Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na červen

Ani v červnu nám distributoři nenadělí mnoho nových snímků. Oproti tomu nás však tento měsíc přímo zahltí staršími snímky, převážně z klasického hollywoodského období.

V polovině měsíce lze očekávat vydání posledního filmu Jasona Reitmana Lítám v tom, který sleduje charismatického manažera, jenž lítá po státech a pomáhá firmám vyhazovat své zaměstnance. Reitmanovsky typicky milý a nekonfliktní snímek má na kontě ceny za nejlepší scénář z britských BAFTA a Zlatých glóbů.

Agresivnější rétoriku zvolil pro svůj film O kapitalismu s láskou kontroverzní režisér Michael Moore. Slavný manipulátor si tentokrát vzal do hledáčku finanční systém Spojených států a soudobý západní kapitalismus vůbec, který vůbec není takový, jak se ho snaží tamní mainstreamová média popisovat. Obecně lze však říci, že poslední dva snímky zdaleka nedosahují takových ohlasů, jako tomu bylo například u Bowling for Columbine či Fahrenheit 9/11. Více informací o snímku lze nalézt například v naší recenzi.

Třetím a posledním novým snímkem, který pro nás čeští distributoři přichystali, je Prokletý ostrov Martina Scorseseho. Detektiv v podání Leonarda DiCapria přijíždí se svým kolegou do vězeňské psychiatrické léčebny umístěné na ostrově. Pátrají po vražedkyni, která záhadně zmizela ze své cely. Vyšetřování je však doprovázeno řadou podivných úkazů a těžko říct, zda vzrůstající paranoia nevzniká pouze v detektivově mysli.

Konec tohoto měsíce se nese ve znamení starých snímků. Vyjde tak například Kurosawův oscarový snímek Děrsu Uzala, který oslavuje přírodu a přirozený život sibiřských lovců. V prostředí ruské tajgy rozehrává Kurosawa příběh vojenského průzkumníka, který se svou expedicí prozkoumává nezmapované území Sibiře, a svérázného lovce, jehož při této příležitosti potká. Prvotní nepochopení vystřídá vzájemný respekt a vzájemné přátelství.

Filmy z klasického hollywoodského období zastupuje Vládní prohlášení Franka Capry. Dvě filmové hvězdy té doby Spencer Tracy a Katharine Hepburn zde ztvárňují manželský pár, který je poznamenán aktuálními politickými událostmi. Manžel totiž kandiduje na prezidentský post, a zatímco ona by se měla radovat, že bude dost možná první dámou, tak zoufale sleduje, jak její muž postupně ustupuje ze všech svých zásad, jen aby se k vytouženému cíli dostal.

Mimo tyto tituly však vyjde i několik tematicky propojených snímků. Vyjde tak část filmů, v nichž účinkovala slavná německá rodačka Merlene Deitrich. Ve stejný den by tak mělo vyjít Pokušení, na kterém spolupracovala s režisérem Frankem Borzagem, Anděl Ernsta Lubitsche, Kráska z Nového Orleánsu Reného Claira a v podstatě neznámý snímek Pittsburgh, na který by si bez její herecké účasti dnes nikdo nevzpomněl.

Stejnou pozornost ze strany vydavatelů dostal i Billy Wilder, jemuž poslední den v červnu vyjdou čtyři snímky. Ze čtyřicátých let pochází Pět hrobů u Káhiry – válečný film odehrávající se v Africe, noirová Pojistka smrti a romantický film vypovídající o poválečném Německu – Zahraniční aféra. Sedmdesátá léta pak zastupuje komediální snímek Na titulní straně.

Červnovou nabídku pak uzavírají tři filmy Prestona Sturgese. Jsou jimi komedie Mocný McGinty, Sullivannovy cesty a Příběh z Palm Beach. Škoda, že se nedostalo i na jeho snímek The Lady Eve, který taktéž spadá do jeho režisérských začátků a bývá často označován za jeho úplně nejlepší film.

Zahraničí:


Ze zahraničního trhu tentokrát upozorníme na méně titulů. Z nových snímků, které mají festivalovou sezónu za sebou, si pozornost zaslouží francouzský mafiánský snímek Prorok Jacquese Audiarda. Jeho příběh je zasazen za mříže vězení, kam se dostává i devatenáctiletý arabský mladík. Díky svým schopnostem pronikne do uzavřeného kruhu korsického gangu, podle kterého se řídí celý vnitřní život vězení. Jeho plány jsou však daleko ambicióznější a myšlenka převzetí moci je pro něj příliš opojná.

Minimálně z hlediska vizuálního, desingového a kostymérského je zajímavý i režisérský debut Toma Forda s názvem A Single Man. Colin Firth za své ztvárnění vysokoškolského homosexuálního profesora, který se snaží nalézt nový smysl života po smrti jeho přítele, dostal na loňském ročníku Benátského festivalu ocenění za nejlepší mužský herecký výkon.

Možná ale nejpřitažlivějším titulem tohoto měsíce je íránský snímek No One Knows About Persian Cats Bahmana Ghobadiho. Na příběhu mladého páru, který hledá kytaristu do své hudební skupiny hrající indie rock, se rozvíjí výpověď o nové generaci íránské mládeže, která trpí současnou politickou situací. Vzhledem k tomu, že kulturní záležitosti jsou v Íránu pod přísnou státní kontrolou, není výjimečné, že projekce filmu kritizujícího současné poměry země je zakázána. Ghobadi již od počátku nedostal povolení k započetí produkce, a tak byl nucen natočit snímek ilegálně během pouhých několika dní. Z toho důvodu byl také nucen emigrovat, protože mu kvůli tomu v jeho rodné zemi hrozí vězení.

Úspěch na festivalech měl také australský snímek Samson and Delilah, se kterým úspěšně debutoval Warwick Thornton. V úchvatných záběrech (film získal v Cannes Cenu za nejlepší kameru) líčí příběh potomků původních obyvatel Austrálie Samsona a Dalily, kteří se setkávají na pozadí pustých horizontů pouště  a rozhodnou se útěkem do města zpřetrhat veškeré rodinné vazby. Tam je však nečeká lepší život, ale tvrdá deziluze.

Z nových filmů lze také upozornit na vydání posledního Greengrassova filmu Zelená zóna, který v našich kinech právě vstupuje do kin. Klasické Greengrassovy stylistické trademarky se tentokrát snaží autenticky popsat situaci v Íráku těsně po svržení režimu Saddáma Husajna. Matt Dameon zde ztvárňuje důstojníka, ze speciálního týmu pro likvidaci zbraní hromadného ničení. Soustavně špatné tipy na cíle, které dostávají od neznámých informátorů, však způsobí, že důstojník přestává věřit i některým svým nadřízeným.

V zahraničí vyjdou ve vysokém rozlišení také dva snímky z přelomu osmdesátých a devadesátých let, na které bychom chtěli upozornit. Tajuplný vlak Jima Jarmushe je zasazen do Memphisu, kam přijíždí mladý japonský pár obdivující Elvise, italská vdova s tělem svého manžela v rakvi a skupinky tří opilých mužů. Jejich osudy se téměř neprotínají, přesto mají mnoho společného.

Druhý film Close-Up natočil Abbas Kiarostami. Ten se pohybuje na hraně fikce a dokumentu. Jeho hlavní postavou je muž, který se začne vydávat za íránského režiséra Mohsena Makhmalbafa a využívat všech jeho výhod. Díky své rétorice přesvědčí několik lidí a využije jejich pohostinství pod záminkou toho, že by rád využil jejich domu jako lokace k natáčení. Kiarostami natočil film podle skutečných událostí a do filmu začleňuje i dokumentární záznamy ze soudních přelíčení s chyceným podvodníkem.

Staré snímky v červnové nabídce zastupuje klasický Viscontiho snímek Gepard, který sleduje osud šlechtického rodu Salinů při lidovém povstání na Sicílii na počátku šedesátých let minulého století. Časem prověřený je také film z klasického hollywoodského období Zrodila se hvězda režiséra George Cukora. Herecké hvězdy Judy Garland a James Mason ztvárňují manželský pár slavné zpěvačky a úspěšného herce. Zatímco však její kariéra vzkvétá, jeho začíná stagnovat on se opíjet – což je jen předzvěst k tragédii, která se objeví.

Česká republika:

14.6. Děrsu Uzala (DVD)
14.6. Lítám v tom (DVD)
14.6. O kapitalismu s láskou (DVD)
28.6. Prokletý ostrov (DVD)
30.6. Anděl (DVD)
30.6. Kráska z Nového Orleánsu (DVD)
30.6. Mocný McGinty (DVD)
30.6. Na titulní straně (DVD)
30.6. Pittsburgh (DVD)
30.6. Pojistka smrti (DVD)
30.6. Příběh z Palm Beach (DVD)
30.6. Pokušení (DVD)
30.6. Pět hrobů u Káhiry (DVD)
30.6. Sullivannovy cesty (DVD)
30.6. Vládní prohlášení (DVD)
30.6. Zahraniční aféra (DVD)

Zahraničí:

7.6. Close-Up (DVD, BLU)
7.6. A Prophet / Prorok (BLU)
7.6. A Single Man (BLU)
14.6. Mystery Train / Tajuplný vlak (DVD, BLU)
21.6. A Star Is Born / Zrodila se hvězda (BLU)
21.6. The Leopard / Gepard (BLU)
21.6. No One Knows About Persian Cats (DVD, BLU)
21.6. Samson and Delilah (DVD, BLU)
28.6. Green Zone / Zelená zóna (DVD, BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 6. 2010 ve 0.13 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.