Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary: Den první

V pátek byl oficiálně zahájen 45. Ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Slavnostního ceremoniálu se kromě společenských a politických elit zúčastnila i střihačka Thelma Schoonmakerová a režisér Scott Cooper, jehož debut Crazy Heart měl po zahájení českou premiéru. Smutným detailem bylo, že jediná informační sms pro novináře neoznamovala příjezd ani jednoho z nich – zvolenou personou numero uno byl z nepochopitelných důvodů Václav Klaus. Včera Schoonmakerová ve Velkém sále uvedla snímek Červené střevíčky, jehož zrestaurování společně s Martinem Scorsesem iniciovala.

Již po prvním dnu bylo prodáno bezmála 5 tisíc akreditací (včetně profesionálů a novinářů), další diváci budou jistě během svátky prodlouženého víkendu rychle přibývat. Vynořily se i první technické komplikace. Praskající zvukovou aparaturu v Espace Dorleans se zřejmě brzy podaří opravit. Větším problémem, který se opakuje už několik let po sobě, je příliš hlasitá hudební produkce na pódiu před hotelem Thermal. Nejenže se pouhý průchod už tak přecpaným pláckem stává navíc i sluchovým utrpením. Ještě více trpí ti, kdo mají tu smůlu a souběžně s koncerty navštíví film v Malém sále. Zdi se otřásají a dunění zvěnčí přebíjí zvuk promítaného filmu. Narušení zážitku zaručeno!

Čtyři redaktoři iNDiEFiLMu, jen a jen pro Vás, večer vydrželi v klubu Aeroport až do brzkých ranních hodin, aby podali autentický report z nejoblíbenějšího karlovarského festivalového podniku. Počet tanečníků na metr čtvereční nepřesáhl, na rozdíl od minulého roku, únosnou mez. Sympaticky hladký provoz na barech tak způsobil, že schopnost našich redaktorů vnímat okolní dění se tak měnila přímo úměrně s přibývajícími hodinami. Proto nakonec nabízíme jen minirecenze věnované filmové části festivalu.

Pro minirecenze  vybíráme jen ty snímky, které před sebou mají alespoň jednu další projekci či jsou zakoupeny českými distributory (nebo je zakoupení snímku pravděpodobné). U nich připojujeme termín(y) další festivalové projekce, respektive datum, kdy film vstoupí do českých kin. Snímky hodnotíme stejně, jako kdybychom hlasovali v divácké ceně, tedy na stupnici: výborný, dobrý, průměrný, slabý.

Minirecenze Martina Horyny

Kawasakiho růže (ČR 2009; rež. Jan Hřebejk) průměrný

Jan Hřebejk se úplně nezbavil pro něj typického tragikomedického stylu vyprávění. Naštěstí se nepokouší úspěch prvoplánově pojistit sadou hlášek a panoptikem psychologicky neprokreslených figurek. V tomto snímku se věnuje typickým postavám minulého režimu (disident, estébák, …) a zřetelně ukazuje, že neexistuje nic jako „čistý společenský druh“. Relativizuje i samotnou schopnost lidí chovat se správně a vzorově. Vnějších tlaků a relevantních okolností ovlivňujících jednání bylo, jak Kawasakiho růže naznačuje, za minulého režimu přiliš mnoho, aby bylo možné proplout celými čtyřiceti lety s čistým štítem. Pro někoho možná velmi provokující a alibistické tvrzení, pro někoho třeba samozřejmost, každopádně otevření této debaty chápu jako jedinou, zato významnou, devízu Kawasakiho růže. Dále se ovšem není na co těšit – herci nepřekvapí, dramaturgie činí z příběhu jen sled nedotaženě provázaných dějových fragmentů, styl filmu ničím nezaujme.

Další festivalová projekce:  6.7., 12:30, Malý sál

Minirecenze Kamily Dohnalové

Oil City Confidential (VB 2009; rež. Julien Temple) dobrý

Dynamikou se příběh o britské R&B kapele Dr Feelgood blíží jiným Templovým dokumentům s hudební tématikou v čele s The Great Rock ‘n’ Roll Swindle. Stejně jako ve vyprávění o Pistolích i zde režisér používá svoje oblíbené animované pasáže a sekundární filmový materiál. Přes určité pomalejší sekvence je celkové tempo svižné a koresponduje tak s tempem feelgoodovské hudby, což je analogie pro výpověď o jakékoli hudbě naprosto zásadní. Ústřední postavou se automaticky stává kytarista Wilko Johnson, jehož neuvěřitelná mimika (někdy navíc zesílená efektem rybího oka), „lety“ na pódiu, charismatický hlas a obrovské oči snadno uhranou kameru a skrze ni i diváka.

Další festivalová projekce:  7. 7., 9:30, Malý sál; 10. 7., 19:00, Espace Dorleans

Doporučujeme

3 komentářů

  • Lukáš napsal:

    „Čtyři redaktoři iNDiEFiLMu, jen a jen pro Vás, večer vydrželi v klubu Aeroport až do brzkých ranních hodin..“ Dobrý vtípek:)

    Jaký je rozdíl mezi dobrý a průměrný?

  • Hubert Poul napsal:

    Toto jednoslovne hodnoceni vlastne prebirame z oficialnich listku festivalu, ktere se davaji divakum ke hlasovani o nejlepsim filmu. Nejlepsi mozny vysledek je vyborny, nasleduje v hierarchicky sestupnem poradi dobry, prumerny a slaby.
    Prumerny film je snimek, ktery neprichazi s zadnymi novymi tematy, zpracovanim (…), ale presto neurazi a napriklad se muze opirat o velmi dobre odvedene remeslo. Je to proste film, ktery daneho divaka nijak nezaujal.
    Dobry film je dle naseho ustanoveni dilo, ktere prinasi napr. nejake nove otazky, ma nejakou hodnotu navrch, ale presto z nej nemame pocit vytrzeni, ci v nam v nem neco chybi, reziser muze treba misty uhybat z nastoleneho konceptu (…) – nelze vyjmenovat, co presne obe skupiny charakterizuje. Nicmene dobry film je snimek, ktery bychom klidne znamemu doporucili. Na vyborny ho pozeneme povinne :)

  • Lukáš napsal:

    Výborně, dík za podrobný vysvětlení:)

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 7. 2010 ve 18.14 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.