Domů » Aktuálně

Červnové kinotipy

Ještě než se všichni cinefilové přesunou na začátku července do Karlových Varů na filmový festival, vybíráme pro vás z nabídky pražských kin projekce kvalitních filmů v červnu.

Již tradičně se v kinotipech objevuje výherní snímek FilmJukeboxu, projektu kina Bio Oko, v němž mají diváci možnost hlasovat o tom, co chtějí vidět na plátně. Pro červnové promítání si zvolili Absolventa v režii Mikea Nicholse. Absolvent je jedním z prvních filmů tzv. Nového Hollywoodu, který přinesl  zásadní změny do americké kinematografie, jako například mnohem vyšší autorský vklad režiséra do projektů či do té doby tabuizovaná témata. Tento snímek se stal nezapomenutelným také díky výkonu Dustina Hoffmana a soundtracku Simona a Garfunkela.

Pokud jste ještě neviděli loňského Protektora, který na cenách Český lev za rok 2009 posbíral nejvíce cen, celkem šest,  zajděte si do kina Atlas na promítání. Ačkoliv Protektor neměl, i přes velkou pozornost médií, vysokou návštěvnost v domácích kinech (za rok 2009 přibližně 88 000 diváků – údaje z www.ufd.cz), byl na filmových festival úspěšnější – získal ceny v Krakově, ve Vilniusu či na domácím FEBIOfestu. Podobně byl českými diváky opomíjený i velmi povedený biografický snímek Control z roku 2007 o zpěvákovi hudební skupiny Joy Division Ianu Curtisovi. Jedná se přitom v podstatě o debut nizozemského režiséra Antona Corbijna, který do té doby natáčel převážně videoklipy. Scénář filmu byl vytvořen podle knihy Curtisovy manželky, která byla zároveň Corbijnovou konzultantkou.

V červnu máte také možnost shlédnout poměrně hodně filmů od Woodyho Allena – kromě květnové premiéry Whatever Works se v kině Atlas odehraje přehlídka tohoto režiséra a kino Aero „sólově“ nabídne Zahraj to znovu, Same. Komedie nevybočující ze stylu Allenových komedií ze sedmdesátých let vypráví příběh Allana, který není schopen navázat vztahu se ženou. Vytvoří si tak jakéhosi imaginárního rádce (nápadně podobného Humphreymu Bogartovi), který mu radí. Ve snímku se objevuje mnoho motivů či dílčích scén, kopírujících či odkazujících k filmové klasice Michaela Curtize, Casablance.

Posledním tipem na tento měsíc je Kdo chce zabít Jessii? Václava Vorlíčka, tedy snímek, díky němuž se režisér dostal do širšího diváckého povědomí. Kromě chrakteristické komediality byl tento snímek významný využitím komiksu – ať už na úrovni estetiky dané tomuto žánru či stereotypizace postav.

2.6. Protektor, Kino Atlas, 17:30

4.6. Kdo chce zabít Jessii?, Bio Ponrepo, 17:30

4.6. Control, Malostranská beseda, 19:00

8.6. Absolvent (FilmJukebox), Bio Oko, 20:30

12.6. Zahraj to znovu, Same, Aero, 22:30


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 6. 2010 ve 12.03 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.