Domů » Festivaly

Gotham Independent Film Awards 2010

Včerejší večer byl zasvěcen jedné z nejvýznamnějších událostí ve světě nezávislého filmu. Již podvacáté se na Wall Street rozdávaly výroční ceny Gotham Film Awards určené pro americké počiny, vznikající mimo zázemí velkých studií. Tato událost se dá s trochou nadsázky označit za první krok v sérii ostře sledovaných filmových ceremoniálů, vrcholících předáváním Oscarů, jelikož minulý rok zvítězívší snímek Smrt čeká všude předznamenal překvapivý výsledek hlavní ceny Akademie.

Vítězný snímek letošního ročníku není žádným velkým překvapením – Winter´s Bone režisérky Debry Granik (více zde) již má na svém kontě řadu ocenění, především hlavní cenu z MFF v Seattlu a Velkou cenu poroty ze Sundance. Navíc film ovládl nominace na další význačnou cenu pro nezávislý film – Spirit Awards, jež se budou předávat pouhý den před Oscarovým ceremoniálem. Je možné, že AMPAS, která rozhoduje o obou těchto cenách opět okouzlil nekonvenčně vyprávěný snímek, navíc se silným sociálním akcentem. Jelikož v nominacích na Spirit Awards zůstaly pozadu letošní favorité jako Black Swan, 127 Hours a The Kids Are All Right, nelze vyloučit, že i příští rok na nás čeká další oscarové překvapení (i když šance není vzhledem k opravdu vyrovnané konkurenci příliš velká).

Syrové drama Debry Granik si vysloužilo také ocenění za nejlepší herecký soubor. Favorizovaná protagonistka tohoto filmu, Jennifer Lawrence, se však musela spokojit s tímto uznáním a cena za herecký objev připadla Ronaldu Bronsteinovi, jenž ztvárnil ve filmu Daddy Longlegs roli mladého otce, jenž po roce tráví pár týdnů se svými syny a nemůže se rozhodnout, zda-li se k nim má chovat autoritativně či se stylizovat do jejich přítele. Jeho nerozhodnost a setrvávání na hranici dětsví a dospělosti promění dva týdny jejich soužití v nečekaný zmatek plný překvapení.

Režisérským objevem se stal Kevin Asch díky svému debutu Holy Rollers – kriminálnímu dramatu na motivy skutečné události o mladíkovi z brooklynské židovské komunity, jenž je vtažen přítelem napojeným na izraelský drogový kartel do obchodu s Extází. Jedná se o klasický příběh vzestupu, jenž již v sobě nese nevyhnutelnost prudkého pádu, cesta k němu je však roubena neortodoxními černohumornými narážkami, které napomohly filmu k ratingu R.


Cenu za dokumentární film získala vítězka ze Sundance Laura Poitras za film The Oath, jenž splétá paralelní příběhy bývalého bodyguarda Usamy bin Ladina a bývalého vězně z Guantanama, jejichž cesty začaly setkáním před téměř patnácti lety a končí na jediném místě – u nejvyššího soudu v USA.

Zajímavou kategorii pro filmy, jež nezískaly distribuční smlouvu, ovládl Littlerock Mikea Otta – úsměvný příběh dvou japonských sourozenců, jimž se za jejich první cesty po USA porouchá auto a uvíznou tak v ospalém kalifornském městečku. Seznámí se s tamní mládeží a pomalu zde nachází své životní místo, i když stále musí mít na paměti skutečný cíl svého putování.

Cenu publika získal Guggenheimův dokument Waiting for „Superman„, pranýřující americké školství (viz zde), čímž se opět potvrdil porotou preferovaný žánr (minulý rok zvítězil trochu podezřelý investigativní dokument Food Inc.) a čestné ceny byly rozdány herci Robertu Duvallovi, Hilary Swankové, Darrenu Aranofskému a producentovi Jamesi Schamusovi.

NEJLEPŠÍ FILM
Winter´s bone
režie: Debra Granik

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
The Oath
režie: Laura Poitras

NEJLEPŠÍ HERECKÝ SOUBOR
Winter´s bone
režie: Debra Granik

HERECKÝ OBJEV
Ronald Bronstein za film Daddy Longlegs
režie: Ben a Joshua Safdie

REŽISÉRSKÝ OBJEV
Kevin Ash za film Holy Rollers

NEJLEPŠÍ FILM BEZ DISTRIBUČNÍ SMLOUVY
Littlerock
režie: Mike Ott

CENA PUBLIKA
Waiting for „Superman
režie: Davis Guggenheim

Zdroj: News.yahoo.com

NEJLEPŠÍ FILM
Kill Me Please
režie: Olias Barco

VELKÁ CENA POROTY
In a Better World
režie: Susanne Bier

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
The Poll Diaries
režie: Chris Kraus

NEJLEPŠÍ HEREC V HL. ROLI
Toni Servillo za film A Quiet Life
režie: Claudio Cupellini

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HL. ROLI
Celé hlavní obsazení filmu The Good Herbs
režie: Mária Novaro

NEJLEPŠÍ VYCHÁZEJÍCÍ TALENT
Kaspar Munk za film Hold Me Tight

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Rainmakers
režie: Floris-Jan Van Luyn

CENA DIVÁKŮ
In a Better World
režie: Sussane Bier

CENA PRO NEJLEPŠÍ FILM PRO DĚTI DO 12 LET
I Want to Be a Soldier
režie: Christian Molina

CENA PRO NEJLEPŠÍ FILM PRO MLÁDEŽ NAD 12 LET
Oxygen
režie: Hans van Nuffel

CENA ZA HERECKÝ PŘÍNOS
Julianne Moore

ČESTNÁ PLAKETA PREZIDENTA ITALSKÉ REPUBLIKY
Dog Sweat
režie: Hossein Keshavarz

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 30. 11. 2010 ve 20.53 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.