Domů » Aktuálně

Co chystá Camera obscura?

V průbehu několika příštích týdnů vás seznámíme s plány tří českých nakladatelství, které se zaměřují na filmovou literaturu. Dnes se dozvíte něco o Cameře obscuře a jejích plánech, příště přijde na řadu Casablanca a nakonec nakladatelství AMU.

Camera obscura (internetové stránky) je české nakladatelství, za kterým stojí Miloš Fryš. Dalo by se považovat za nadšenecký projekt, který vydává především tituly, které shrnují názory filmových auteurů na kinematografii, vlastní filmy i svět vůbec. Zaplňuje tak jinak prázdnou mezeru na našem knižním trhu.

Díky Cameře obscuře vyšly knihy jak Krása je symbolem pravdy a Zapečetěný čas Andreje Tarkovského, Rozhovory 1980-2000 s Jimem Jarmuschem, Příběh(y) filmu Jean-Luc Godarda a sborník Věra Chytilová mezi námi, jež je zdarma dostupný v elektronické podobě (zde). Nepříjemné je, že Camerou obscurou vydané věci se dají zakoupit pouze v Terryho ponožkách, obchodě kina Světozor (internetový obchod zde), na Slovensku pak ve Slovenském filmovém ústavu.

Nakladatelství má velké plány do budoucna. Hodlá vydat šest knih (plus ruský a anglický překlad titulu Krása je symbolem pravdy), my čtenáři ale musíme počítat s tím, že je nevydá  brzy. U tohoto nakladatelství je totiž obvyklé, vzhledem k jeho velikosti a finančním možnostem, že jsou vydání odkládána.

Pravděpodobně se nejdříve dočkáme Rozhovorů 1964-2008 s Janem Němcem, klasikem české nové vlny, který stál za experimentálními snímky jako Démanty noci, O slavnosti a hostech a Toyen (2005) (tak nejdříve ne, viz. aktualizace – poslední odstavec článku).  Kniha bude obsahovat všechny rozhovory, které kdy Jan Němec poskytl a stane se první publikac. V plánu je také vydat společně s knihou sadu DVD s kompletním dílem Jana Němce a dvě CD se záznamem rozhovoru Jana Němce s Petrem Markem, filmovým režisérem a členem kapely MIDI LIDI.

Vyjde i jiná kniha obdobného ražení – Takový je Orson Welles. Rozhovory s Peterem Bogdanovichem. Orsona Wellese, tvůrce „nejlepšího a nejdůležitějšího kinematografického díla všech dob“, filmu Občan Kane, nemusíme našim čtenářům dlouho představovat, Peter Bogdanovich tak slavný není. Je to tvůrce z dob Nového Hollywoodu (tvořeným režiséry jako Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Brian De Palma, George Lucas, Steven Spielberg a dalšími), který natočil filmy jako Papírový měsíc, Co dál, doktore? a Maska (1985). U nás je nejlépe znám jako psychoterapeut doktorky Melfi z Rodiny Sopránů. Bogdanovich se dnes věnuje především filmové kritice, poslední film natočil v roce 2004. Kniha se zaměřuje na osobu Orsona Wellese, nikoli Petra Bogdanoviche.

Sokurov. Druhy slov bude knihou úvah, kritik a analýz díla Alexandra Sokurova (*1951), stále tvořícího ruského režiséra, žáka Andreje Tarkovského. Bude obsahovat jak slova samotného režiséra, který u nás není bohužel příliš znám, tak slova filmových kritiků a teoretiků. Na Cinepur Choice 2008 jste mohli vidět jeho film Aleksandra, známější jsou také snímky Ruská archa či Otec a syn. Recenzi ruského vydání knihy si máte možnost přečíst zde.

Čekají nás další knihy o Andreji Tarkovském (Andrej Rublev, Stalker, Solaris), konktrétně  soubor deníků pojmenovaný Martyrolog. Deníky 1970-86 a titul Krása je symbolem pravdy, druhý díl, výbor podobně pestrý jako díl první. Bude obsahovat jak Tarkovského literární tvorbu, scénáře, povídky a rozhlasovou hru tak jeho korespondenci a několik rozhovorů.

Posledním plánovaným titulem je překlad Rozhovorů s Ermannem Olmim, který vyšel v roce 2001 a byl ve své době velice aktuální. Ermanno Olmi je sedmdesátiletý italský filmař, často řazený do tradice neorealismu. On sám ale takové zařazení odmítá, něboť oproti neorealistům užívá neprofesionální herce. Zbytek jeho přístupu k filmu nicméně dostává neorealistickým konvencím – natáčí v reálných lokacích a dlouhých záběrech a jeho cílem je společenský komentář. U nás vyšel díky Zóně a Aerofilms v Kolekci netuctových filmů jeho nejuznávanější snímek Strom na dřeváky, který si vysloužil v roce 1979 Zlatou palmu v Cannes.

Aktualizace 6. 6. 2010: Byli jsme kontaktováni Milošem Fryšem a dozvěděli jsme se nějaké dodatečné informace. Rozhovory s Janem Němcem budou bohužel vydány později, než jsme očekávali. Vydání Martyrologu neboli deníků Andreje Tarkovského prozměnu zdržuje publikace druhého svazku díla v originále (české vydání by mělo obsahovat již oba svazky). Potěšující zprávy jsou dvě. Camera obscura má v plánu brzy vydat knihu, jejíž název nicméně tají. Čeká nás tak – počítáme, že příjemné – překvapení. Navíc nakladatelství počítá s dotiskem Rozhovorů s Jimem Jarmuschem i Zapečetěného času, pokud se knihy vyprodají.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 6. 2010 ve 16.43 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.