Domů » Aktuálně

Speciální vánoční DVD a Blu-ray tipy

S blížícím se koncem roku pravidelně stoupá počet atraktivních filmových titulů, jimiž si zájemci mohou rozšířit své filmotéky. Divácké hity doplňují četné reedice snímků ze zlatého fondu a více-diskové box sety. Důvod je zřejmý a lze jej shrnout do dvou slov: „předvánoční trh“. Následující řádky jsou věnovány distribučním novinkám sběratelské povahy z Velké Británie a Spojených států amerických.

Velká Británie:

Text si dovolím otevřít titulem vydaným sice již koncem listopadu, ale jistě zasluhujícím obsáhlejší připomenutí. Vrcholné dílo německého expresionismu a jeden z nejvlivnějších raných příspěvků do žánru sci-fi, monumentální Metropolis (1927) Fritze Langa vychází na DVD a Blu-ray v nově rekonstruované, o 25 minut prodloužené verzi. Doplnění materiálu, který byl dlouho považován za ztracený, umožnil předloňský nález původní filmové kopie v Buenos Aires. Deset měsíců po jeho premiérovém uvedení na letošním Berlínském festivalu a třiaosmdesát let od jeho premiéry tak máme možnost vidět film téměř v téže podobě jako němečtí diváci před třiaosmdesáti lety, předtím, než byl Metropolis studiem UFA razantně sestříhán. Není ostatně divu, že se studio k Langovu takřka čtyřhodinovému eposu zachovalo macešsky, rozpočet odhadovaný na 5 milionů marek Ufu málem přivedl k bankrotu.

Pro film byla symfonickým orchestrem také nově nahraná původní hudba Gottfrieda Huppertze. Všechny tři verze uvedené na britský trh (blu-ray, blu-ray ve steelbooku s DVD, DVD) nabízí na disku, uloženém společně s obsáhlým bookletem ve výtvarně nápadité krabičce, krom filmu samotného také hodinový dokument o natáčení nebo audio-komentář amerického filmového kritika Jonathana Rosenbauma.

Společnost Artificial Eye se specializuje na distribuci cizojazyčných DVD ve Velké Británii a USA. Její rozsáhlý katalog umělecky hodnotných snímků by podle informací na stránkách britských e-shopů (thehut.com, lovefilm.com) měla 6. prosince doplnit kolekce čtyř filmů italského režiséra a pravidelného účastníka mezinárodních filmových festivalů Paola Sorrentina. Jeho premiérově uvedený celovečerní debut L’ Uomo in più mají doplnit tři následující, na DVD již dříve vydané filmy: Následky lásky, L’ Amico di famiglia a Božský, vydaný v Česku Levnými knihami.

Kinji Fukasaku, režisér silně ovlivněný italským neorealismem, vtrhnul do světa filmu v 70. letech syrovými snímky z prostředí japonské mafie. Upozornil na sebe používáním ruční kamery nebo vpisováním textu do záběrů. Mezinárodní věhlas získal teprve díky svému poslednímu dokončenému filmu, krvavé a kontroverzní satiře Battle Royale. V rámci vzdělávací reformy je v Japonsku každoročně vybrána jedna školní třída, jejíž žáci se stávají aktéry nemilosrdné hry na přežití. Role třídního učitele se zhostil herec a režisér Takeshi Kitano. Film, jehož druhý, méně zdařilý díl dokončil režisérův syn Kenta, vyjde 13. prosince v třídiskovém blu-ray box setu. Původní a režisérský, přibližně o 8 minut prodloužený sestřih Battle Royale doplní dokumenty o natáčení a tištěné materiály pro skutečné sběratele – komiks, booklet, pohlednice s motivy z filmu a plakát.

Ve stejný den jako Battle Royale, tedy 13. prosince, by měly britské e-shopy začít rozesílat Blu-ray s mysteriózním hororem Tmavě červená. Film italského hororového klasika Daria Argenta bývá pro práci s kamerou a mizanscénou přirovnáván k Antonioniho Zvětšenině. Stejně jako v případě Battle Royale bychom na disku měli nalézt dvě verze filmu, mezinárodní sestřih pro kina a sestřih režisérův, delší tentokrát o rovných 20 minut. Přidanou hodnotu bude dle dostupných informací představovat mimo jiné dokument o svébytné italské odnoži kriminálního žánru jménem giallo a oboustranný plakát.

Poslední britská novinka, která by měla vyjít před Vánoci (do třetice 13. 12.) a kterou zde zmíním, vyjde díky péči Britského filmového institutu (BFI). Čtyřdisková DVD kolekce nazvaná prostě Chaplin at Keystone slibuje obsáhnout 34 dochovaných z 35 natočených filmů, jež vznikly během spojení tvůrčích sil Chaplina a průkopníka americké němé grotesky Macka Sennetta, zakladatele Keystone Film Company. 33 krátkometrážních filmů z období, kdy Tulák teprve získával své charakteristické rysy, doplní celovečerní komedie s populární divadelní herečkou Marií Dresslerovou Chaplin honí dolary.

USA:

Screwballové komedie, fantasy, dramata i dokumenty natáčel jeden z nejvýraznějších humanistů klasického Hollywoodu Frank Capra. Z více než pěti desítek jeho filmů vyšel v české lokalizaci jen nepatrný zlomek (Stalo se jedné noci, Vždyť jsme jen jednou na světě, Jezinky a bezinky, Život je krásný, Vládní prohlášení). Podstatně širší americká nabídka byla oproti tomu nejnověji rozšířena již druhým DVD vydáním Caprovy méně známé meziválečné komedie To je John Doe s Garym Cooperem a Barbarou Stanwyck. Přívlastek 70th Anniversary Ultimate Collector’s Edition by měl zaručit bohatou bonusovou výbavu na druhém ze dvou disků.

Cílem The Criterion Collection je počínaje rokem 1984 uvádět na videotrh význačné klasické i současné filmy, zpravidla ve špičkové audio a video kvalitě a s řadou doprovodných materiálů (tradici speciálních edic zahájily právě jejich bohatě vybavené disky). Nejnovějšími přírůstky do rozsáhlé kolekce jsou filmy dvou výrazných hororových režisérů, Stroj času Mexičana Guillerma del Tora a Videodrome Kanaďana Davida Cronenberga.

Del Torova celovečerní prvotina je spíše než děsuplnou podívanou s oslizlými monstry (jako režisérův americký debut Mimic) melancholickou variací příběhu o věčné lidské touze po nesmrtelnosti. Do hlavní role starožitníka, který nalezne zařízení zajišťující svému majiteli věčný život, obsadil del Toro populárního argentinského herce Federica Luppiho, vedlejší, nepřekvapivě zápornou roli si ve filmu zahrál Ron Perlman, pozdější představitel Hellboye v del Torově stejnojmenné adaptaci známého komiksu. Jednadvaceti cenami ověnčený horor doprovází na DVD a Blu-ray del Torova krátkometrážní Geometria, audiokomentáře či rozhovory s tvůrci. Tradičním doplňkem titulů od Criterionu je booklet, tentokrát s esejí filmové kritičky Maitland McDonaghové, jejíž hlavní oblastí zájmu jsou právě horory.

Videodrome rozvíjí Cronenbergovo oblíbené téma transformace. Max Renn v podání Jamese Woodse, narazí během hledání atraktivního programu pro svou kabelovou televizi na vysílání nazvané Videodrome a přenášející v přímém přenosu mimořádné reálné mučení mladé ženy. Pátraní po původu tohoto programu přivede Renna na stopu zvláštního společenství. Realita začíná splývat s televizní obrazovkou, lidské tělo se mění ve videopřehrávač. Že režisér nešetří naturalistickými záběry vzhledem k pověsti jeho raných filmů, myslím netřeba dodávat. Bonusy jsou podobné jako u Stroje času: audiokomentáře, krátkometrážní film, dokumenty o natáčení, booklet s eseji.

Letos zesnulý Claude Chabrol se nemalou měrou zasloužil o vznik francouzské nové vlny (financoval například první filmy Truffauta a Godarda). Z jeho bohaté filmografie, kde po boku umělecky ambicióznějších titulů stojí filmy žánrové, na DVD 14. prosince vyjdou ve společném obalu a s podtitulem Two Classic Thrillers from the Legendary Director thrillery Družička a Sladká smrt. Oproti edicím vydaným v Česku budou ty zahraniční doplněné několika bonusy (rozhovor s režisérem, dokument o natáčení).

Nezávislý kanadský filmař Guy Maddin ve svých celovečerních, ale především krátkometrážních a v každém ohledu velmi postmoderních filmech s oblibou oživuje styl výmarské kinematografie a sovětských agitek. Jeho záměrné užívání klišé, bizarního humoru a surreálných scén připomíná ranou tvorbu Davida Lynche. Za subjektivní pohled na své rodné město My Winnipeg, uvedený předloni také v Karlových Varech, získal na Torontském festivalu cenu za nejlepší kanadský film roku. Čtyřdiskový DVD Box set s pěti jeho celovečerními a šesti krátkometrážními filmy má poněkud barnumský název The Quintessential Guy Maddin! a zahrnuje mimo jiné filmy Careful, Twilight of the Ice Nymphs, Archangel, Dracula: Pages from a Virgin’s Diary a Cowards Bend the Knee. Nejdelším bonusem je hodinový dokument o Maddinových začátcích.

Skutečně okázalou kolekci pro filmové sběratele připravilo studio Fox, oslavující letos 75 výročí svého založení. Fox 75th Anniversary Collection se rozprostírá na 76 discích a nabízí průřez tvorbou studia od roku 1933 (Cavalcade) po rok 2009 (Avatar). Od westernů (Jízda do Ox-Bow) a muzikálů (South Pacific) k hororům (Přichází satan!) a sci-fi (Star Wars). Vyjma těch posledních (Ďábel nosí Pradu, Noc v muzeu) jde výhradně o léty prověřené tituly, které nicméně do jednoho vyšly již dříve, mnohdy i v lépe vybavených speciálních edicích.

Velká Británie:

22.11. Metropolis (DVD, BLU)
6.12. The Paolo Sorrentino Collection (DVD)
13.12. Battle Royale: Special Edition (BLU)
13.12. Deep Red/Tmavě červená (BLU)
13.12. Chaplin at Keystone (DVD)

USA:

30.11. Meet John Doe/Tady John Doe (DVD)
7.12. Cronos/Stroj času (DVD, BLU)
7.12. Videodrome (DVD, BLU)
7.12. Fox 75th Anniversary Collection (DVD)
14.12. Chabrol: Two Classic Thrillers from the Legendary Director (DVD)
14.12. The Quintessential Guy Maddin! (DVD)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 6. 12. 2010 ve 23.34 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.