Domů » DVD / Blu-ray

DVD Případ Mahowny

V roce 1982 byl odhalen a k šesti letům odnětí svobody odsouzen bankovní úředník Brian Molony, který kvůli své hráčské závislosti zpronevěřil více než deset milionů dolarů. Filmová adaptace britského režiséra a scénáristy Richarda Kwietniowskiho je založena na knižní předloze Stung (1987) novináře a spisovatele Garyho Rosse, který se účastnil soudního líčení a vedl s Brianem Molonym sérii rozhovorů. Rossova kniha spadající do kategorie non-fiction literatury se stala bestsellerem mezi kanadskými tituly a doporučenou literaturou pro studenty kriminologie, sociologie a psychologie. Kwietniowského druhý celovečerní film Případ Mahowny (2003) získal ceny Clotrudis a Vancouver Film Critics Circle za  nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a několik nominací ceny Genie.

Jak říká Dan Mahowny (Philip Seymour Hoffman), filmový protějšek Briana Molonyho: „Každý máme tři životy: veřejný, soukromý a tajný.“ Tajný život Dana Mahownyho naplňuje jediná vášeň. Navenek spořádaný, bezúhonný a nevýrazný bankovní úředník netrpící neřestmi a téměř bez zálib se pravidelně a dlouhodobě oddává sázení a hazardním hrám, k čemuž si vytváří nejrůznější alibi a využívá veškeré dostupné finanční prostředky. Svou závislost pečlivě tají a sám před sebou se ji snaží logicky zdůvodnit jako řešení finančních problémů. Zároveň si uvědomuje, že je před ní zcela bezmocný, protože hra pro něj znamená absolutní vzrušení, které není možné ničím nahradit.

Mahownyho počínání soustředěné k jediné slasti je zpočátku podřízeno vůli a rozumu, avšak s rostoucí chutí do hry a odpovídajícími finančními problémy hraje o stále vyšší částky. Jeho hráčská anabáze vrcholí  velkolepými tahy v luxusním losangeleském kasinu. Krytí jeho vášně se postupně rozpadá, což vede až k policejnímu sledování kvůli starší známosti s jedním pochybným bookmakerem. Mahownyho hráčský instinkt je od samého počátku zatížen vinou, která je nejprve potlačována řízením a plánováním rozkoše, ale s narůstající ztrátou sebekontroly pocit provinění nahrazuje čistá slast. Postupně sledujeme předvídatelný ale nevyhnutelný postup hráčova úpadku s očekáváním katarze v podobě konečného uvolňujícího osudového dopadu.  Odhalení je pro Mahownyho vysvobozením. Tlak narůstající zodpovědnosti a postupné ztráty sebekontroly je pro něj neúnosný. Přesto poté, co celá pravda vyjde najevo, sám sebe i své okolí udržuje v iluzi vlastního nadhledu, když zatvrzele prohlašuje, že není závislý na hraní, pouze potřebuje vyřešit své finanční problémy.

Retrospektivní vyprávění je vsazeno do rámce rozhovoru již odhaleného a veřejně známého Mahownyho, který komentuje svůj hráčský příběh smířený se svým odsouzením a s vědomím, že si již nikdy na nic nevsadí. Mahownyho zpětné hodnocení dodává filmu na autentičnosti a stupňuje pocit předurčení a nevyhnutelnosti. Osudovost prorůstá celým snímkem a tvoří jeho stěžejní téma. Je to právě obsese hráčské vášně, na níž je možno téma předurčenosti a osudovosti nejlépe ztvárnit. Ten kdo hraje musí dříve či později také prohrát. Film tak místo napínavého vývoje a dějových zvratů nabízí dobře zvládnutou studii problému hráčské závislosti a pohled na fungování kasin a jejich specifickou etiku: Mahowny je po celou dobu monitorován a studován majitelem losangeleského kasina Viktorem Fossem, kterého ztvárnil John Hurt, jenž se snaží objevit a následně uspokojit veškerá jeho přání.

Nejvýraznějším prvkem filmu je skvělý herecký výkon Philipa Seymoura Hoffmana a Johna Hurta. Tato dvojice představuje zajímavý symbiotický vztah hráče a majitele kasina – parazita a hostitele, Jejichž spolupráce vychází ze vzájemné potřeby, oboustranného respektu, ale také využívání. Film lze tedy interpretovat jako soupeření dvou mužů, jejichž jednání se řídí trpělivostí a vírou v osud. Pro každého z nich má však osud a s ním spojený čas zcela jiný význam. Zatímco pro Mahownyho je neúprosný tok času nepřítelem, kterého se snaží ze svého vědomí vytěsnit cyklicky se opakujícím okamžikem hry (hráči se čas jeví jako zamrzlý a s podivem zjišťuje, že „sotva začal hrát“, herna zavírá), Victor Foss má čas vždy na své straně a jeho hrou je vyčkávání a udržování hráče-kořisti na potřebném stupni extáze. Jedná se tedy o zajímavé ztvárnění vztahu moci a bezmoci.

Film vydaný v rámci reflexovské edice Film X v typickém papírovém obalu nabízí jen to základní. Kromě samotného snímku zde nenajdeme žádné bonusy, jazykové nastavení je standardní s možností výběru původního anglického znění s českými titulky nebo českého dabingu. Zvuk je v kvalitě Dolby Digital 5.1.

Bitrate:

Menu:

Screen:

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 14. 9. 2010 ve 14.24 a zařazen do kategorie DVD / Blu-ray ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.