Domů » Aktuálně

Aktuálně: Hungarian Film Week má potíže s financováním

Hungarian Film Week je největší maďarskou filmovou přehlídkou, která letos v únoru oslavila již čtyřicátý první ročník. Podle oficiálních zpráv Veřejné nadace maďarského filmu však hrozí, že se příští rok nebude festival konat kvůli závažným problémům s financováním.

Ty se však neomezují pouze na tuto akci, ale bojuje s nimi celá maďarská kinematografie. Veřejná nadace maďarského filmu (VNMF) má totiž na starosti celý grantový systém jak pro festivaly, tak i filmové produkce. Je zaštítěná vládou a několika lokálními institucemi, které rozhodují o tom kam a jaké množství peněz poputuje. Jenže to se nyní snaží maďarská vláda změnit a financování by chtěla co nejdříve řídit bez dohledu a kontroly VNMF.

Připravují se již i kroky k omezení celkové sumy, která se následně mezi jednotlivé projekty přerozdělí. Jen na rok 2011 měla VNMF dostat celkem šest miliard maďarských forintů (v přepočtu zhruba půl miliardy korun). Ty však budou  díky vládním škrtům sníženy pouze na jednu miliardu, se kterou bude mít možnost VNMF operovat a další dvě bude v příštím roce pomalu uvolňovat ministerstvo financí. Jde tedy o redukci minimálně poloviční.

Pro Hungarian Film Week by bylo zrušení nadcházejícího ročníku bezesporu nepříjemnou záležitostí, obzvlášť když má akce i v kontextu ostatních evropských zemí naprosto jedinečné postavení a získává si pozornost i v zahraničí (zde promítané filmy pak často získávají ceny i na velkých festivalech). Organizátoři se navíc dali po skončení letošního ročníku slyšet, že by chtěli po více než čtyř dekádách přehlídky pozměnit její koncepci a otevřít soutěžní sekci i zahraničním filmům. Hungarian Film Week by se tak v budoucnu mohl stát naprosto zásadní akcí (jiho)východní Evropy – hned po boku Sarajeva a Soluně.

Pro Maďarsko by rovněž bylo poněkud trapné přerušit svůj nejprestižnější filmový festival v době, kdy bude začínat jejich předsednictví v Evropské unii.

Zdroj:FilmNewEurope.com

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 11. 2010 ve 23.19 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.