Domů » Aktuálně

Aktuálně: Bratři Quayové se vrací k Schulzovu Sanatoriu


Význačná dvojice stop-motion animace, bratři Quayové po dlouhých přípravách konečně přibližuje k realizaci svého třetího celovečerního snímku Sanatorium Under the Sign of the Hourglass. Tato identická dvojčata, narozená v USA, ale tvořící v Británii, mají již za sebou třicetiletou tvůrčí dráhu, během níž vstoupily do celosvětového podvědomí. Jejich díla si zachovávají osobité ladění, i když se v nich střetává řada neskrývaných, převážně středoevropských avantgardních vlivů od mrazivých počinů polských animátorů Waleriana Borowczyka a Jana Lenicy, přes díla Franze Kafky či polského spisovatele Bruna Schulze až po jejich největší ideál – Jana Švankmajera, jehož fantazie však dílo bratrů opředla s mírným zpožděním. Zajímavé sepjetí s naší kotlinou lze nalézt i ve výběru hudebního doprovodu k jejich filmům, v němž se objevují jména jako Leoš Janáček a Zdeněk Liška. Právě na hudební složku Quayové kladou silný důraz, avšak upřednostňují již hotové soundtracky.  Hlavním znakem, kterým se dají jejich díla charakterizovat, jsou panenky v částečném rozkladu, tonoucí v temné atmosféře. Mezi jejich nejznámější díla patří loutkový snímek Street of Crocodiles (1986) dle Schulzovy novely, často dominující žebříčkům nejlepších animovaných filmů všech dob či Institut Benjamenta (1995), kafkovsky absurdní drama z podivného institutu pro sluhy, oceněné například na festivalu v Locarnu. V mainstreamovější tvorbě jsme se s jejich specifickou tvorbou mohli setkat v animované sekvenci filmu Frida.

Loni natáčeli bratři v Polsku imaginativní procházku renesančním zámkem v Lancutu Inventorium sladow a nyní se vrací k přípravám další adaptace Schulzovy knihy, která spatřila světlo světa roku 1937. Jedná se o soubor snových a poeticky laděných povídek spjatých s autorovými pocity po smrti otce. Velký prostor je však věnován i životnímu koloritu prosté židovské čtvrti provinčního městečka v rakousko-uherské monarchii, v němž v sanatoriu umírající otec vede druhý život. Bratři Quayové se opět zhostí tohoto námětu po svém. Rámcem děje se stanou dlouhé a tajemné chodby přízračného sanatoria, které vytváří nehostinný fantasmagorický labyrint – podvědomý prostor pro pohyb syna, který se snaží pokořit rozkládající se čas a zachytit prchavou existenci otce v různých podobách. Chodby se navíc nevyzpytatelně mění v různé místnosti a městské scenérie, jimiž do vnitřního světa pronikají vzpomínky, které nenáleží jen synovi, ale i otci a dokonce jiným postavám.  Stávají se tak jakýmisi stopami času, který je reprezentován jak živou akcí, tak loutkově-předmětovou sférou. Tyto dvě oblasti se v ději mají navzájem skrytě zrcadlit. Na bližší informace o termínu realizace a premiéry tohoto tajupně popsaného snímku je však třeba si ještě chvíli počkat.

zdroj: twitchfilm.net


Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 21. 2. 2010 ve 20.39 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.