Domů » Aktuálně

Aktuálně: Apichatpong Weerasethakul a dva nové filmy

Thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula není asi třeba na našem webu představovat. Díky jeho třem nejznámnějším celovečerním filmům Blissfully Yours, Tropical Malady a Syndromes and a Century se zařadil mezi nejsledovanější asijské filmaře současnosti. Tyto snímky jsou věrné kontemplativním tendencím současného artového filmu, jenž se vyznačují pomalým dějem, zasněnou a až meditativní atmosférou, dlouhými záběry a většinou i absencí nějaké doprovodné hudby a dialogů.

Prvním jeho projektem, na kterém v současné době pracuje, je snímek s názvem Uncle Bonmee Who Can Recall His Past Lives. Již podle názvu je pozornějšímu čtenářovi jasné, že jde o navázání na jeho krátký film A Letter to Uncle Boonmee, jenž byl na veřejnosti ukazován v rámci galerijní instalace Primitive (pokud máte účet na serveru The Auteurs, můžete tento snímek zhlédnout právě tam). Celovečerní film by měl odrážet témata, jimiž se v poslední době Apichatpong Weerasethakul velmi zabýval – budhismus a jeho učení o reinkarnaci lidské duše. Hlavní postavou by měl být muž, kterému selhá ledvina a do dvou dnů je jisté, že zemře. Ve společnosti svých blízkých opouští nemocnici a vrací se na svou farmu. Před posledním vydechnutím se mu však začne zjevovat jeho dávno zesnulá manželka a také jeho syn, jehož duše před patnácti lety putovala do těla opice.

Tento stručný námět snímku se může čtenářovi jevit jako poněkud přitažený za vlasy. U tak formalistického režiséra jako je Weerasethakul by však bylo pohlížení na snímek pouze skrze příběh nesmyslné (lze očekávat, že i nadále bude navazovat na osobitou estetiku, jenž vytvořil právě ve svých třech nejznámějších filmech). Film se podle IMDb stále natáčí a za tři měsíce by se měl prezentovat na festivalu v Cannnes.

Další celovečerní film, který Apichatpong Weerasethakul připravuje, bude pro něj z hlediska produkce přelomový, protože se nebude tentokrát natáčet v rodném Thajsku, ale v Kanadě (na západní poměry bude mít snímek až úsměvně malý rozpočet 1 milion dolarů). Pod názvem Utopia je zasazen do nepříliš vzdálené doby, ve které je skupinou postarších dam objeven uprostřed zasněžené pustiny divoký primitivní lovec, jenž se pouze za pomoci vlastnoručně vyrobené dýky a luku snaží přežít. Můžeme očekávat opět trochu „zasněnou“ příběhovou linii, protože když se lovec jednoho dne probudí ve svém úkrytu v jeskyni, nalezne před ní místo sněhových bouří a zamrzlé krajiny tropickou džungli s dosud neviděnou exotickou faunou a flórou.

Apichatpong Weerasethakul poprvé svoji myšlenku na tento projekt představil již v roce 2006 a později téhož roku začal pracovat na scénáři v rámci Ateliéru festivalu Cannes pro nadějné a talentované tvůrce. Sám o filmu mluví jako o pohádce na dobrou noc, v jejímž rámci bude docházet ke střetům dvou zcela odlišných světů.

Zdroj: haf.org.hk; ioncinema.com

Doporučujeme

3 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 3. 2010 ve 2.52 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.