Domů » Aktuálně

Aktuálně: Šanghaj, Jeruzalém i Rio budou města lásky

Povídkových snímků, které se skládají z krátkometrážních příspěvků několika režisérů, vzniká v posledních letech stále více. Koncept takové produkce umožňuje natáčet režisérům autorská díla bez estetických omezení, protože se nemusí příliš ohlížet na komerční úspěch. Potenciál výdělečnosti takového projektu je totiž většinou nulový, přesto se díky systému mezinárodních koprodukcí (každý režisér většinou pochází z jiné země) a grantového systému (umožňujícímu zažádat o finanční příspěvek v každé ze zůčastněných zemích) daří vytvořit solidní rozpočet, který je složený z většího počtu menších příspěvků, na něž by jinak celovečerní film nemohl dosáhnout.

Výsledné filmové „mozaiky“ pak nemusí mít ambice si za každou cenu na sebe vydělat. Je naprosto běžné, že se s nimi divák nesetká v klasickém kině, ale spíše až zakoupením snímku na přenosném médiu.

Toto všechno však není případ  „měst lásky“, které se staly téměř celosvětovým fenoménem. Před čtyřmi lety vznikl snímek Paříži, miluji Tě, před rokem ho pak následoval New Yorku, miluji Tě!. Oba povídkové snímky se skládaly z krátkých filmů o lásce, jenž byly situovány do prostředí dané metropole. Prvního projektu se zůčastnilo mnoho výrazných režisérských osobností, v druhém snímku, který se snažil na předchozí úspěch navázat, se objevilo výrazných auteurů již méně a snímek se snažil lákat spíše na známe tváře hereckých představitelů. Oba snímky se promítaly na řadě mezinárodních festivalů a dostaly se i do řady národních kinodistribucí. Komerční potenciál takového projektu je samozřejmě obrovský, nehledě na to, že se podobné filmy snaží podporovat i samotná města, z nichž se tím stává lákavý cíl pro turisty.

Již je to nějakou dobu, co výkonný producent obou snímků Emmanuel Benbihy oznámil, že v přípravě jsou další dva snímky do série „měst lásky“. Tím, který by měl vzniknout nejdříve, je Shanghai, I Love You. Podle údajů na filmové databázi IMDb by se měl tohoto filmu režijně účastnit Jim Sheridan, jenž v nedávné době natočil například americký remake snímku Bratři,  Amos Gitai, který byl několikrát nominovaný na Zlatou palmu v Cannes (mimo jiné i za oceňovaný snímek Kippur!), čínský režisér Chuan Lu a Gabriele Muccino, který stojí spíše za rozporuplně přijímanými snímky plných sentimentu a klišé jako Štěstí na dosah a Sedm životů. Je otázkou kolik jmen ještě přibude a zda nebudou převažovat pouze řemeslně zruční rutinéři. Natáčet by se totiž mělo začít ještě do konce tohoto roku.

Druhým snímkem, který se připravuje pod dozorem Emmanuela Benbiho, je Jerusalem, I Love You. Pro tento projekt jsou však známi pouze dva režiséři a snímek proto ještě nemá žádné přesnější obrysy. Prvním z dvojice autorů je Joseph Cedar, který byl za svůj válečný film Beaufort o Izraelsko-Libanonském konfliktu oceněn Stříbrným medvědem na Berlinale. Druhým tvůrcem pak bude Etgar Keret, jehož film Meduzot získal před třemi lety v Cannes hned dvě ceny (za kameru a scénář). Původně se s natáčením Jerusalem, I Love You počítalo ke konci tohoto roku, ale nyní je již jasné, že bude mít snímek zpoždění a Benbihy už počítá s produkcí v první polovině příštího roku.

Lze také zmínit, že se chystá i vznik snímku Rio, Eu Te Amo (přeložitelné jako Rio, miluji Tě), který by měl z konceptu „měst lásky“ taktéž vycházet. Účastní se samozřejmě i jeden z nejznámnějších místních tvůrců, Fernando Meirelles. Svým Městem bohů si získal celosvětovou pozornost, včetně nominace na Oscara. Zajímavé bezesporu bude také sledovat, jak si s tématem lásky poradí Jose Padilha jehož režijní debut Elitní jednotka nezakrývá svůj fašistický přístup a fascinaci násilím (v současné době se čeká na premiéru jejího pokračování). Třetím zveřejněným jménem je Guillermo Arriaga, známý především svými scénáři pro Alejandra Gonzáleze Iñárrita.

Na pražské FAMU fenomén těchto „pohlednicových“ filmů zřejmě také některé studenty s pedagogy oslovil a v současné době tak natáčí pod dohledem Bontonfilmu Praho, miluji Tě. Ideu realizovat projekt „měst lásky“ v Praze však nedávno přiznal pro The Prague Post i samotný Benbihy.

Zdroj:Variety, ScreenDaily, Twitter (CitiesofLove)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 10. 2010 ve 1.36 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.