Domů » Festivaly

Hlavní cena na Hungarian Film Week pro Bibliothéque Pascal


Tento týden se Maďarsko dočkalo výsledků každoročního klání domácí filmové produkce, skončil totiž 41. Maďarský filmový týden (probíhal od 2. do 8. února). Jeho ceny mají sice obdobný status jako naši čeští lvi, ale samotný ceremoniál zde má podobu filmové přehlídky přístupné široké veřejnosti, která se každý rok setkává s velkým zájmem. Rovněž nejde (v kategorii celovečerních filmů) o výroční ceny za minulý rok, filmy jsou zde vesměs promítány vůbec poprvé, jako novinky. Letos mezi sebou soupeřilo 16 celovečerních hraných snímků, z toho třináct ve světové premiéře. Ve všech kategoriích (celovečerní hrané film, krátké filmy, dokumentární snímky, vědecké filmy a televize) se celkem objevilo 95 děl, což byl výběr z celkových 356 počinů. Přehlídku otevřel poslední film Miklóse Jancsóa Oda az igazság (So much for Justice) – historický snímek z 15. století v rakouské a polské koprodukci s přesahem do současné situace země, kterou navozuje kontroverzní způsob vlády krále Matyáše Korvína. Ten chtěl zemi vyvézt z chaosu, ale tvrdě narazil a dílo zkázy dokonal jeho syn a následný vpád Turků.

Hlavní cenu (Zlatou cívku) však získal jiný snímek, účastník letošního Fóra na Berlinale – až surreálně bizarní podívaná Szabolcsa Hajdu (White palms) Bibliothéque Pascal, o svobodné matce z Rumunska, která putuje Západní Evropou, aby mohla zajistit svoji dceru, jež je mezitím odebrána tetě organizací na ochranu dětí. Film dostal i ocenění za nejlepší kameru a cenu Genea Moskowitze udělovanou zahraničními kritiky. Cenu za nejlepší žánrový snímek získal film Kolorádó Kid (András B. Vágvölgyi) vyprávějící o pochybném mladíkovi, který není zavřen za své podezřelé činy, nýbrž za účast v revoluci r. 1956. Všichni se k němu obrátí zády, prokurátor žádá trest smrti, a jeho případ na starosti dostává až švejkovský vyšetřovatel. Nakonec zůstává odsouzený ve věznici plných patnáct let. Film byl oceněn i za nejlepší vizuální počin. Nejlepším režisérem se stal Zsombor Dyga za romanci jediného večera s tajemstvím minulosti Köntörfalak (Questions in details). Ferenc Elek si vysloužil cenu za hlavní roli, film získal i cenu diváků. Nejlepším debutem, který si odnesl cenu Simó Sándora byl zvolen Team Building Réka Almásiho, hořce komediální pohled na pravý obraz vybojované svobody, nahlížející skrze příběh několika účastníků kurzu týmové práce, vedeném britským expertem s dosti krutými, leč účinnými metodami. Cenu za nejlepší scénář si odnesl József Pacskovszky za jím režírovaný snímek A vágyakozás napjai (The Days of Desire), příběh páru středních let, který po smrti dcery najme jako hospodyni prostoduchou dívku, skrze jejíž úhel pohledu je nahlížen složitý vztah dvojice. Eva Vica Kerekes, známá českým divákům díky nyní uváděné pohádce Dešťová víla, si vysloužila ocenění pro nejlepší herečku za film Ki/Be Tawaret (Out/In Tawaret, r. György Molnár), kde se stala jedním z vrcholů milostného obyčejně-neobyčejného trojúhelníku, který vznikl v jedné budapešťské čtvrti. Na snímky oceněné v dalších kategoriích je možné se podívat zde.

HLAVNÍ CENA
Bibliothéque Pascal režie Szabolcs Hajdu

NEJLEPŠÍ REŽIE
Zsombir Dyga za film Questions in detail
Robert Pejo za film The camera murderer

NEJLEPŠÍ ŽÁNROVÝ FILM
Kólorádó Kid režie András Vágvölgyi B.

NEJLEPŠÍ DEBUT (CENA SIMÓ SÁNDORA)
Team building režie Reka Almási

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Ferenc Elek za film Questions in detail

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Eva Vica Kerekes za film Out/In Tawaret

NEJLEPŠÍ KAMERA
András Nagy za film Bibliotheque Pascal

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
József Pacszkovszky napsal The days of desire

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY
Sándor Tóth za roli ve filmu Vespa

NEJLEPŠÍ HUDBA
Daniel Kardos a Rudolf Balogh za film Vespa

NEJLEPŠÍ VIZUÁLNÍ POČIN
Tamás Banovich za film Kolorado Kid

NEJLEPŠÍ PRODUCENT
Ferenc Pusztai za filmy Team Building a Czukor show

NEJLEPŠÍ STŘIH
Judit Czakó za film Questions in detail

NEJLEPŠÍ ZVUK
Janos Köporosy za film The days of desire

CENA GENEA MOSKOWITZE
Bibliotheque Pascal

CENA DIVÁKŮ
Questions in details

CENA NÁRODNÍ ASOCIACE MAJITELŮ KIN
A kind of America 2 režie Gábor Herendi

CENA ASOCIACE KLUBOVÝCH KIN
Puskás Hungary režie Tamás Almási

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 15. 2. 2010 ve 0.10 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.