Domů » Aktuálně

Aktuálně: Národní kandidáti na oscarové klání – užší výběr

Komise vybrala devět filmů, které budou bojovat o sošku Oskara za nejlepší zahraniční film. Již dříve jsme dali svým čtenářům možnost dozvědět se něco o širší nominaci v rámci dvou článků (první část zde, druhá zde). Dnes přinášíme aktualizovaný přehled. Článek zaktualizujeme v příštích pár dnech, kdy dojde k dalšímu zůžení výběru.

Překvapivě byly z nominací vyškrtnuty snímky jako něměcká Cizinka o velice aktuální muslimské problematice, nejvýdělečnější čínský velkofilm všech dob Tangshan fafizhen, či rozdílné reakce vyvolávající francouzský snímek O bozích a lidech.

Závěrečné nominace budou vyhlášeny 25. ledna a slavnostní předávání cen se uskuteční 27. února.

Aktualizace 26.1.: Finální nominace jsou v textu podtrženy.

Filmy:

Alžírsko – Hors-la-loi (Outside the law): Snímek, který způsobil kontroverzi na loňském festivalu v Cannes, na němž soutěžil. Tvůrcem je ve Francii narozený režisér Rachid Bouchareb, jenž byl nominován na Oscara za svůj poslední film Den vítězství. Příběh vypráví o třech bratřích, kteří se zapletou do alžírského boje o nezávislost na Francii a ukazuje bez servítek krvavé zásahy policie proti alžírským teroristům a demonstrantům . Film byl financován i francouzskou stranou, jejíž kinematografie se tomuto tématu stále vyhýbá a bere tak v potaz, že na jihu země jde o stále nezhojenou ránu. Proti filmu demonstrovali přímo na festivalu bývalí veteráni a kolonisté, i obyvatelé alžírského původu bojujících tehdy proti své vlasti.

Dánsko – Lepší svět (Hævnen): Sussan Bier má již na kontě nominaci za film Po svatbě a v Americe její jméno není žádnou neznámou. Film vyhrál zlatý glób za Nejlepší zahraniční film Toto drama vstupuje touto dobou do amerických kin a má zajištěnou distribuci v mnoha jiných zemích včetně ČR (24.2.). Zajímavě vyhlížející film propojuje dvě značně nesourodá prostředí – uprchlický tábor v Africe a šedivé dánské maloměsto a sleduje dvě rodiny, jejichž přátelství se změní v dechberoucí honbu, v níž jde o holý život.

Japonsko – Kokuhaku (Confessions): Tetsuya Nakashima, tvůrce bláznivých, pestrobarevných až surreálných komedií, připomínajících nejvíce leporelo Amélie z Montmartru má nyní šanci oslovit i americké akademiky. Jeho nejnovější snímek je však zcela jiný než předchozí díla – jedná se o temnou historku ze střední školy o násilí, vraždě mladé dívky a následné pomstě její matky, jež se změní v chladnokrevnou bestii s dokonalým plánem. Japonský kasovní trhák si už získal zájem u velkých amerických studií a brzy asi vznikne jeho remake.

Jihoafrická republika – Life, Above All: Oliver Schmitz zkusí štěstí adaptací Strattonova románu Chanda´s Secret, jehož hrdinkou je malá dívka, která bojuje proti hanebným podmínkám a strachu, které ochromují johannesburgský slum. Skrze ní je ukazána realita moderní Jihoafrické republiky, která stále bojuje s problémem zařazení černošského obyvatelstva do společnosti.

Kanada – Incendies: Drama Denise Villeneuvy je adaptací oceňované divadelní hry Wajdi Mouavada, jejíž hlavními postavami jsou dospělá dvojčata, která se dozví z poslední vůle jejich matky, že jejich domněle mrtvý otec stále žije a navíc mají ještě jednoho sourozence. Oba sourozenci berou toto zjištění jako vodítko k tomu, aby se dozvěděli, proč matka jednoho dne přestala mluvit, avšak jedině Jeanne dokáže uskutečnit svoji touhu zjistit pravdu i ve vzdáleném Libanonu. Její bratr naopak bere závěť jako poslední excentričnost matky s chladným srdcem. Jejich cesty se však opět spojí a společně dávají dílek po dílku dohromady srdcervoucí příběh, jenž zcela mění pohled na jejich matku. Vysoce hodnocený film patří určitě mezi favority letošního výběru.

Mexiko – Biutiful: Nový počin A. G. Iñárritua byl asi jasnou volbou. Temný příběh muže, zapleteného do nelegálního obchodování, kterého začne na opačné straně zákona dohánět jeho minulost, byl uveden na letošním Cannes, avšak dosavadní reakce kritiků bohužel moc jednoznačné nejsou. V českých kinech se film objeví 3. února.

Řecko – Kynodontas (Dogtooth): Yorgos Lanthimos již ovládl výroční řecké filmové ceny touto satirou plnou zvratů o rodině, která řeší výchovu svých dospívajících dětí tím, že je drží zamčené na venkovském statku, netuší však, že jediný impuls zvenčí, týkající se sexuální otázky, začne působit jako ničivý požár rodičovských snah. Snímek má rovněž na kontě cenu z loňského festivalu Cannes, kde zvítězil v sekci Un Certain Regard.

Španělsko – También la Lluvia (Even the Rain): Film režisérky Icíar Bollaín porazil u akademiků taková díla jako napínavé vězeňské drama Cell 311 a životopisný snímek Lope o dramatikovi Lope de Vegovi.  I když se jedná o ne tak atraktivní téma režiséra a producenta, kteří připravují v Bolívii snímek o Kryštofu Kolumbovi, jenž začnou hatit tamější nepokoje ohledně privatizace vodovodního systému. Přesto má dvě silné devizy – Gaela Garcíu Bernala v hlavní roli a scénáristu filmů Kena Loache Paula Lavertyho.

Švédsko – I rymden  finns inga känslor (Simple Simon): Nový zázračný objev švédské kinematografie, pětadvacetiletý režisér Andreas Öhman, točící od šestnácti let, svým celovečerním debutem získal důvěru akademiků a stal se švédským vyslancem pro letošní klání. Syn Stellana Skarsgårda Bill zde ztvárňuje postavu osmnáctiletého mladíka s Aspergerovým syndromem, jehož život otočí naruby rozchod jeho bratra s jeho partnerkou. Režisér je přímo fascinován touto chorobou a dává ji velmi silné vizuální vyznění a tím vytváří nový, extrémně stylizovaný svět. Je možné, že si tímto velmi svěžím počinem získá brzy pověst zázračného talentu i mimo svou vlast, třeba díky zlaté sošce.

Doporučujeme

3 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 20. 1. 2011 ve 17.27 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.