Domů » Aktuálně

Aktuálně: Končí Miramax nebo ho koupí Weinsteinovi zpět?

28. ledna vypustila Diseneyho studia do éteru zprávu, že ukončuje činnost studia Miramax. Situace ale naštěstí nakonec není tak jednoduchá.

Studio Miramax bylo založeno roku 1979 bratry Weinsteiovými (Harveyem a Bobem) s cílem distribuovat nezávislé filmy, které nenacházely pochopení u velkých studií. Společnost začala poměrně rychle slavit úspěchy a roku 1993 byla odkoupena společností The Walt Disney Company, kde si ale stále zachovala do jisté míry nezávislé postavení. Miramaxu můžeme vděčit za takové snímky jako Tarantionovy Resevoir Dogs, Pulp Fiction i Kill Billa, Smithovy Clerks či Dogmu, Van Santova Dobrého Willa Huntinga, Boylův Trainspotting, Minghellova Anglického pacienta, Schnabelova Basquiata atd. atd.

Miramax byl ale také terčem kritiky. Stál sice za americkou distribucí některé důležité evropské a asijské produkce (kupříkladu se postaral o americké uvedení Amélie z Montmartru), často ale sáhl k přestříhání filmů či změně jejich soundtracku, aby se více zamlouvaly americkému publiku. Slavným případem je kultovní anime Princezna Mononoke. Harvey Weinstein měl v plánu snímek sestříhat, když se to ale dozvědělo Studio Ghibli, zaslalo mu balíček s pravou katanou a jednoduchou zprávou  – „No cuts.“ (žádné střihy). Vůbec, Miramax měl s distribucí asijských filmů problémy často a několikrát nakoupil práva na film jenom proto, aby je následně po delší dobu držel a nechtěně tak zabránil jejich uvedení do amerických kin.

V roce 2005 opustili Miramax jeho zakladatelé bratři Weinsteinovi, načež založili společnost The Weinstein Company, aby mohli produkovat Moorův antibushovský dokument Fahrenheit 9/11, proti kterému brojilo Disneyovské vedení. Od té doby se finanční úspěchy Miramaxu snižovaly až na současnou úroveň, která vedla Disneyovské vedení k razantnímu rozhodnutí – zrušení společnosti.

Naštěstí, zakladatelé firmy Harvey a Bob Weinsteinovi v současnosti podle Guardian.co.uk zvažují koupi Miramaxu zpět. O koupi má zájem ještě okolo deseti subjektů, včetně studia Summit Entertainment, které stojí za Twilight ságou. Žádná z těchto informací nebyla potvrzena Walt Disneyem, nicméně nejmenovaný zaměstnanec firmy se vyjádřil v tom smyslu, že pokud mají Weinsteinovi o koupi zájem, nevidí žádný důvod, proč by k obchodu nemohlo dojít.

zdroje: Guardian.co.uk, Yahoo.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 5. 2. 2010 ve 14.46 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.