Domů » Aktuálně

Prosincové kinopremiéry

V prosinci nás čeká velký počet francouzských filmů. Za zmínku také určitě stojí nový snímek Američan Antona Corbjina (Control) s Georgem Clooneym v hlavní roli. Tímto thrillerem se Corbjin přesouvá do mainstreamu, bohužel i přes dobré tržby hodnotí diváci film spíše záporně.

2.12. Na mamuta! Gustave de Kervern, Benoít Delépne, Francie, 2010

Na mamuta! je novou komedií tvůrců, kteří se v našich kinech objevili již s filmem Louise-Michel. Road movie o starém muži, který musí navštívit všchny své bývalé zaměstnavatele a tímpádem i místa kde v minulosti žil, aby získal potřebné papíry. Jde totiž do důchodu. Námětem film připomíná Jarmuschovi Zlomené květiny a stejně jako ony se opírá o silnou hereckou osobnost v hlavní roli – Gérarda Depardieu, který si tímto filmem spravuje svou pošramocenou reputaci. Film úspěšně kombinuje komediální stránku se sociálně kritickým komentářem.

2.12. Druhý svět Gilles Marchand, Francie 2010

Zadaný a spokojený mladík poznává ve virtuálním světě fascinující dívku, která hledá muže, se kterým by mohla zemřít. Film je založen na prolínání dvou rovin, té reálné a virtuální a chce být komentářem postmoderní civilizace přesouvající se z hmatatelné reality do prostoru kabelů mezi počítačemi (a wi-fi).

6.12. Úterý po Vánocích Radu Muntean, Rumunsko, 2010

Jak už je u Artcamu zvykem, premiéra Úterý po vánocích byla posunuta a vy se tak dozvte na následujícíh řádcích to samé co před měsícem. Radu Muntean (Papír bude modrý), význačný tvůrce nového rumunského filmu, se se svým novým snímkem konečně dostává i do českých kin. Film vypráví příběh muže, který se musí během pár dnů rozhodnout mezi dvěma ženami, manželkou a milenkou. Nový rumunský film sdílí některé estetické principy a i přes malý úspěch v domácích kinech se pravidelně dočkává velkého uznání na mezinárodních filmových festivalech (jen vzpomeňme na 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny). Více se o jeho letošní úrodě dozvíte v našem článku Bohatá sezóna rumunského filmu.

9.12. Krásná Junie Christopher Honoré, Francie, 2008

Krásná Junie je dalším romantickým dramatem Christophera Honoré (Les chansons d’amour). Volná adaptace knihy Kněžna de Cléves  od Madame de La Fayette, kterou mnozí chápou jako zakldající knihu moderního posychologického románu, se zajímá o pohlednou dívku, která se dostává na novou střední školu. Zahledí se do tichého chlapce, hned na to ale poznává profesora, ke kterému vzplane velkou vášní. Nápad modernizovat dílo převedením jeho děje z prostředí dvora 16. století do střední školy si vysloužilo rozpačité přijetí u kritiků, kteří oceňují jeho kinematografické kvality a formální návaznost na předchozí Honorého dílo, příbeh ale označují jako nerozvinutý a nevyrovnaný a chování postav jako nelogické, což vzhledem k předloze určitě zamrzí.

16.12. Dívka, která kopla do vosího hnízda Daniel Alfredson, Švédsko, 2009

Závěrečný díl žánrové trilogie Milénium, známé také pod jménem prvního dílu – Muži, kteří nenávidí ženy. Kriminální thriller, který se vyvaroval chybám předchůdce, přestože na režisérském křesle sedí stejný člověk. Film už nemá problémy s nelogičností děje, v minulém díle způsobenou ztenčením děje předlohy sepsané Stiegem Larssonem. Hlavní hrdinka se probouzí na jednotce intenzivní péče a je křivě obviněna z několika vražd. Novinář Mikael Blomkvist ji stále pomáhá. Poslední kapitola pomsty začíná.

23.12. Profesionální manželka François Ozon, Francie, 2010

Další komedie s Gérardem Depardieu, tentokráte od François Ozona (8 žen, Bazén). Retrokomedie ze 70. let o krutém kapitalistovi, jehož vrchní pozici v továrně na deštníky díky nemoci na chvíli převezme jeho žena, aby ukázala, že je v pozici schopnější, oblíbenější i příjemnější. Depardieu se ale do vedení hodlá vrátit… Vypadá to na další Ozonův retropoklon ženám. Roli manželky ztvárnila Catherine Deneuve (Tanec v temnotách, 8 žen).

29.12. Věrná kopie Abbas Kiarostami, Itálie, Írán, Francie, 2009

Snímek, kteří možná mnozí viděli na festivalu v Karlových Varech. V Itálii se setkává anglický spisovatel s francouzskou galeristkou ztvárněnou Juliette Binoche (Tři barvy: Modrá). Po chvíli se začne dvojice vydávat za manželský pár, za který ho stejnak většina lidí považuje již předem. Rozehrávají tak hru, u které si přestávají být jistí, kde končí. Abbas Kiarostami (Chuť třešní) filmem zabodoval u kritiky. Jako většina komorních dramat se i Věrná kopie spoléhá především na scénář a herce.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 11. 2010 ve 21.59 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.