Domů » Aktuálně

TZ: Anifilm v Třeboni

Anifilm vyhlásil česko-slovenskou soutež, chystá francouzskou přehlídku, retrospektivu Jacquese Drouina i českou premiéru filmu My Dog Tulip režiséra Paula Fierlingera. Program obohatí projekce na rybníku Svět, filmový maraton s Ovečkou Shaun i to nejzajímavější z kinodistribuce roku 2009. Sekce Kaleidoskop uvede díla obtížně dostupná českému publiku. Vystaveny budou rekvizity Aurela Klimta a Evropské pexeso.

Animovaným filmům v rámci festivalu bude Třeboň patřit od středy 28. dubna do neděle 2. května 2010. Promítat se bude v pěti promítacích sálech. Kromě zrekonstruovaného kina Světozor, s kterým letos oslavíme 1. května 90. narozeniny, a divadla J. K. Tyla se budou promítací sály nacházet v Zámeckém sále, v sálech Lázní Aurora a kulturním domě Roháč. Výstavní sál pod věží a Zámecká galerie budou hostit doprovodný program festivalu.

Centrum festivalu s akreditačním a informačním servisem návštěvníci najdou v kině Světozor a v divadle J. K. Tyla na Masarykově náměstí. Na náměstí se budou také konat večerní projekce.

Akreditace a vstupné
Akreditace umožňuje přednostní vstup na projekce. Pět minut před zahájením projekcí budou do sálu až do naplnění kapacit vpuštěni diváci bez akreditací a to bezplatně.

Jednodenní akreditace stojí 80,-Kč,  je s programem zdarma. Pětidenní akreditace je za 300,-Kč, s katalogem a programem zdarma. Studentské ani jiné slevy se na akreditace nevztahují. Děti do 15let mají vstup na projekce zdarma. Zdarma je vstup pro každého také do Roháče a na projekce v Zámeckém sále. Vstupné se neplatí ani na večerní projekce na Masarykově náměstí.

Festival již vyhlásil česko-slovenskou soutěž. Soutěžní sekce českých a slovenských animovaných snímků bude rozdělena  do  kategorií autorská tvorba, studentská tvorba, televizní tvorba a tvorba na zakázku. Mezinárodní festivalová porota udělí ceny v každé z jednotlivých kategorií. Zároveň udělí Cenu za nejlepší film festivalu. Vítězné filmy festivalu budou představny v  sobotu večer. Venkovní filmové plátno nebude tentokrát dominovat Masarykovu náměstí, ale bude umístěno přímo nad hladinou třeboňského rybníka Svět.

Divácky atraktivní bude přehlídka současné světové celovečerní animované tvorby  s názvem Kaleidoskop. Tato sekce se zaměřuje především na uvedení děl, která představují nové metody filmové animace a která získala významná ocenění na světových filmových festivalech a jsou jen obtížně přístupná českému filmovému publiku. Uvedeny budou tituly jako Tajemství tety Elenor, Fantastický pan Lišák, Jasper – Journey to the End of the World, Lascars, Sky Crawlers

Bilance 2009 je bilanční přehlídka představující v Třeboni průřez nejoblíbenějších a nejzajímavějších animovaných filmů, které byly uvedeny do české filmové distribuce v loňském roce. Milovníci animovaných celovečerních filmů se tedy mohou těšit na filmy Mary a Max, Astroboy, Číslo 9, Koralína a svět za tajemnými dveřmi, Příběh o Zoufálkovi, Vzhůru do oblakPanika v městečku a další.

Ve spolupráci s Francouzskou ambasádou a mezinárodním festivalem animovaných filmů v Annecy představíme reprezentativní kurátorovaný výběr krátkometrážní filmové francouzské animované tvorby. V Třeboni se tak představí 60 snímků mezi jejichž tvůrci nechybí René Laloux, Paul Griamult, Michel Ocelot, Sylvain Chomet, Jean-Francois Laguionie a další.

Součástí nesoutěžního festivalového programu bude profil kanadského režiséra Jacquese Drouina. Kurátorovaná přehlídka studentského a krátkometrážního díla kanadského režiséra Jacquesa Drouina, specializujícího se především na techniku alexeieffovské tzv. jehličkové animace. Součástí programu jsou snímky, které režiser vytvořil v kanadském National Film Board of Canada ve spolupráci s českými animačními studii a režisérem Břetislavem Pojarem.

Určitě atraktivním festivalovým filmem – už jenom vzhledem k jeho autorovi – bude celovečerní snímek My Dog Tulip. Jeho režisérem je totiž Paul Fierlinger, který se narodil v roce 1936 v rodině českého diplomata. V roce 1968 emigroval do Holandska a nyní působí v USA, kde založil úspěšnou produkční společnost AR&T Associates. V Třeboni bude mít film českou premiéru a Paul pro festivalové diváky připravil ještě jedno překvapení …

Prostor Zámeckého sálu bude vyhrazen především současné animované tvorbě, vznikající v produkci České televize. Dětskému publiku zde je přizpůsoben nejen filmový program, ale částečně je jeho potřebám uzpůsoben také prostor hlediště.

Dětem bude věnován také program sálu Roháč. Program v Roháči bude především rezervován studiu Aardman Animation a to hlavně jejich fenomenálnímu seriálu Ovečka Shaun. Festival uvede postupně všechny díly tohoto seriálu.

Nejen pro děti budou během festivalu ve výstavním sále Pod věží připraveny Dílny animace, kde budou probíhat animační a výtvarné workshopy.

Výstavy na festivalu
V rámci doprovodného nefilmového programu jsou pro návštěvníky připraveny také dvě výstavy:

Aurel Klimt v historické části třeboňského pivovaru Regent
V prvním patře třeboňského Pivovaru Regent bude vystavovat rekvizity ze svých filmů, loutky, obrázky a další zajímavosti režisér Aurel Klimt. Klimtova výstava se na jihu Čech objeví porvé a bude zde k vidění přes celé léto až do 31. srpna.

Evropské pexeso na zámku
Autorská dvojice Maria Procházková a Michaela Bergmannová navázala na svůj úspěšný cyklus animovaných filmů o zemích EU pro děti  s názvem Evropské pexeso a pro Česká centra vytvořila na jeho základě putovní výstavu se stejným názvem. Výstava měla premiéru v lednu v Košicích a než bude pokračovat do Haagu, Vídně, Varšavy, Lvova a Madridu, udělá si mimořádnou festivalovou zastávku v Třeboni, kde ji budou moci vidět děti i jejich rodiče. Hlavní část expozice tvoří panely k jednotlivým zemím EU, na kterých se autorky formou koláží snaží hravě a názorně přiblížit malým i větším návštěvníkům specifika a vyjímečnosti jednotlivých zemí. Co si návštěvníci všimnou a zapamatují z koláží, si mohou ještě ověřit a rozšířit při sledování konkrétních dílů seriálu, který je na výstavě také k vidění.  Plánovanou součástí výstavy jsou interaktivní stanoviště, na kterých by se děti měly formou hry blíže seznámit s konkrétními zeměmi.

Zdroj: Tisková zpráva Anifilmu

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 25. 3. 2010 ve 23.38 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.