Domů » Aktuálně

TZ: Kino na hranici

Dvanáctý ročník filmové přehlídky Kino na hranici proběhne v Českém Těšíně a Cieszynie již tradičně na přelomu dubna a května ve dnech 28. 4. – 3. 5. 2010. Retrospektiva Martina Šulíka, Josefa Škvoreckého, Adama Sikory, Kornela Filipowicze, Středoevropské kino hrůzy či hudební filmy promítané přes hraniční řeku Olši – to jsou jedny z hlavních bodů programu této jedinečné filmové přehlídky.

Kino na hranici je pravidelnou akcí, která si klade za cíl prezentaci polských, českých, slovenských a maďarských filmů. Týká se to starších kousků (proto retrospektivy a tématické cykly), ale také novinek. Přehlídka se koná v hraničním souměstí Cieszyn – Český Těšín, které je zvlášť důležitým prostorem pro mezikulturní dialog.

Program Kina na hranici se skládá nejen z filmů, ale také mnoha koncertů a setkání. Filmový repertoár vyplňují retrospektivní přehlídky tvorby významných osobností, často i polozapomenutých tvůrců z Polska, Česka a Slovenska, tématické cykly a jednoznačně nejširší prezentace aktuální produkce těchto tří kinematografií. Během předchozích ročníků bylo prezentováno na 400 filmů – celovečerních, animovaných i dokumentárních – nezřídka jako premiérové nebo jediné promítání na jedné nebo druhé straně hranice. Během prvního ročníku bylo promítnuto 11 filmů, jedenáctý ročník už zaznamenal více než 80 filmů. Díky Kinu na hranici navštívíli Cieszyn takoví tvůrci jako Agnieszka Holland, Jiří Menzel, Vojtěch Jasný, Juraj Herz, Martin Šulík, Mariusz Grzegorzek, Wojciech Marczewski, Petr Zelenka či Václav Marhoul. Neustále také roste počet diváků. Nemění se pouze jedno – nezaměnitelná atmosféra přehlídky.

PROGRAM 12. KINA NA HRANICI

Retrospektiva Martina Šulíka
Nejvýznamnější slovenský režisér střední generace, který je v Těšíně velmi oblíben, se zatím retrospektivy svých děl v minulých ročnících nedočkal. Nyní budeme mít příležitost zhlédnout nejen jeho hranou a dokumentární tvorbu, ale také jeho raná, ne příliš známá díla.
Výběr filmů: Krajinka, Záhrada, Sluneční stát

Retrospektiva Adama Sikory
Adam Sikora pracuje střídmě, je perfekcionalista a pečlivě si vybírá projekty, na kterých pracuje. Jeden z nejvýznamnějších polských kameramanů oslaví 3. května 2010 své 50. narozeniny. A proto jsme se rozhodli pro retrospektivu jeho díla.
Výběr filmů: Vojáček, Čtyři noci s Annou

Literatura a film: Retrospektiva Josefa Škvoreckého
Po retrospektivě zfilmovaných próz Bohumila Hrabala v roce 2007 přichází na řadu prezentace tvorby dalšího významného českého spisovatele, překladatele a vydavatele (Sixty-Eight Publishers) Josefa Škvoreckého (1924), žijícího od své emigrace v roce 1969 v Kanadě.
Výběr filmů: Tankový prapor, Flirt se slečnou Stříbrnou, Zločin v dívčí škole

Literatura a film: Retrospektiva Kornela Filipowicze
Kornel Filipowicz (1913-1990), prozaik a básník, autor 37 knih a jeden z nejvýznamnějších polských autorů 20. století byl silně svázán s Těšínem, kde navštěvoval základní školu a gymnázium. Některá jeho díla byla zfilmována a i on sám psal scénáře k filmům.
Výběr filmů: Místo na zemi, Głos z tamtego świata

Středoevropské kino: filmy hrůzy
Cyklus českého, polského a slovenského žánrového kina bude ve dvanáctém ročníku pokračovat filmy na téma neskutečné příběhy a horory.
Výběr filmů: Čarodějův učeň, Spalovač mrtvol, Choking hazard, Diabel, Medium, Seance

Kino nad Olší
Pionýrské a divácky velmi atraktivní plenérové projekce přes hraniční řeku Olši budou pokračovat i v tomto ročníku.
Filmy: Visací zámek 1982-2007, Mňága – Happy end, Wszystko co kocham

Nové české, polské a slovenské filmy
Jako obvykle bude na jaře v Českém Těšíně a Cieszynie bohatý výběr toho nejnovějšího z české, polské a slovenské kinematografie.
Výběr filmů: Auto*Mat, Dom zly, Mesiac v nas, Oko nad Prahou, Pouta, Hel, 3 sezóny v pekle, Mamas & Papas, Momentky, Protektor, Rewers, Muži v říji, Zero, Bába, Kawasakiho růže, Wojna polsko-ruska

POTVRZENÍ HOSTÉ

Viktor Csudai (režisér, Velký rešpekt)
Kinga Dębska (režisérka, Hel)
Marek Dobeš (režisér, Choking Hazard)
Diana Fabiánová (režisérka, Mesiac v nás)
Mariusz Grzegorzek (režisér, Jestem Twój)
Gabriel Hoštaj (režisér, Prekvapenie)
Robin Kašpařík (režisér, Seance)
Peter Krištúfek (režisér, Momentky)
Fero Lipták (výtvarník, kurátor výstavy Martina Šulíka)
Jan Novák (režisér, Občan Havel přikuluje)
Marek Piestrak (režisér, Wilczyca)
Tomasz Emil Rudzik (režisér, Desperados on the Block)
Adam Sikora (retrospektiva)
Olga Špátová (režisérka, Oko nad Prahou)
Martin Šulík (retrospektiva)
Dan Svátek (režisér, Hodinu nevíš)
Jaro Vojtek (režisér, Hranica)
Petr Zelenka (režisér, Visací zámek 1982-2007, Mňága – Happy end)

DOPROVODNÝ PROGRAM

KONCERTY

Proběhnou ve Festivalovém klubu na Zámeckém vrchu v Cieszyně.

MIDI LIDI – 28. 4. 22.45
Tříčlenný elektronický projekt kolem filmaře Petra Marka, herce a hudebníka Prokopa Holoubka a šperkařky Markéty Lisé vznikl na základech emo/elektrogothic kapely Krásný stěhovák Gerard a Sexuální nábytek, jehož jsou všichni tři členy. Fungují teprve od dubna 2006, za tak krátkou dobu však odehráli velké množství koncertů v ČR a na Slovensku. Stylově se kapela pohybuje na hranách elektra / experimental / IDM, a to ve velmi tanečním a energickém mixu. Hudba je doprovázena odsekávaným sborovým zpěvem originálních českých textů. Právě toto spojení kapele pomohlo najít rychle velké množství fanoušků a poměrně nečekanou hranost písní v rádiích. Za hudbu k filmu Protektor získali Českého lva 2009.

Noisecut – 29. 4. 22.30
Bratislavská elektropopová kapela Noisecut se svým loňským albem BLIIIZKO řadí mezi to nejlepší, co současná slovenská hudební scéna nabízí. Jejich kvalit si už v roce 2007 všiml Trent Reznor a tak se stali předskokany Nine Inch Nails při jejich Bratislavském koncertu. Alternativní elektropop evropské úrovně, to jsou Noisecut!

Mikołaj Trzaska & Ken Vandermark – 30. 4. 22.45
Trzaska je skladatel, saxofonista a hráč na basklarinet. Studoval na fakultě malby ASP v Gdańsku. Během studií se setkal s Ryszardem Tymonem Tymańskim. Ten ho pozval ke hraní v kapele Sni Sredstwom Zauklanianie. Trzaska, fascinován jazzem 60-tých let, zvláště pak hudbou Johna Coltrana a Ornette Colemana, odešel z výtvarné školy a začal se cele věnovat hudbě. Spoluzakladatel skupiny Miłość, jeden z hlavních hudebníků „yassové scény“, lídr skupiny Łoskot. Spolupracoval mezi jinými s Lesterem Bowie, Peterem Brotmannem, Jochnem Tchicai, Tomaszem Stańko, Noelem Akchote a Joe Giardullo. Autor několika desítek alb. Spolu s manželkou Aleksandrou vede vlastní hudební nakladatelství Kilogram Records. Ken Vandermark je v současné době nejvýznamnějším chicagským saxofonistou a klarinetistou.

L.U.C. - 1. 5. 22.30
L.U.C vl.jm. Łukasz Rostkowski (nar. 1981) – polský režisér, raper, skladatel a producent, v současné době spojen s městem Wrocław. Zakladatel, zpěvák a spoluproducent hudebního projektu Kanał Audytywny. Autor mnoha konceptuálních alb a projektů, mezi jinými filozofie „čtyř galaxií“ předpokládající vytváření sdělení zakládajích se na propojení čtyř oblastí umění – slova, hudby, filmu a grafiky. Za novátorské propojení druhů a oblastí tvorby získal v roce 2010 cenu Paszport Polityki. V den 70. výročí vkročení sovětských vojsk na území Polska vydal album 39/89 Zrozumieć Polskę. Album je nahráno ve formě rozhlasové hry prezentující nedávnou polskou historii ohraničenou dvěma daty – začátek II. světové války a konec komunismu. Hudba z tohoto alba v sobě spojuje prvky hudby filmové, komorní, jazzové i elektronické.

WWW - 2. 5. 22.30
Kapela WWW vznikla v Praze na počátku devadesátých let, původně bylo jméno WWW zkratkou anglického “We Want Word”. WWW kolem sebe v té době soustředili první české nadšence hiphopové kultury, byli jednou z prvních rapových kapel u nás, spoluvytvářeli též základy místního graffiti, breakdancové a turntablistické scény. WWW se po rozpadu na konci devadesátých let vrátili na scénu až s debutovým (!) albem Neurobeat v roce 2006 díky nově vzniklému nezávislému labelu BiggBoss. Hudba hlavního tvůrce WWW Ondřeje Anděry aka Sifona obsahuje útržky hiphopových postupů a z reality nasnímaných samplů, nervózních industriálních zvuků a znepokojivých elektronických struktur. Zvuky jsou většinou nasnímány z reality nebo digitálně vygenerovány do abstraktního tvaru. Tvorba WWW v sobě obsahuje prvky hiphopu, ale není na něj vázána, pouze využívá jeho živelnou a rytmickou energii. V dubnu minulého roku vydali WWW druhé album Tanec sekyr.

VÝSTAVY

Svět podle Adolfa Borna
Galeria Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Cieszyn
Adolf Born – kreslíř, ilustrátor, malíř, animátor, karikaturista. Absolvent pražské Akademie výtvarných umění. Jeho doménou je grafika – suchá jehla, lept a především litografie. Svá díla vystavoval po celém světě a získal za ně mnoho cen. Je autorem ilustrací do více než 350 knižních titulů, navrhoval také kostýmy a divadelní dekorace.

Piotr Chlipalski & Michał Mrozek
Pouliční ateliér
Pouliční ateliér je nápadem na pomezí happeningu a dokumentární fotografie – dvojice fotografů unáší chodce a zvěčňuje každého takového, jakým v daném okamžiku byl. Pouliční ateliér tvoří dnes již několik tisíc portrétů online, je to jedna z největších iniciativ tohoto typu na světě.

Svätopluk Mikyta: Diffenbachia Rex
Galeria SZARA, Cieszyn
Svätopluk Mikyta absolvoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. Od roku 2004 zde působí jako odborný asistent. Mikytovy práce jsou mnohovrstevné, obsahově obtěžkané dobovými odkazy na středoevropskou minulost s přesahy do současnosti a aktuálních společenských problémů.

Elena Leszczyńska: W stronę tamtej strony
ZAMEK, Cieszyn
Elena se narodila v Južno-Sachalinsku. V roce 2004 završila studium na Dramatické fakultě Petrohradské státní akademie múzických umění se specializací herec dramatického divadla a filmu. Již několik let bydlí ve Varšavě. Pracuje jako filmová herečka. Svojí výstavou před námi autorka otvírá dveře do svého prostoru, intimního světa na hranici dětských zkušeností, snů a zvídavosti.

Martin Šulík: Čarbanice
ZAMEK, Cieszyn
Tvorba Martina Šulíka nedodržuje žádné akademické konvence a proto v odborných kruzích vyvolává kontroverzní reakce. Kunsthistorici při posuzovaní jeho výtvarných prací dostávají horečky, závratě a komplexy z toho, že nedokážou jeho výtvarnou tvorbu nikam zařadit. Jeho tvorba se vyznačuje čistotou barev a smyslem pro detail.

Adam Sikora: Scharzberg
ZAMEK, Cieszyn
Adam Sikora, významný kameraman, ale také scénárista a režisér, představuje veřejně svá malířská díla velmi zřídka. Sikorovy obrazy, to je majestátní lyrika a subtilní mysticismus, jsou to ikony, které se k nám modlí slezsky, tedy univerzálně.

AKREDITACE

Akreditace: 490 Kč
Akreditace klubová (pro členy filmových klubů AČFK, ASFK a PFDKF): 390 Kč
Akreditace skupinová (pro organizované skupiny s počtem osob vyšším než 10): 390 Kč
Akreditace opravňuje ke vstupu na všechny projekce i doprovodné akce.
3denní vstupenka na filmové projekce: 260 Kč
1denní vstupenka na filmové projekce: 130 Kč
Vstupenka na jednotlivé filmové projekce: 65 Kč
Vstupné na koncert: 130 Kč
Vstupné na koncert pro majitele tří a jednodenní vstupenky: 65 Kč
Registrace akreditací bude ukončena 23. 4. 2010. V ceně akreditace je „promo -balíček“ (katalog, tričko, taška a další propagační materiály).

ORGANIZACE

Pořadateli filmové přehlídky jsou občanské sdružení (stowarzyszenie) Kultura na Granicy z Cieszyna a občanské sdružení EducationTalentCulture z Českého Těšína. Členy vedení jsou ředitelka Kina na hranici Jolanta Dygoś, programoví ředitelé Maciej Gil a Martin Novosad, finanční ředitelka Petra Slováček Rypienová a koordinátoři Anna Gańczarczyk (PL) a Jakub Gajdica (CZ).

Obě občanská sdružení byla založena v roce 2008. Vznikla na základě iniciativy lidí z Českého Těšína a Cieszyna, kteří na základě vzájemných kontaktů a vztahů spolupracovali při různých aktivitách, především v oblasti kultury. Jednalo se o organizaci festivalů, přehlídek, společných česko-polských akcí. Veškeré aktivity byly nekomerčního charakteru s cílem přibližovat a poznávat jednotlivé osoby a národy skrze vzájemné kontakty a sbližování. Postupem času se z některých aktivit staly velké akce mezinárodního významu. Prioritním projektem obou sdružení je filmová přehlídka KINO NA HRANICI – KINO NA GRANICY. Obě sdružení spolupracují s dalšími organizacemi, institucemi, místní samosprávou i státní správou a také dobrovolníky. Veškeré aktivity jsou realizovány česko-polským realizačním štábem. Aktivity procházejí fází přípravy, následuje realizace a vyhodnocení po stránce organizační, finanční, personální i technické. Financování svých aktivit zajišťují pomocí dotací, grantů a sponzorství, obě sdružení jsou z hlediska právní subjektivity samostatné subjekty na bázi neziskových organizací.

www.kinonagranicy.pl
www.kinonahranici.cz
www.edutacu.eu

Zdroj: Tisková zpráva Kina na hranici

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 4. 2010 ve 21.42 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.