Domů » Festivaly

Seminář britského filmu se zaměří na Johna Lennona

Již patnáctý ročník Semináře britského filmu se bude konat tradičně v Uherském Hradišti 3.-5.12.2010. Jeho hlavním tématem bude slavný britský hudebník John Lennon, od jehož tragické smrti uplyne tento prosinec již třicet let. Dramaturgové sekce Filmový John Lennon tak připravili celkem jedenáct snímků, které se snaží zmapovat a přiblížit život této ikony.

Jedním z nich je i v české premiéře uváděný film Nowhere Boy s nímž z kraje letošního roku debutoval britský režisér Sam Taylor-Wood. Zaměřuje se především na období Lennonova dospívání, kdy je John vychováván u své tety a strýce v Liverpoolu. Setkání s jeho matkou se pro něj pak stává určující událostí, která ovlivní jeho budoucí hudební život. Za scénářem filmu stojí Matt Greenhalgh, jenž spolupracoval i na filmovém obrazu Iana Curtise ve snímku Control.

V době tvůrčí kariéry zachycuje Lennona další režijní debut The Hours and Times, který si na začátku devadesátých let vysloužil Speciální uznání poroty na festivalu Sundance a Cenu Wolfganga Staudteho na Berlinale. Christopher Munch zde rozvíjí čistě spekulativní příběh z dovolené ve Španělsku v létě 1963. Ta měla být podle některých zpráv zásadní pro homosexuální vztah Johna Lennona a manažera skupiny Beatles Briana Epsteina.

Tragickou Lennonovu smrt a i události, které jí předcházejí a následují, pak rozvíjí snímek Andrewa Paddingtona s názvem Zavraždění Johna Lennona. Film se soustředí především na postavu Marka Chapmana a pohled do jeho minulosti, jež ho pomalu zavede až do okamžiku, kdy se stane jedním z nejznámnějších vrahů světové historie.

Krom dalších nejmenovaných snímků se bude pojit s tématem i řada doprovodných akcí. Jako host nakonec bohužel nepřijede dlouholetý přítel Johna Lennona Bill Harry, ale zůčastní se alespoň videokonference, která je v plánu místo zamýšleného kinolektorátu. Přichystána je například i výstava fotografií pražské Lennonovy zdi a beseda s autory publikace o tomto místě.

V rámci Semináře doporučujeme také navštívit některé snímky ze sekce Novinky britského filmu. Z celkem deseti snímků byla již polovina v české distribuci nějakým způsobem uvedena. Naopak na tu druhou část snímků je velmi dobré zaměřit svou pozornost.

Nejnovější film Kena Loache Route Irish, jenž byl tento rok nominován na Zlatou palmu, se nakonec na Semináři britského filmu neobjeví. Podobně jako třetí celovečerní snímek Petera Mullana s názvem Neds, který taktéž díky nedodržení slibů zahraničních distributorů nebude možné promítat. Místo nich na poslední chvíli do programu přibyla černá komedie Čtyři lvi britského komika Christophera Morrise.

Nadále však zůstává v programu nejspíše jeden z největších taháků této sekce – film Další rok Mikea Leigha, který zde bude možno vidět dva měsíce před oficiálním nasazením v českých kinech. Britský režisér zde diváky zavádí do klidného domova postaršího manželského páru, jenž se stává útočištěm pro jejich přátele a rodinné příslušníky, kteří se ještě se svou úlohou v životě nevyrovnali. Již od jeho první projekce na Croisette ho provázejí nadšené reakce, což jen potvrzuje server RottenTomatoes, který registruje celkem třicet kladných a pouze jednu zápornou recenzi.

Obě zmiňované sekce bude doplňovat programový blok Česká stopa, který se letos soustředí na osobnost Nicholase Wintona, jenž v roce 1939 zachránil téměř 700 židovských dětí tím, že je nechal vyvézt z nacisty okupovaného Československa do Velké Británie.

Kompletní přehled filmů včetně řady doprovodných akcí lze najít na oficiálních stránkách akce:

http://www.britskyseminar.cz

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] I letošní ročník semináře britského filmu zůstane věrným hudebnímu tématu, po loňském punku a undergroundu však letos zaměří svoji pozornost na o poznání melodičtější hudební tvorbu, neboť jeho předmětem bude osobnost Johna Lennona, od jehož smrti uplyne 8. prosince již třicet let. Z důvodů rekonstrukce se letošní ročník semináře neuskuteční v kině Hvězda, ale v prostorách Reduty a v kině Mír. Program semináře je rozdělen do tří větších okruhů: Cyklus Filmový John Lennon představí celkem jedenáct snímků věnujících se rozličným etapám a aspektům života tohoto britského hudebníka. Ze sekce Novinky britského filmu bohužel na poslední chvíli díky komplikacím zaviněným světovým distributorem vypadlo sociální drama Neds (r. Peter Mullan, Velká Británie 2010) a válečný snímek Routhe Irish (r. Ken Loach, Velká Británie 2010). K vidění v této sekci bude každopádně s měsíčním předstihem oproti uvedení v tuzemské kinodistribuci Další rok (r. Mike Leigh, velká Británie 2010), který byl velmi příznivě přijat na letošním festivalu v Cannes. Po Febiofestu budou mít diváci v Uherském Hradišti jedinečnou možnost vidět na plátně nejnovější film režisérky Jane Campion Brigth Star (Velká Británie, Austrálie, Francie, USA 2009), romantické drama založené na pohnutých osudech básníka Johna Keatse. Cyklus Česká stopa představující filmařské aktivity Čechů ve Velké Británii bude letos zaměřen na osobnost Nicholase Wintona, a to jak z pohledu hraného filmu, tak dokumentu. Divoká karta jako výrazná česká předpremiéra byla udělena work in progress verzi připravovaného snímku Matěje Mináče Nickyho rodina (Česko, Slovensko 2010). Akreditace: 120 Kč/den; 300 Kč/celý seminář; sleva 15% pro držitele průkazky AČFK. Ubytování: 60 Kč/noc – ve vlastních spacácích v sále Orlovny; 260 Kč/noc – vysokoškolské koleje;  další možnosti zde. O semináři dále čtěte v samostatném článku zde. [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 27. 11. 2010 ve 3.54 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.