Domů » Festivaly

MFF Rotterdam dnes uzavírá svůj 39. ročník


Dneškem končí mezinárodní filmový festival v Rotterdamu, jehož 39. ročník probíhal od 27. ledna. Tygří ceny však byly rozdány již v pátek třem filmům, které se tak dočkaly i odměny i peněžité odměny ve výši 15 000 euro. Celkem se v soutěžní sekci objevilo patnáct snímků, vůbec poprvé se v seznamu objevila Gruzie a Kostarika. Do poroty usedla například francouzská herečka Jeanne Balibar, bývalý ředitel singapurského filmového festivalu Philip Cheah či ugandský herec a aktivista Okello Kelo Sam. Velké zastoupení měla v soutěžní sekci již tradičně východoasijská kinematografie, z níž byl úspěšný pouze thajský zástupce. Dva silní japonští zástupci (niterný příběh jeptišky ve středných letech Autumn Adagio a stylizovaný obraz tokijské bohémy v životopisném snímku o slavném malíři manga a jeho múze Miyoko) , tedy nakonec neuspěli. Úspěšné naopak bylo teritorium Latinské Ameriky, která nabídla zbylé dva vítězné snímky. Je jimi onen kostarický snímek Agua fría de mar (Cold water of the Sea, r. Paz Fabréga) v široké koprodukci s Francií , Španělskem, Nizozemskem a Mexikem a mexické drama Pedra Gonzaleze-Rubia Alamar (To the Sea). První vypráví citlivý příběh mladého páru a dívky zcela jiné sociální skupiny, kteří se setkávají na pobřeží během vánočních prázdnin. Porotu nejvíce zaujala práce se střihem, který vytváří organický proud obrazů, doplňovaný atmosférickým napětím. Druhý se rovněž odehrává na mořském břehu a rovněž komorním způsobem vypráví o vztahu rybáře a jeho syna. Hlavní devizou se stala jednoduchost příběhu, zdárně unikající sentimentu a výborné vyjádření pouta mezi člověkem a přírodou. Thajský zástupce Jao nok krajok (Mundane History, r. Anocha Suwichakornpong), doplňující trojici výherců, vypráví příběh ochrnutého syna, jeho uhýbavého otce a najaté ošetřovatelky s filosoficko-politickým přesahem reflektujícím současnou situaci v zemi. Režisér dostal rovněž peněžitý grant  za jeho další projekt představený na CineMartu.


Rozdána byla i další ocenění – cenu NETPAC (Network for the Promotion of Asian Cinema) získal jihokorejský snímek Moscow (Yang han-mari, Yang doo-mari, r. Whang Cheol-Mean). Cena FIPRESCI připadla koprodukci USA a Surinamu Let Each One Go Where He May (r. Ben Russell), netradičnímu příběhu putování dvou bratrů skrze divočinu, které následuje stopy jejích předků propuštěných z otroctví. Asociace nizozemských filmových kritiků předala cenu KNF mexickému filmu Norteado (Northless, r. Rigoberto Perezcano). Cena publika byla předána včera večer a dočkal se ji španělský film Yo, también (r. Álvaro Pastor, Antonio Naharro). Ten doslova v posledním momentu porazil švýcarský dokument Die Frau mit dem 5 Elephanten (The Woman with the 5 Elephants, r. Vladimir Jendreyko) a držitele Zlatého lva Libanon. Publikum zaujaly hlavně strhující herecké výkony zvěčňující netypický pár tvořený absolventem s downovým syndromem a jeho kolegyní. Diváky byl odměněn rovněž keňský snímek Soul Boy (r. Hawa Essuman) jako nejvýraznější snímek vzniklý za podpory fondu Huberta Balse. Jde o příběh chlapce z jednoho z nejubožejších afrických slumů, jeho zakázané lásky a jeho otce, který prohraje svoji vlastní duši. Producentem tohoto počinu byl Tom Tykwer. Cena Art France Cinema za nejlepší projekt CineMartu  připadla připravovanému filmu Layla Fourie (r. Pia Marais – r. 2007 oceněna za její debut Die Unerzogenen jedním z tygrů) o jihoafrické svobodné matce pracující v kasinu.

Prezident festivalu Rutger Wolfson byl tento ročník velmi povedený a napájel ho výbornou atmosférou a entusiasmem. Jedinou vadou byla skutečnost, že  byl ambiciózním programem Cinema Reloaded project, který získal prostředky na financování tří krátkých filmů pro příští ročník, dosud odměněn jediný projekt Alexise Dos Santose. Důvodem je nízká obeznámenost s programem, proto bude pokračovat v hledání až do počátku října.

VPRO TYGŘÍ CENA
Cold Water of the Sea režie Paz Fábrega (Costa Rica, Francie, Španělsko, Nizozemsko, Mexiko)
Mundane History režie Anocha Suwichakornpong (Thajsko)
To the Sea režie Pedro Gonzalez-Rubio (Mexiko)

CENA DIVÁKŮ
Yo, también režie Álvaro Pastor a Antonio Naharro (Španělsko)

CENA DIORAPHTE
Soul Boy režie Hawa Essuman (Keňa)

CENA NETPAC
Moscow režie Whang Cheol-Mean (Jižní Korea)

CENA FIPRESCI
Let Each One Go Where He May režie Ben Russell (USA, Surinam)

CENA KNF
Northless režie Rigoberto Perezcano (Mexiko)

CENA ART FRANCE CINEMA
Layla Fourie režie Pia Marais

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 7. 2. 2010 ve 19.30 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.