Domů » Aktuálně

TV tip na týden 8.3.-14.3.: Mafiáni

Martin Scorsese inklinoval ke gangsterské tematice už od počátku své režisérské kariéry. Jeho italoamerické mládí mělo klíčový vliv na snímky It`s just you Murray, Kdo to klepe na moje dveře a Bertha z dobytčáku, v nichž však nalezneme jen náznaky motivů, charakterů a městského prostředí hemžícího se mafiány.  Do dějin žánru se nesmazatelně zapsal až film Špinavé ulice (1973). K natáčení gangsterských snímků se od té doby Scorsese pravidelně vrací, jmenujme právě Mafiány (1990) či pozdější Casino (1995) a Gangy New Yorku (2002).

Scorseseho filmy vždy vyčnívaly mistrným skloubením amerického studiového stylu s prvky evropského uměleckého filmu. Jeho pověst nedějného undergroundového režiséra se brzy změnila po chvále kritiků, kteří oceňovali jeho vytříbenou techniku, kdy střídá agresivní dialogy s kameramansky mistrně zvládnutými scénami fyzické akce. Vše zasazuje do sugestivního obrazového rámce s hutnou atmosférou a formálně nezřídkakdy inklinuje k experimentálním postupům.

Právě atmosféra, čímž myslíme souhru uvěřitelnosti s hypnotickou působivostí scén, tvoří základ Mafiánů sledujících dekády osudů Henryho Hilla (Ray Liotta) a jeho souputníků Jimmyho (Robert de Niro) a Tommyho (Joe Pesci). Právě důraz na vývoj postav naznačuje, že dle Scorseseho se gangsterem nelze narodit,ale musíte se jím stát. Ale není to jen prostředí drog, vražd a prostitutek, které jedince proměňuje. Prostředí pouze rezonuje s tím, co si každá z postav nese v sobě. Na odvrácenou stranu zákona se pak dostávají zejména kvůli různorodé směsice charakterových dispozic: psychopatii, krutosti, sklonu k násilí či nelítostnosti. Zaslabuje se důraz na rodinné klany. Scorseseho mafián není inteligentním správcem jako don Corleone, protože v jeho každodenním životě agresivita ubíjí úsudek, demostrace fyzické převahy tu často předchází jednání. Svět gangů v Mafiánech se tak stává nebezpečným a chladným a zároveň právě tím naprosto přesvědčivým.

9.3.     Úterý    22:00 (Prima COOL)  Mafiáni

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 8. 3. 2010 ve 13.10 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.