Domů » Aktuálně

TV tip na úterý: Koně se také střílejí

Snímek Sydneyho Pollacka Koně se také střílejí adaptuje stejnojmennou novelu Horace McCoye z třicátých let 20. století. McCoy v ní vycházel z vlastní zkušenosti hollywoodem odmítnutého herce druhořadého významu a inspiroval se svou prací vyhazovače na maloměstských zábavách. Ústřední roli zastává mladý pár v podání Jane Fondové a Michaela Sarrazina. Pesimistická Glorie toužící po kariéře herečky je unavená životem a z nánosů neštěstí jí může vytáhnout místní taneční soutěž. Robert se od Glorie liší. Je oprimističtější, méně záludný a zoufalý, ale stejně jako ona se bezcílně protlouká životem. Náhoda je svede dohromady, aby se zúčastnili tanečního marathonu, na jehož vítěze čeká lákavá cena 1500 dolarů znamenající novou životní šanci. Jak nekonečné hodiny a dny absurdního klání ubíhají, vyplouvají na povrch primitivnější a obnaženější pudy a touhy jednotlivých účastníků. Stejně tak jasně krystalizuje beznadějnost jejich životů. Zpočátku nablýskaná soutěž energických lidí plných elánu přechází ve zvrácenou show, přehlídku bídy a zoufalého utrpení. Utrpení, které však jednomu páru může změnit život.

Pollackův snímek vznikl v roce 1969. Byl jedním z klíčových děl, která si činila umělecké ambice a nakročila tak novou cestu amerického filmu. Od roku 1967 mu předcházely filmy jako Bonnie a Clyde, Absolvent, Bezstrarostná jízda, Půlnoční kovboj, 2001: Vesmírná odysea či Zabriskie PointKoně se také střílejí navazují na znepřehledněnou a do určité míry oddramatizovanou dějovou strukturu zmíněných děl a používají některé obvyklé formální a vyprávěcí prvky soudobého amerického uměleckého filmu (flashback/flashforward, zpomalený záběr, zřetelná vizuální stylizace obrazu, přímé zobrazení násilí, absence happy endu, zesílená psychologie postav a mnoho dalších). Mezi ostatními filmy předcházejících i následujících let však vyčnívají silným společenskokritickým laděním, obsaženým již v McCoyově literární předloze. Ačkoliv se s ní v jednotlivostech filmová adaptace plně neshoduje, zachovává zřetelnou alegoričnost knihy, v níž taneční show odhaluje bolestné problémy americké společnosti 30. let. Je to reality show hnaná zoufalstvím účastníků, neřešitelností jejich situace a katastrofálním stavem společnosti. Otázka zní, zda-li má smysl žít ve světě, kde jedni poníženě ukazují svoje vyčerpání a beznaděj, aby je jiní se zvráceným potěšením sledovali.

12.10.  Úterý  22:30  (ČT1)  Koně se také střílejí

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 12. 10. 2010 ve 8.19 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.