Domů » Festivaly

Cannes 2010: Filmy z hlavních sekcí zveřejněny

Festival v Cannes odkryl filmy, které se objeví ve dvou hlavních soutěžních sekcích. I tentokrát se o Zlatou palmu budou ucházet již ostřílení režiséři, z nichž každý má na kontě řadu prestižních cen, ale takové zvučné sestavy jmen jako v minulém roce jsme se však nedočkali. Zdá se, že tu chybí nové filmy mnohých zásadních režisérů (je však možné, že se budou ještě některé snímky na poslední chvíli přidávat).

Léta očekávaný The Tree of Life Terrence Malicka se nakonec v soutěži neobjevil a podobně na tom jsou i filmy dalších režisérů, kteří mohli být svým jménem výborným tahákem. Postprodukci v současné době dotahuje do finále Sokurovův Faust, který se natáčel i v České republice (viz tato novinka), Ozonův Potiche (novinka zde), očekávaná filmová adaptace Murakamiho Norského dřeva od Tran Anh Hunga (novinka zde), nebo Waddingtonův Lope (novinka zde).

Téměř dokončen by v současné době měl být Schnabelův Miral, Loachův Route Irish a také netrpělivě očekávaný The Frankenstein Project Kornela Mundrucza. Béla Tarr se se svým zřejmě posledním filmem The Turin Horse dostal kvůli tradičním produkčním problémům do skluzu a ani on se zatím na soupise neobjevil. O obou posledně jmenovaných filmech naleznete více informací v našem nedávném článku zde.

Uvidíme kolik z těchto snímků se nakonec ještě vejde do nesoutěžní sekce Directors’ Fortnight, která bývá ohlašována až ke konci dubna.

Mezi nejočekávanější filmy, které se budou ucházet o Zlatou palmu, bude patřit například čtvrtý celovečerní snímek Alejandra González Iñárrita s názvem Biutiful, který krom slavného režijního jména produkčně zaštítili i další dva mexičtí tvůrci na pomezí artu a mainstreamu: Alfonso Cuaron a Guillermo Del Toro. Javier Bardem tu hraje podvodníka kšeftujícího s podsvětím, jenž se po letech setkává se svým nejlepším přítelem z mládí a zjišťuje, že člověk, ke kterému měl tolik blízko, pracuje pro policii s cílem zamezit podnikání podobným individuím jako je on sám.

Na svůj úspěšný film Unaveni sluncem, který před šestnácti lety získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, navazuje Nikita Michalkov s dvoudílným snímkem Unaveni sluncem 2: Odpor, jehož první část se již v Rusku promítala, nicméně ucelená celosvětová premiéra se odehraje až v Cannes. Příběh filmu by měl být zasazen do období Druhé světové války, konkrétně let 1941-43, kdy Rudá armáda pomalu ustupovala pod silou nacistického Německa. V nastalém válečném chaosu by se měla znovuvzkřísit jak postava Kotova (jehož opět ztvárnil sám Michalkov) tak postava Míti. Téměř pětihodinový film by se v dosud neupřesněné verzi měl dostat začátkem května i do naší distribuce.

V soutěži nelze přehlédnout výrazné autory z východu. Abbas Kiarostami uvede Íránem zakázaný snímek Certified Copy. O jeho příběhu je známo pouze to, že by se měl odvíjet od náhodného setkání anglického spisovatele středních let a mladé francouzské ženy v Itálii. V hlavní roli se objeví Oscarem oceněná Juliette Binoche.

Apichatpong Weerasethakul se letos v hlavní soutěži objeví se svým velmi očekávaným snímkem Uncle Bonmee Who Can Recall His Past Lives, který čerpá z tradičních námětů buddhismu a jeho víry v lidskou reinkarnaci. Opět bude zřejmě stavět na výrazně zasněném a těžce definovatelném příběhu. Filmu jsme se věnovali nedávno již v této novince.

Mezi soutěžícími je i Takeshi Kitano, jehož film Outrage by se měl soustřeďovat na vykreslení fungování tokijské mafie. Hlavní hrdina by snad měl být jedním z níže postavených gangsterů, kteří musí plnit špinavou práci za své šefy.

Možná nejočekávanější novinkou z východu je ale Im Sang-Sooův remake již téměř klasického filmu The Housemaid, jehož uvedení vyšlo přesně na rok, kdy má jeho originál padesátileté výročí od svého vzniku. Film začíná v poklidné domácnosti korejského učitele hudby, do níž přijde mladá služka. Ta brzy poplete muži hlavu, svede ho a po několika měsících musí podstoupit potrat. Ženatému muži však horor teprve začíná, protože mladá služka se rozhodne mstít se.

V soutěži lze také upozornit na Leighův Another Year, jehož scénář vyšel z jeho tradičního tvůrčího procesu improvizace.

Očekávané snímky se samozřejmě nachází i v médii méně sledované sekci Un Certain Regard. Nalézt zde můžeme nové díla od Manoela de Oliviera, Xaviera Dolana,  Hong Sang-sooa, Jean-Luc Godarda nebo rumunských režisérů Cristi Puia a Radu Munteana. Promítat se bude i film Blue Valentine, který sice na Sundance nezískal žádné ocenění, ale mluví se o něm dosud jako o jednom z nejzajímavějších snímků, který byl letos v Park City promítán. Kompletní seznam dosud zveřejněných filmů naleznete níže.

ZAHAJUJÍCÍ FILM
Robin Hood režie Ridley Scott

HLAVNÍ SOUTĚŽ
A Screaming Man režie Mahamat-Saleh Haroun
Another Year režie Mike Leigh
Biutiful režie Alejandro González Iñárritu
Unaveni sluncem: Odpor režie Nikita Mikhalkov
Certified Copy režie Abbas Kiarostami
Fair Game režie Doug Liman
Housemaid režie Im Sang-soo
La Nostra Vita režie Daniele Luchetti
Of Gods and Men režie Xavier Beauvois
Outrage režie Takeshi Kitano
Outside the Law režie Rachid Bouchareb
Poetry režie Lee Chang-dong
The Princess of Montpensier režie Bertrand Tavernier
Tournée režie Mathieu Amalric
Uncle Boonmee režie Apichatpong Weerasethakul
You, My Joy režie Sergei Loznitsa

UN CERTAIN REGARD
Adrienn Pál režie Ágnes Kocsis
Angelica režie Manoel de Oliveira
Aurora režie Cristi Puiu
Blue Valentine režie Derek Cianfrance
Chatroom režie Hideo Nakata
Chongqing Blues režie Xiaoshuai Wang
The City Below režie Christoph Hochhäusler
Hahaha režie Hong Sang-soo
Heartbeats režie Xavier Dolan
Life Above All režie Oliver Schmitz
The Lips režie Iván Fund a Santiago Loza
Octubre režie Daniel Vega
R U There režie David Verbeek
Rebecca H. (Return to the Dogs) režie Lodge Kerrigan
Simon Werner Disappeared… režie Fabrice Gobert
Socialisme režie Jean-Luc Godard
Tuesday, After Christmas režie Radu Muntean
Udaan režie Vikramaditya Motwane

MIMO SOUTĚŽ
Tamara Drewe režie Stephen Frears
Wall Street: Peníze nikdy nespí režie Oliver Stone
You Will Meet a Tall Dark Stranger režie Woody Allen

SPECIÁLNÍ PROJEKCE
Abel režie Diego Luna
Chantrapas režie Otar Iosseliani
Draquila: L’Italia Che Trema režie Sabina Guzzanti
Inside Job režie Charles Ferguson
Nostalgia For The Light režie Patricio Guzmán
Over Your Cities Grass Will Grow režie Sophie Fiennes

PŮLNOČNÍ PROJEKCE
Blackhole režie Gilles Marchand
Kaboom režie Gregg Araki

Doporučujeme

2 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 4. 2010 ve 20.31 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.