Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary: Den šestý

Středa ve Varech znamenala téma evropské kinematografie. V odpoledních hodinách byl uveden snímek z hlavní soutěže Hitler v Hollywoodu, komorně velkolepý mystifikační dokument o pátrání po možné budoucnosti evropského filmu, jak si ji skupina tvůrců představovala během 2. světové války. Světové premiéry se zúčastnily dvě hlavní protagonistky filmu – francouzská herecká legenda Micheline Presle a „ta holka z Pulp Fiction“ Maria de Medeiros. Ve stejný čas proběhla rovněž Master Class s Michaelem Cimentem, dlouholetým redaktorem významného francouzského magazínu Positif. „Dnes často pracují v novinách kritici, kteří toho o filmu moc nevědí a to je trapné. Respektuji názory na film od lidí, kteří nejsou speciality, ale když máte tu zodpovědnost, že o filmu píšete nebo mluvíte, měli byste přijít s něčím víc než s „to se mi nelíbilo, to mě nudilo“. Měli byste předložit nějakou analýzu, která váš názor ospravedlní. Jinak se můžete na názor na film zeptat taxikáře, ten aspoň bude spontánní,“ uvedl na adresu filmové kritiky Ciment. Dovolíme si dodat, že nikdo z redakce iNDiEFiLMu není taxikářem, alespoň o tom nevíme.

Minirecenze Martina Horyny

Hitler v Hollywoodu (Belgie/Francie/Itálie 2010, rež. Fréderic Sojcher) dobrý
 
Originální soutěžní snímek lze zařadit mezi fiktivní dokumenty. Herečka Maria de Medeiros v něm, hrajíce samu sebe, natáčí dokumentární film o francouzské filmové hvězdě Micheline Presle (vystupuje také sama za sebe). Zpočátku nevinná zmínka o jednom z dávných Micheliných filmů stojí na začátku detektivního pátrání, v němž se ukazuje historie evropského filmu neočekávatelně provázanou se světovou politikou. Ačkoliv se zprvu zdá, že bude Hitler v Hollywoodu plný důmyslných intertextů a rafinovaných vtipných narážek, spokojuje se  jen s povrchními narážkami a fragmentálními odkazy. To ovšem nic nemění na tom, že jde o svěží snímek. Na pozadí hlavní dějové linie – natáčení dokumentu a pátrání po stopách vlivu politických špiček na běh světových studií – rozehrává romantickou zápletku a s lehkou nadsázkou kritizuje mainstreamovou hollywoodskou kinematografii. Divák nalezne i několik formálních „vtípků“. Například použití filtru rozděluje obraz na části s výrazně rozdílnou úrovní sytosti barev, čímž se některé postavy dostávají výlučné pozice. Hitler v Hollywoodu je bezesporu filmem neobvyklým a zároveň zdařilým, což lze ovšem říci hned o několika filmech letošního festivalu.

Minirecenze Huberta Poula

Zvuk hluku (Švédsko/Francie; rež.: Ola Simonsson, Johannes Stjärne Nilsson) dobrý

Svérázná hudební komedie Zvuk hluku oslavuje alternativní kulturu, minoritní hudební žánry a umělecký aktivismus. Sympatie jsou přitom v příběhu jak na straně policisty, který stíhá „hudební teroristy“, tak i na straně skupiny hudebníků postavených mimo zákon, jenž vynalézavým způsobem a s punkovou vervou hrají na věci každodenního užití. Oproti příběhu filmu, který vyzdvihuje nespoutanost, svobodu a protest proti společenským konvencím, působí ale samotné vystavění filmu až příliš fádně, s hrdiny bez jakékoli šmouhy, kazů či neřestí, kde vše ústí do uspokojujícího a šťastného konce. Dalo by se říct, že film se trochu alibisticky snaží nikoho neurazit a být pro všechny – což nijak nekazí jeho zábavnost (v některých scénách jsem doslova brečel smíchy), ale spíše přináší následně rychlé vystřízlivění.

Další festivalová projekce: 10.7., 16:00, Kongresový sál

 Minirecenze Kamily Dohnalové

Život za časů války (rež. Todd Solondz; USA 2009) průměrný

Absurdní a místy velmi černá vztahová komedie, kterou Solondz navazuje na svůj snímek Štěstí (1998), v němž uvedl na scénu ústřední trio osobitých sester Joy, Tirsh, Helen. Každá z nich je jiná, jejich problémy je však přes svoji odlišnost sužují stejně úpěnlivě. Mají se rády, více o této lásce ale mluví, než by jí projevovaly činy. Což je zároveň i největší slabinou samotného filmu – jeho postavy vedou mnohdy pronikavé dialogy, které odzbrojují svojí upřímností a nespoutaností konvečním uvažováním, akce i v rámci jednotlivých scén je ale minimalizována a vytrhuje tak postavy z jejich prostředí, do něhož je vsazuje jako do nepatřičných kulis.

Další festivalová projekce 9. 7., 18:30, kino Čas

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 7. 2010 ve 22.33 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.