Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na květen

V květnu je počet zajímavých disků vydaných v České republice opět poměrně skrovný. Z nových titulů stojí za to zmínit pouze čtyři snímky a dva u těch starších. Zatímco u nás nejsou jarní měsíce z hlediska filmových edic téměř ničím zajímavé, v zahraničí se na trhu objeví více interesantních vydavatelských počinů. Tomu všemu se bude věnovat několik následujících odstavců, díky nimž vám žádné české či zahraniční vydání sběratelsky hodnotného filmu neunikne.

Z nových snímků lze tedy upozornit na vydání irské komedie V hlavní roli já, jenž kromě osobitého humoru láká především na tvář známého komika a hvězdu seriálu Black Books Dylana Morana (herecky mu bude asistovat Jonathan Rhys Meyers a v cameo roli se objeví i režisér Neil Jordan). Příběh situační komedie se točí kolem tragického hlavního hrdiny jménem Mark. Problémy s penězi, nesplaceným nájmem, přítelkyní a prací se v jeho příběhu stanou zcela marginálním problémem. V jeho bytě totiž postupně začínají nejrůznějšími nešťastnými nehodami umírat lidé, a protože by nikdo neuvěřil absurdním způsobům jejich smrti, rozhodne se je Mark spolu se svým nejlepším kamarádem v tichosti odklízet.

Po zrušené kino premiéře se na pulty prodejen dostane v české lokalizaci i DVD s animovaným filmem Fantastický pan lišák. Namísto „čisté“ počítačové animace, kterou nás poslední dobou zahlcují americká studia Pixar a Dreamworks, využívá režisér Wes Anderson miniaturních loutek, které obrázek po obrázku rozpohybovává. Poměrně originální snímek vypráví příběh tak trochu jiného lišáka, jenž svým nezvladatelným chováním rozpoutá válku mezi polními zvířaty a jejich lidskými sousedy. Film částečně vychází z literární předlohy Roalda Dahla.

Po dlouhé době lze očekávat i vydání českého filmu. Hřebejkova Kawasakiho růže, při jejímž natáčení opět spojil síly se scénáristou Petrem Jarchovským, bývá označována jako film, který se vzpírá vypravěčské rutinně posledních Hřebejkových filmů, a přichází s více analytickým pohledem na českou společnost. Děj se soustředí na vztahy uvnitř několikačlenné rodiny. Otec, který je bývalým disidentem a bojovníkem proti komunismu, má dostat ocenění za své zásluhy za minulého režimu. Jenže jeho minulost není zdaleka tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát, a dlouho potlačované vzpomínky začnou narušovat společné soužití. Kawasakiho růže získala na letošním Berlinale Cenu Ekumenické poroty a Cenu Mezinárodní konfederace artových kin.

Starší snímky v květnu zastupuje dvoudiskové vydání filmu Jih proti severu. Jde už o páté vydání tohoto klasického díla, které během posledních dvou let společnost MagicBox na český trh přinesla. Po čtyřdiskové a pětidiskové edici a jednoho blu-ray vydání ale tentokrát distributor nabídne pouze „ušmudlané“ dvoudiskové DVD vydání, u nějž navíc na své stránce uvádí podivně krátkou délku (místo 238 minut pouhých 120). Proto lze doporučit sáhnout po nějakém starším lokalizovaném vydání, nebo nakupovat ze zahraničí, kde jsou daleko sympatičtější cenové relace.

Druhým z „časem prověřených“ snímků je Doktor Živago, pod kterým je podepsaný jeden z nejznámějších britských režisérů – David Lean. Příběh filmu je zasazen do Ruska v době Velké říjnové socialistické revoluce, na jejímž pozadí se odehrává setkání doktora Živaga a Larisy Fjodorovny. Ti navzdory společenským závazkům zcela podléhají svým touhám. Adaptace románu Borise Pasternaka byla uvedena ve stejném roce jako úspěšný muzikál Za zvuků hudby a spolu s ním dodnes patří mezi jedny z komerčně nejúspěšnějších filmů v historii kinematografie. Na Oscarech získaly sice oba snímky shodně pět ocenění, ale Doktor Živago přesto odešel spíše jako poražený, protože jeho sošky byla „pouze“ za ty technické kategorie.

Posledním titulem, který se koncem května objeví v obchodech, je Monty Python: Copak je to za Mesiáše… . Jde o záznam jediného divadelního vystoupení, které se uskutečnilo minulý rok v Londýně u příležitosti čtyřicetiletého výročí od založení skupiny Monty Python. V hlavních rolí se po dlouhé době společně objevují všichni kmenoví členové Monty Pythonova létajícího cirkusu.

Zahraničí:

I v zámoří se plánuje vydání Doktora Živaga pod názvem Doctor Zhivago Anniversary Edition, který bude samozřejmě na rozdíl od tuzemského provedení umístěn ve vysokém rozlišení na blu-ray nosič. Od edice lze očekávat provedení v padesátistránkovém digi-booku s jedním blu-ray diskem (film) a jedním DVD diskem, na kterém budou umístěny bonusy.

Ze starších (dnes již často kanonických) děl toho však v květnu bude více. Ve vysokém rozlišení se například objeví nejznámější filmy Charlese Chaplina. Remasterovaná podoba Moderní doby byla prezentována již v rámci loňského festivalu v Cannes, kde byla promítána jako jeden ze závěrečných snímků. Německá společnost Kinowelt se nyní rozhodla vydat na blu-ray nosičích i další snímky. Hned ze začátku měsíce bude tak možné zakoupit ve vysokém rozlišení již zmiňovanou Moderní dobu, Zlaté opojení, Světla velkoměsta, Diktátora a Kid.

To, že podstatná část světového filmového dědictví se díky novému formátu digitálních médií dočká remasteru, bylo zcela jasné již od začátku. Kvalita, kterou snese běžné televizní rozlišení, často vypadá ve vysokém rozlišení přímo hrůzostrašně a je proto třeba znova pracně kopii skenovat, čistit a retušovat. Je však naprosto dechberoucí, kolik snímků se nakonec dočkává obnovené premiéry. Tento měsíc tak vyjde i Langův po Metropolisu asi nejznámější snímek Vrah mezi námi, který zároveň patří mezi jedny z prvních filmů noir. Následovat bude také vydání prvního autorského počinu Nicolase Roega Walkabout, který v tradičně perfekcionistickém provedení připravuje Criterion. Tato společnost stojí i za vydání westernové klasiky Přepadení, u jejíhož natáčení se sešly hned dvě legendy tohoto žánru: režisér John Ford a herec John Wayne. Jak je u Criterionu zvykem, bude možné zakoupit vydávané filmy jak na blu-ray discích tak i na DVD. Ve Velké Británii zase v polovině měsíce vyjde druhý celovečerní film bratří Quayů s názvem Institute Benjamenta. V kontextu výrazných filmů známých autorských režisérů nelze nezmínit blu-ray disk Andreje Rubleva, který nečekaně vyšel v Rusku. Podle jedné z reakcí však má spíše podprůměrnou kvalitu obrazu.

Na modré disky se tento měsíc dostanou i dva snímky s Al Pacinem. V obou případech ztvárňuje charismatické postavy, jejichž hodnoty jsou v přímém rozporu se zkaženým životem velkoměsta. Zatímco Carlitova cesta Briana De Palmy mu dává temnou minulost, proti které musí bojovat, ve snímku Serpico Sidneyho Lumeta ztělesňuje mladého policistu, jenž se postaví proti prorůstání organizovaného zločinu do policejních sfér.

Z novějších titulů stojí za zmínění vydání lyrického filmu 9 Songs Michaela Winterbottoma, který rekonstruuje milostný vztah dvou mladých lidí, jenž se seznámí na jednom hudebním festivalu. Snímek ukazující spontánní jednání obou hrdinů, kteří tancují pod koncertním podiem a ve volném čase pak na apartmánu souloží, byl natočen metodou improvizace. Vedle 9 Songs vyjde také v USA zatím předposlední film Alexadrera Sokurova The Sun. V osobité autorově estetice, které se drží u většiny svých snímků, ukazuje poslední okamžiky japonského císaře Hirohita před podepsáním kapitulace na konci Druhé světové války.

Mezi premiérovými tituly tohoto měsíce se nacházejí pouze čtyři díla hodné pozornosti. Jednak je to poslední film Jane Campion Bright Star, který ukazuje romantický vztah mezi mladým básníkem Johnem Keatsem a módní návrhářkou Fanny Brawneonou. V podstatně temnějším tónu se odehrává film Johna Hillcoata Cesta, který je adaptací stejnojmenné literární předlohy. Postapokalyptický snímek sleduje cestu otce a syna napříč zdevastovanými Spojenými státy. Na modrém disku vyjde začátkem měsíce také nejnovější Coppolův film Tetro, v němž se snaží dva bratři z imigrantské rodiny umělců vypořádat se společnou historií a obnovit vzájemná pouta. Pozornost by mohl vzbudit i japonský snímek Departures, který loni obdržel Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Centrem jeho příběhu je mladý violoncellista, který je nucen po rozpuštění orchestru hledat nové zaměstnání. A protože volných míst není mnoho, přijme nabídku pracovat v pohřebním ústavu.

Dost možná největším tahákem pro nakupující budou sběratelské edice. Na blu-ray discích se tak objeví například kolekce Sedmi statečných. Pod názvem The Magnificent Seven Collection se budou skrývat celkem čtyři filmy (Sedm statečných, Návrat sedmi statečných, Pistole sedmi statečných a Sedm statečných v sedle). První díl patří bezesporu mezi klasiky westernového žánru, přestože je vlastně pouhým americkým remakem původního japonského snímku Sedm samurajů.

Bez povšimnutí nezůstane ani osobnost Clinta Eastwooda, jehož jméno zřejmě prodává kolekce po stovkách (jak jinak si vysvětlit všechny ty edice, které s jeho filmy momentálně vycházejí). Tento měsíc se na americký trh dostanou dokonce rovnou tři box sety, všechny ve vysokém rozlišení. První bude nazvána zcela prostě Clint Eastwood Collection a na modrých discích nabídne náhodnou skrumáž jeho divácky nejoblíbenějších snímků. Půjde o snímky Absolutní moc, Špinavý Harry, Gran Torino, Kellyho hrdinové, Dopisy z Iwo Jimy, Million Dollar Baby, Tajemná řeka, Zelenáč, Nesmiřitelní a Kam orli nelétají. Pouhým extraktem z této edice bude Essential Eastwood: Director´s Collection, v níž se objeví jen Dopisy z Iwo Jimy, Million Dollar Baby, Tajemná řeka a Nesmiřitelní. Na blu-ray nosičích nezůstane opominuta ani Eastwoodova zřejmě nejvýraznější herecká kreace ve westernové sérii Sergia Leoneho. Pod názvem The Man with No Name Trilogy budou společně vydány snímky Pro hrst dolarů, Hodný, zlý a ošklivý a Pro pár dolarů navíc.

Naprosto jedinečným vydavatelským počinem měsíce je ale vydání By Brakhage: An Anthology, Volumes One and Two ve vysokém rozlišení. Criterion tak navazuje na první DVD edici, která přinesla 26 filmů známého experimentálního filmaře, a nyní tak díky nim bude možné zakoupit na blu-ray nosičích jak tyto snímky, tak i třicet nových (z období 1954-2003), doplněných o bohatý bonusový doprovod.

Česká republika:

3.5. Jih proti severu (DVD)
3.5. V hlavní roli já (DVD)
10.5. Doktor Živago (DVD, BLU)
10.5. Kawasakuho růže (DVD)
17.5. Fantastický pan Lišák (DVD)
31.5. Monty Python: Copak je to za Mesiáše… (DVD)

Zahraničí:

3.5. Doctor Zhivago Anniversary Edition (BLU)
3.5. Charlie Chaplin – Goldrausch / Zlaté opojení (BLU)
3.5. Charlie Chaplin – Moderne Zeiten / Moderní doba (BLU)
3.5. Charlie Chaplin – Lichter der Großstadt / Světla velkoměsta (BLU)
3.5. Charlie Chaplin – Der große Diktator / Diktátor (BLU)
3.5. Tetro (BLU)
10.5. Departures (BLU)
10.5. Charlie Chaplin – The Kid / Kid (BLU)
10.5. M / Vrah mezi námi (BLU)
10.5. Serpico (BLU)
10.5. The Magnificent Seven Collection (BLU)
17.5. 9 Songs (BLU)
17.5. Bright star / Hvězdo zářivá (BLU)
17.5. Carlito’s Way / Carlitova cesta (BLU)
17.5. Institute Benjamenta (DVD, BLU)
17.5. The Road / Cesta (BLU)
17.5. Walkabout (DVD, BLU)
24.5. By Brakhage: An Anthology, Volumes One and Two (DVD, BLU)
31.5. Clint Eastwood Collection (BLU)
31.5. Essential Eastwood: Director’s Collection (BLU)
24.5. Spartacus / Spartakus (BLU)
24.5. Stagecoach / Přepadení (DVD, BLU)
31.5. The Man with No Name Trilogy (BLU)
31.5. The Sun (BLU)

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Ještě před samotným výhledem bych rád upozornil nače čtenáře, že Fantastický pan Lišák, nejnovější animovaný film Wese Andersona, se v průběhu tohoto měsíce bude promítat mimo standartní distribuční síť ve třech pražských kinech – Aero, Světozor a Bio Oko – s českými elektronickými titulky. V průběhu měsíce také vyjde na DVD, vice se o něm dočtete tedy v DVD výhledu (zde). [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 5. 2010 ve 16.02 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.