Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na březen

Tento měsíc bude výhled poněkud netradiční, protože v březnu na pulty  našich prodejen nepřijde nic zas tak zajímavého. Zatímco z České republiky jsme vybrali pouze dva tituly, za oceánem se chystají doslova hody. Smršť zajímavých filmů nabízí perličky jak z aktuálních premiér, tak ze starších titulů. Kvůli jejich počtu však nebude v možnostech tohoto článku věnovat se jim nějak podrobněji.

První ze dvou filmů, jenž vyjdou v tuzemské distribuci na DVD, je poslední film Anh Hung Trana s názvem Přicházím s deštěm. Režisér, který v současné době natáčí Murakamiho Norské dřevo (viz tato novinka), ve svém thrilleru vykresluje osud soukromého detektiva, pátrajícího po zmizelém synovi čínského milionáře. Detektivova mysl se však neupíná pouze kupředu, aby byl případ zdárně vyřešen, ale také do nepříjemných vzpomínek z minulosti, ve kterých sledoval masového vraha. Český divák se nesetkává s tímto filmem poprvé, Přicházím s deštěm bylo totiž uvedeno minulý rok na Fresh Film Festu.

Režisérem druhého snímku je Cary Fukunaga (působící zejména jako kameraman), který se svým debutem Sin Nombre slavil minulý rok úspěch, dočkal se několika prestižních nominací a získal Cenu za režii na Sundance festivalu. Atypická road movie je zasazená na střechu vlaku, který jede z Mexika do USA. Zde se setkává mladá dívka, snící o lepší budoucnosti ve Spojených státech, a mladík, který utíká před svou temnou minulostí. Nebezpečný pouliční gang, v němž dříve hledal útočiště, však odchod bere jako zradu a tak útěk ze země nebude nakonec tak jednoduchý.

Zahraničí:

Mezi staršími snímky, které budou na americkém trhu k dispozici, nejvíce vyčnívá restaurovaná verze klasického filmu Africká královna s Humphrey Bogartem a Katherine Hepburn. On je neurvalý dobrodruh, ona misionářka a oba plují po řece uprostřed afrických pralesů, aby unikli postupující německé armádě. Za roli v téhle dobrodružné romantice dostal Bogart svého jediného Oscara. Film vychází hned ve třech verzích. V jednodiskové verzi na DVD a blu-ray, nebo ve speciální dvoudiskové blu-ray edici s několika bonusy navíc.

Jen o pět let mladší je snímek francouzského klasika Roberta Bressona K smrti odsouzený uprchl. Autor přísně minimalistických filmů, využívající často dlouhé statické záběry, zde sleduje drama na smrt odsouzeného vězně, kterému se podaří spolu se svým spoluvězněm utéct ze žaláře. Film bude k dostání pouze na blu-ray disku, u kterého zatím nejsou žádné bonusy ohlášeny.

Jedním z nejočekávanějších snímků tohoto měsíce je bezesporu Criterionské vydání Nebeských dnů Terrence Malicka. Příběh o nešťastném milostném trojúhelníku, zasazeného do Texasu na počátku dvacátého století, využívá brilantní obrazové kompozice v nichž je ukázána jedinečná atmosféra zdejších přírodních scenérií. Film byl původně natočen na 70mm film a na domácí nosiče se tak dostává pouze ve verzi na modrých discích.

Perličky ze starších filmů uzavírá vydání Dvojího života Veroniky od Krysztofa Kieslowského. Poetická báseň o dvou ženách, které se vůbec neznají, a přesto se jejich životy navzájem ovlivňují, vychází na disku s vysokým rozlišením u Artifical Eye. Krom maximalizujícího estétství Kieslowského je nezapomenutelná také hudba Zbigniew Preisnera a herecký výkon Iréne Jacob, jenž ztvárnila obě hlavní hrdinky.

Jméno Spike Jonze není třeba našim čtenářům představovat. Jeho poslední celovečerní film měl původně jít i do českých kin, nakonec ale distributor na poslední chvíli couvl a snímek absurdně přeložený jako Max a Maxipríšerky se tedy nedočkal ani veřejných projekcí, ani vydání na DVD. Chuť si nyní můžete spravit blu-ray vydáním, které v březnu vyjde na americkém trhu. Příběh filmu je inspirovaný literární předlohou Maurice Sendaka a uvádí nás do imaginárního světa malého kluka, ve kterém se stává vládcem podivně velkých tvorů.

Podobně se nás o své originální představivosti bude snažit přesvědčit Fantastic Mr. Fox od režiséra Wese Andersona. Taktéž jde o snímek z minulého roku a stejně jako předchozí titul, i tady je jedinou možností, jak ho zhlédnout, zakoupit ho v zahraničí (po dvou nominacích na Oscara se ale určitě časem objeví na DVD i u nás). Animovaný film je natočený podle povídky Roalda Dahla, v níž je hlavní postavou lišák, který se snaží vypořádat se svými nespokojenými sousedy.

Na blu-ray disku vychází i tři roky starý film Michaela Hanekeho Funny Games USA. Haneke, který rád diváky provokuje, se tentokrát rozhodl hodit rukavici do tváře přímo jeho obdivovatelům. Natočil totiž remake svého o deset let staršího snímku s téměř identickým rozzáběrováním. Nakolik je etické natočit remake svého vlastního filmu, bez jediného posunutí významu a bez jediné změny ve scénáři? Film se odehrává během jednoho dne a noci, během níž začnou rodinu na dovolené terorizovat dva podivní chlapci.

A nakonec vezmeme nejžhavější novinky. Loňský festivalový hit Precious: Based on the Novel „Push“ by Sapphire od Lee Danielse vychází přesně včas, aby se ještě stačil svézt na oscarové horečce. Film sleduje dospívající obézní černošku, která se snaží vypořádat s nefungujícím rodinným zázemím a špatným vzdělávacím systémem. Z pozice otloukánka jí začne vytahovat až nově příchozí pedagožka, která začne mladou dívku učit, jak se stát nezávislou a sebevědomou.

Oscarové ambice má také drama Jasona Reitmana Lítám v tom. George Clooney zde hraje experta přes psychologii vyhazování lidí, který lítá po Státech a pomáhá velkým firmám zbavit se nepotřebného personálu. Paramount dá šanci i divákům, kteří ještě nepřesedlali na vysoké rozlišení a film tak bude možno zakoupit jak na DVD, tak i blu-ray discích.

Škola života je také jedním z nominovaných na Cenách americké Akademie. Britské drama je zasazeno do šedesátých let minulého století, kdy středoškolská studentka Jenny potká o mnoho let staršího muže. Pilná žákyně, která měla jasně stanovené cíle, se začne pod vlivem romantického vztahu pomalu proměňovat v bezprostřední a unáhlenou slečnu. Na jedné straně by měla dodělat studia, na kterých tak dlouho pracovala, na druhé se před ní otevírá vyhlídka společenského života v Paříži po boku svého přítele. Jde o jeden z nejvýraznějších britských snímků posledního roku.

Mezi dalšími snímky lze jmenovat Bílou stuhu, která bude taktéž v březnu vydána na DVD a blu-ray. Hanekově novému snímku jsme jen u nás věnovali tolik prostoru, že by bylo zbytečné vše znovu opakovat. Bílá stuha přesně odpovídá Hanekovu uměřenému autorskému rukopisu i jeho opakujícím se tématům. Podle mnoha kritiků jde o nejzásadnější evropský film posledních let.

Posledním filmem tohoto výhledu je Gilliamův snímek Imaginarium dr. Parnasse. Opět se zde setkáváme se střetem dvou světů: reálného a nadpřirozeného. Dr. Parnassus podepíše smlouvu s ďáblem, ve které za své vlastní blaho obětuje pekelnému vládci svého prvorozeného potomka. Když však jeho dcera dovrší věku určeného smlouvou, rozhodne se hazardovat a vsadit jí do poslední hry s ďáblem. Film vychází pouze ve verzi ve vysokém rozlišení, zřejmě bez žádné nadstandardní bonusové výbavy.

Česká republika:

8.3. Přicházím s deštěm (DVD)
22.3. Sin Nombre (DVD)

Zahraničí:

1.3. Where the Wild Things Are Max a Maxipríšerky (BLU)
8.3. Precious: Based on the Novel „Push“ by Sapphire (BLU)
8.3. Up in the Air / Lítám v tom (DVD, BLU)
8.3. The White Ribbon / Bílá stuha (DVD, BLU)
15.3. Funny Games U.S. / Funny Games USA (BLU)
22.3. The African Queen / Africká královna (DVD, BLU, BLU Box Set)
22.3. A Man Escaped K smrti odsouzený uprchl (BLU)
22.3. Days of Heaven / Nebeské dny (BLU)
22.3. The Double Life of Veronique / Dvojí život Veroniky (BLU)
22.3. Fantastic Mr. Fox (BLU)
29.3. An Education / Škola života (BLU)
29.3. The Imaginarium of Doctor ParnassusImaginarium dr. Parnasse (BLU)

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 26. 2. 2010 ve 4.25 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.