Domů » Aktuálně

TV tip na neděli: Uvnitř tančím

Irský režisér Damien O’Donnell natočil zatím tři celovečerní filmy. Jeho debut z roku 1999  Východ je východ zaznamenal pozitivní diváckou i kritickou odezvu. Před nabídkou režie snínku Špína Londýna (2002, rež. Stephen Frears) dal přednost Krajině srdce a roku 2004 natočil svůj prozatím poslední film Uvnitř tančím. Všechny tři filmy publikum přijalo vřele, ale kritickou obcí byl  O’Donnell po Uvnitř tančím zaškatulkován jako režisér dojemných humorných příběhů středního proudu.

Film vypráví o ochrnutém mladíkovi Michaelovi, který poklidně žije v irském domě pro invalidy. Místní stereotypní plynutí času jednoho dne naruší nový pacient Rory, jehož vzpurné rebelantské chování se ukazuje jako hlavní zábrana v úředním schválení žádosti o samostatný život mimo pečovatelská zařízení. Mírnému spořádanému Michaelovi však Rory imponuje a oba se brzy sblíží. Navíc se jedenadvacetiletý Rory ukáže být jediným obyvatelem areálu, který je schopen bez problému porozumět nezřetelné Michaelově řeči. A Rory si postupně uvědomí, že Michaelova inteligence a klid jim naopak mohou otevřít cestu k novému samostatnému životu.

Nadšení irského publika, které zvolilo Uvnitř tančím filmem roku na výročních irských filmových atelevizních cenách, žurnalisté přiliš nesdíleli. Snímek kritizovali za kýčovitost, vzdálenost od reality a nedůslednost popisu vztahu asistent/hendikepovaný. Sám Damien O’Donnell přiznal, že o postižených neměl před filmem žádné znalosti a že ve scénáři ho zaujaly zejména charaktery hlavních postav. Uvnitř tančím však není sonda do světa hendikepovaných ani psychologické drama. Je to zejména laskavý příběh s dávkou břitkého humoru v podání Jamese McAvoye v roli Roryho.

6.12.  Pondělí  00:50  (Prima) Uvnitř tančím

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 12. 2010 ve 20.09 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.