Domů » Festivaly

Cizinka vyhrála Lux Prize

Lux Prize je filmová cena, která oceňuje filmy zajímající se o problematiku evropské integrace – Lux Prize je ostatně projektem Evropského parlamentu.Vznikla roku 2007 a její čtvrtý, tedy letošní ročník vyhrál snímek Cizinka, který soutěžil se dvěma dalšími snímky – řeckým Akadimia Platónos o vztahu řadových řeků a albánců a Illégal o problémech ruské imigrantky v Belgii. Filmy z finální trojky byly promítány jako nesoutěžní na letošním MFF v Benátkách v rámci nezávsilé sekce Venice Days.

Německý film Cizinka Fie Aladag si ocenění určitě zasloužil. Snímek vypráví příběh mladé muslimky, která utíká se svým synem od násilného manžela z Istanbulu zpátky do Berlína ke své rodině a novému, emancipovanému životu. Její rodinu ale stále ovládají staré tradice. Filmu se daří velice přesně zachytit, jak jsou uzavřená, dogmatická komunita a slepá čest z ní vyvěrající schopny rozbít mezilidské vztahy a vést ke zrůdným činům, i takzvaným „zločinům ze cti“. Doufejme, že se tento film dostane do české distribuce, jelikož je snímkem aktuálním, zábavným a působivým – za což v mnohém vděší představitelce hlavní role Sibel Kekilli (Proti zdi), pro kterou nejsou role podobného ražení ničím novým. Jedná se také o jeden z mála opravdu kvalitních ženských filmů poslední doby, kterým se dostalo větší pozornosti.

Trailer Cizinky

Rozhovor s režisérkou

Zdroj: http://www.luxprize.eu

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 11. 2010 ve 1.00 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.