Domů » Aktuálně

TV tip na sobotu: Wrestler

Zatímco Černá labuť stále brázdí vody českého distribučního jezera, Česká televize nabízí divákům shlédnutí Wrestlera (rozsáhlou recenzi čtěte zde), předchozího snímku Darrena Aronofskyho. Téma lidských závislostí, ať už v jakékoliv podobě, probíhá napříč celou režisérovou tvorbou. V Requiem za sen postavy podléhají drogám, televizi, penězům. Geniální vědec v zešílí kvůli posedlosti matematickým problémem. A WrestleraČerou labutí tematicky spojuje také závislost hlavních hrdinů – závislost na práci a úspěchu.

Randy Ram Robinson (Mickey Rourke) se od dob své největší slávy v 80. letech pozvolna proměnil v lidskou trosku bez přátel a bez skutečného domova. Naivní touha po návratu do wrestlingového ringu a neutuchající žízeň po úspěchu jej přivádí na hranici možností jeho těla zničeného léty bojů. Ve chvíli, kdy je nucen vzdát se wrestlingu i na amatérské úrovni, zjišťuje, jak prázdný a neobydlený život jej nadále čeká. Leží před ním zásadní rozhodnutí. Žít riskantně s krvavým sportem, nebo (ne)žít bez něj.

I přes zmíněnou tematickou podobnost se Wrester od ostatních Afonofskyho filmů výrazně liší. A to po formální stránce, je civilním intimním dramatem, mezi záběry dominují polocelky a různě velké detaily, kamera často Randyho sleduje zezadu přes rameno a barevné paletě obrazu dominují bledé tóny. Ale i v této poloze režisér dokazuje, že dokáže filmovou formu konstruovat s velkým citem pro příběh, tak, aby rub a líc příslušely ke stejné filmové minci.

5.3.  Sobota  21:35 (ČT1) Wrestler

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 3. 2011 ve 20.20 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.