Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na prosinec

Tento měsíc bude náš výběr zajímavých titulů podstatně vyrovnanější, než je tomu jindy. Z české distribuce jsme vybrali sedm zajímavých filmů a stejný počet i v zahraničí. Především u zahraničních disků kulminoval počet atraktivních snímků již minulý měsíc a během prosince tak nastává určité zklidnění.

Hned na začátku měsíce bude na DVD uveden jeden z letos nejoptimističtěji přijatých českých snímků. Pouta Radima Špačka nabízejí nejen pouze vizuálně působivý obraz, ale podle ohlasů také interesantní příběh, který nevyužívá dnes již konvenčního komediálního přístupu, se kterým je minulý režim často tuzemskými režiséry zobrazován. Hlavní hrdinou je příslušník státní policie Antonín, jenž se začne uniformitě totalitního systému vzpouzet a narušovat jinak poklidný život svých spoluobčanů. Jediným bodem, ke kterému se pak revoltující muž upíná, se stává Klára, jež v něm vzbuzuje podivné a nepopsatelné pocity.

Vedle Pout pak vychází i Svěrákův Kuky se vrací, který podle ohlasů sice nabízí po technické stránce také řemeslně výborně natočenou podívanou, nicméně nedokáže příliš novátorsky rozvinout příběh o chlapci a jeho ztracené hračce.

Ze starších českých filmů lze mimo několika filmů s Janem Werichem a Jiřím Voskovcem (Hej-Rup!, Svět patří nám a Peníze nebo život) upozornit na trojici snímků, pod kterými je režijně podepsaný nedávno zesnulý Ladislav Smoljak. Jednak je to Jára Cimrman, ležící, spící, jenž se ohlíží za některými životními etudami největšího českého génia, a Nejistá sezóna rozvíjející osudy malého divadelního spolku majícího problémy s nadřízenými orgány. Témata spjaté s Divadlem Járy Cimrmana pak opouští třetí film Rozpuštěný a vypuštěný, který rozvíjí humorně dovyprávěný příběh o pátrání po továrníkovi, který údajně vyrobil mast na růst vlasů.

Asi největší tuzemskou událostí měsíce bude ale nejpravděpodobněji vydání druhé řady seriálu Městečko Twin Peaks. Kultovní americký seriál, který vzešel z pera Davida Lynche a Nicka Frosta, pokračuje tam, kde skončila první sezóna. Tedy postřelením speciálního agenta Dalea Coopera, od nějž se začne rozvíjet řada dalších bizardních událostí, jenž nápadně souvisí s celým případem vraždy Laury Palmer. Lehkým zklamáním je však fakt, že české vydání nebude k dostání jako jedna krabice, ale bude rozdělené do dvou částí, z nichž každá bude čítat tři DVD disky.

Z řady zahraničních titulů lze dále doporučit snímek Narozen 4. Července, díky němuž získal Oliver Stone svého druhého Oscara za Nejlepší režii. Film se zaměřuje na příběh vojenského veterána, který při Vietnamské válce ochrnul. Film natočený podle skutečné události vykresluje jak se z nadšeného amerického vlastence, který bere za svou povinnost narukovat do války, stane aktivista proti jakýmkoli ozbrojeným konfliktům. Za scénářem stál sám veterán Ronald Lawrence Kovic, který za svou spolupráci s Oliverem Stonem získal Zlatý Glób. Stone tímto snímkem navázal na úspěch Čety, která rovněž s tématem Vietnamské války zúčtovává.

V polovině prosince pak lze očekávat vydání poměrně kontroverzního polského snímku Historie hříchu režiséra Waleriana Borowczyka. Ten vychází z literární předlohy Stefana Żeromského, jež rozvíjí celoživotní osud mladé dívky, která opustí zázemí své rodiny a rozhodne se následovat svého milence. Od malička vtloukané mravy však musí ustoupit drsné realitě okolního života. Zatímco je její přítel vězněný v Římě, ona se sama protlouká životem a propadá do mravního bahna, které jí nakonec dožene až k sérii několika vražd.

Zahraničí:


Mezi nejnovějšími snímky, které se v zahraničí chystají na blu-ray disky, je nejžhavějším artiklem dokument režisérského dua Tima Hetheringtona a Sebastiana Jungera s názvem Restrepo. O snímku jsme již několikrát psali u příležitosti letošního festivalu Sundance, kde získal film Hlavní cenu poroty pro dokumentární film. Oba tvůrci měli celkem rok možnost sledovat americké vojáky v jednom z klíčových strategických míst pro ozbrojené síly v Afghánistánu. Pozorovali je při plnění každodenní rutiny i v bojovém nasazení.

Ještě z loňské festivalové sezóny pak bude ve vysokém rozlišení vydán nejnovější počin Claire Denis Sama v Africe. Isabelle Huppert zde v hlavní roli ztvárňuje majitelku kávové plantáže v Africe, která se přes nebezpečně sílící občanskou válku rozhodne na neklidném kontinentu zůstat a se svými blízkými se o dosud prosperující plantáž starat. Zatímco ostatní francouzští usedlíci v rychlosti odcházejí, aby se vyhnuli ozbrojeným jednotkám, hlavní hrdinka stále pracuje a může jen očekávat nepříjemnou budoucnost, která není již příliš daleko.

Tuzemský divák ocení v zahraniční distribuci také druhý celovečerní film Bena Afflecka The Town, který si získal ze zahraničních festivalů řadu pozitivních ohlasů. Původně se měl dostat i k nám do kin, nicméně český distributor se následně zalekl, a tak nezbude divákům nic jiného, než sáhnout po disku na americkém trhu. Ben Affleck snímek režíroval a také si zahrál hlavní roli vůdce skupiny gangsterů, kteří vykrádají banky. Po jednom z přepadení si s sebou vezmou manažerku banky jako rukojmí. Jenže titulní hrdina k ní začne cítit silné pouto, které přetrvá i po úspěšném provedení loupeže. Rozhodne se vyhledat jí a pokusit se s ní navázat kontakt. Do oka však padla i jednomu z FBI vyšetřovatelů, kteří pátrají právě po jeho lupičské skupině.

Do prostoru velkoměsta je také zasazen snímek Wall Street: Peníze nikdy nespí Olivera Stonea, přestože jeho hlavní hrdinou není jednoznačně záporná postava. Nadějný burzovní makléř Jacob (Shia LaBeouf) žije spokojený život se svou snoubenkou Winnie (Carey Mulligan) až do chvíle, kdy se kvůli obrovským spekulacím zhroutí akcie firmy, ve které pracuje. Krize v pracovním životě se však neoddělitelně propojuje s problémy v životě soukromém, které navíc umocňuje propuštění Gordona Gekka (Michael Douglas) z vězení – otce mladé Winnie, jemuž nedělá problém omotat si jejího mladého snoubence kolem prstu.

Nejnovější snímky pak uzavírá vydání Američana Antona Corbijna. Interesantní britský režisér známý především svými videoklipy a tři roky starým debutem Control, se spojil s hereckou hvězdou Georgem Clooneym, aby spolu vytvořili snímek o nájemném vrahovi, který jede do malého italského městečka na svou poslední misi. Podle všech žánrových pravidel to však nebude tak lehké, jak se z prvotní instruktáže mohlo hlavnímu hrdinovi zdát. Corbijn si opět přizval za kameru svého spolupracovníka Martina Ruhe, který mu pomohl dostat na filmový pás úchvatně zakomponované obrazy, jenž by se daly klidně vytisknout a použít k dekorativním účelům.

Ze starších snímků zde máme dva tituly. Jednak jde o druhý celovečerní film Sofii Coppoly Ztraceno v překladu, jenž sleduje osudy dvou bloudících jedinců džunglí tokijské metropole. Zatímco Coppola ve svých snímcích vždy buduje charakteristickou poetickou atmosféru, režisér druhého filmu se naopak podobným postupům snaží vyvarovat, přestože s určitou dávkou (zvrhlé) poetiky také pracuje. Jde o Davida Cronenberga, jehož Videodrome vyjde v prosinci pod péčí samotného Criterionu. Hlavní postavou je zde ředitel kontroverzního televizního kanálu, který se snaží najít nějaký zajímavý materiál do vysílání. Do ruky se mu dostane amatérská kopie Videodromu – explicitního sadistického videa, jež ho nejdříve fascinuje, ale následně mu docela propadá a začne být obtížné rozlišovat, co jsou pouze jeho vize a co je samotná realita.

Česká republika:

6.12. Pouta (DVD)
6.12. Narozen 4. července (DVD)
8.12. Městečko Twin Peaks (DVD)
13.12. Jára Cimrman, ležící, spící (DVD)
13.12. Nejistá sezóna (DVD)
13.12. Rozpuštěný a vypuštěný (DVD)
15.12. Historie hříchu (DVD)

Zahraničí:

7.12. Restrepo (BLU)
7.12. Videodrome (BLU)
7.12. White Material / Sama v Africe (BLU)
7.12. Lost in Translation / Ztraceno v překladu (BLU)
13.12. The Town (BLU)
20.12. Wall Street: Money Never Sleeps / Wall Street: Peníze nikdy nespí (BLU)
27.12. The American / Američan (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 11. 2010 ve 4.42 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.