Domů » Aktuálně

Aktuálně: Nuri Bilge Ceylan dotočil šestý film

Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan dotočil v pořadí již svůj šestý celovečerní film s názvem Once upon a time in Anatolia. Kolem poloviny tohoto ledna to oznámila turecká média. Natáčení velmi očekávaného snímku, jehož produkční proces započal přesně před rokem, tak skončilo o měsíc dříve, než se původně předpokládalo. Nyní může začít postprodukční fáze, jež by však neměla být příliš zdlouhavá, protože Ceylanův film s největší pravděpodobností bude očekávat premiéra na letošním festivalu v Cannes. Jeho snímky se totiž v soutěži o Zlatou palmu pravidelně objevují (Vzdálený si odtud odnesl Velkou cenu poroty, Tři opice pak cenu za Nejlepšího režiséra).

Once upon a time in Anatolia je koprodukčním projektem Turecka a Bosny a Hercegoviny. Předloni byl podpořen částkou v hodnotě 8 milionů korun z fondu Euroimages. Jde tak o dosud nejdražší snímek, který Nuri Bilge Ceylan režíroval. Režisér je totiž znám svým lpěním na malých rozpočtech. S prací na scénáři mu pomáhala i jeho žena Ebru Ceylan (kterou Nuri Bilge Ceylan v minulosti obsadil do snímku Klimates). Film byl produkčně zaštítěn čtyřmi společnostmi, z nichž jednou je i MFF Sarajevo.

V novém Ceylanově snímku se v hlavních rolích neobjeví žádná žena. I přes zvýšený rozpočet by totiž film měl zůstat velmi komorní a zobrazovat životní osud byrokratického doktora a prokurátora žijícího v malém městečku na venkově. Hlavní roli ztvárnil v Turecku známý režisér, scenárista a herec Yilmaz Erdoğan.

Nuri Bilge Ceylan je vedle Semiha Kaplanoğla asi nejznámějším tureckým režisérem. O jeho snímcích se často říká, že navazují na odkaz Andreje Tarkovského. S tím má společné například využívání dlouhých záběrů a výběr velmi osobních témat. Do snímků navíc obsazuje většinou členy rodiny či své blízké přátele. Právě osobní angažovanost způsobuje, že se někdy jeho filmy pohybují až na hranici kýče a vyvolávají rozporuplné reakce (což bylo nejvíce znát u jeho prozatím posledního filmu Tři opice).

Zdroj: IndieWire.com

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 24. 1. 2011 ve 16.56 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.