Domů » Festivaly

Co nás čeká ve Varech #5 Přehled nesoutěžních sekcí – 2. část

Z národních kinematografií se letošní ročník karlovarského festivalu zaměří na kinematografii belgickou. Zaostřeno na belgickou kinematografii představí obě její tváře – francouzskou i holandskou/vlámskou – vycházející ze dvou oficiálních řečí, ze dvou kulturních tradic belgického království. Francouzsky mluvenou belgickou kinematografii, která je nejvíce známa díky tvorbě bratrů Dardennů, zastupuje horor Kalvárie (2004), drama Soukromé hodiny (2008) a burleskou inspirovaný Ledovec (2005). Pan Nikdo (2009) Jaco Van Dormaela je prvním anglicky mluveným snímkem režiséra, který je jinak představitelem rovněž francouzské větve a držitelem Zlaté kamery z Cannes za svůj celovečerní debut Toto hrdina (1991). Vlámsky mluvené snímky bývají díky jazykovo-kulturní spřízněnosti často koprodukcemi s Nizozemím – nejinak tomu je i v případě Psanců osudu (2009), Území ztracených lidí (2009) či Mé princezny Karo (2009). Jistou spojnicí mezi oběma kulturními větvemi je pak romantická komedie Muž hledá ženu, druhý celovečerní snímek vlámského tvůrce Miel Van Hoogenbbemta. Ten první Van Hoogenbbemt natočil ve francouzštině, což jen dokládá, že obě tradice mají k sobě blíž, než by se snad na první pohled mohlo zdát.

Sekce České filmy 2009-2010 uvede devět snímků z třiatřiceti celovečerních hraných filmů, které u nás byly loni natočeny. Kromě držitelů festivalových a filmových ocenění (Protektor, Kawasakiho růže, Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, Normal) budete moci zhlédnout i snímky ryze divácké (Ženy v pokušení); filmy, kterým se příliš (mediální) pozornosti (nezaslouženě) nedostalo (Hodinu nevíš, Zemský ráj to napohled) a unikátní filmové zpracování opery Aleše Březniny Zítra se bude… v hlavní roli se Soňou Červenou.

Milovníky hudby již několikátý rok potěší sekce zasvěcená hudbě ve filmu. Leitmotivem letošní 2010: Hudební odysey jsou současné pohledy na minulost, respektive hudba včerejška znovuobjevená pro dnešek. Z klasičtějších dokumentů  – věnujících se jednotlivým kapelám (Podivné síly: Stephin Merritt a the Magnetic Fields), osobnostem (Rozjeď to, stoupej a křič – o bývalém frontmanovi Talking Heads Davidu Byrneovi) či mapujících hudební hnutí v rámci jedné země (Začalo to Ipanemou – Brazílie; Rytmus svobody – Polsko) – vyčnívají Média a jiné příznaky, pásmo experimentálních filmů sestavené přímo pro karlovarský festival, jehož režisérem je Julian House, hudebník, grafik, filmař a spolupracovník skupin jako The Prodigy či Oasis. Kolážovitým způsobem práce je Housově filmu blízký Maketa mu, spekulativní mnohožánrový snímek o poválečných kalifornských subkulturách.

Fresh Selection – pět filmových nadějí nabídnou kolekci studentských filmů, mezi nimiž nechybí český animovaný příběh ze záhrobí Usnula jsem Kristiny Dufkové. Zároveň pásmo pěti filmů skýtá možnost, jak vidět studentskou tvorbu v Thermalu, odkud se Fresh Film Fest letos přesunul do Prahy, kde se bude konat od 25. do 29. srpna.

Další kolekce pěti snímků promítaných současně se představí pod hlavičkou Festival krátkých filmů Praha uvádí. V soutěži 5. ročníku festivalu, jehož pořadatelem je MFF Karlovy Vary, se letos utkalo dvaadvacet kraťasů. Vítězně z klání vyšlo islandské drama o cestě k dospělosti Ptáčata. Součástí výběru jsou snímky ceněné diváky (švédské filmy Dobrá rada a Pozdní sběr) a český zástupce Saharské písky z produkce FAMU.

Nejlepší filmy festivalu Inventura seznámí varské publikum s jedenácti snímky z Normálního festivalu, který letos od 17. do 20. listopadu již popáté nabídne filmovou produkci spjatou s lidmi s mentálním hendikepem. Krátkometrážní osvěžení normálních festivalových projekcí vřele doporučujeme!

Doporučujeme

2 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 7. 2010 ve 18.01 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.