní.

Marcin Wrona je zatím nepříliš výrazný tvůrce, který před filmem Křtiny natočil pouze jeden celovečerní snímek Moja krew o profesionálním boxerovi, jenž se zoufale snaží před svou blízkou smrtí seznámit s nějakou ženou, co by porodila a vychovala jeho dítě. Promítán byl minulý rok v rámci festivalu Jeden svět.

Během festivalu byly uděleny i tři čestná ocenění. Již dříve v týdnu si islandský tvůrce Fridrik Thór Fridriksson osobně převzal Kristiána za přínos světové kinematografii. Ve středu ho před projekcí Viscontiho filmu Ludvík následoval známý herec Helmut Berger. V pátek pak byl poslední Kristián za mimořádné zásluhy předán Peteru Weirovi, jenž zde byl mimo jiné také uvést svůj snímek Útěk ze Sibiře, který festival zakončil.

Trailer na film Křtiny:

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 4. 2011 ve 3.12 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.