Domů » Aktuálně

Unorové kinopremiéry

Dnešní měsíc je smutným příkladem toho, jak špatně je na tom evropská kinematografie, pokud je řeč o mezináriodní distribuci. Z celkového počtu osmnácti u nás v únoru uváděných filmů je jich drtivá většina amerických, pár jich je českých. Dočkáme se jednoho slovenského dokumentu (Osadné), jednoho britského žánrového snímku (Vlkodlak od tvůrce Jurského Parku 3 s Beniciem Del Torem a Anthony Hopkinsem v hlavních rolích) a jednoho finského klasicky animovaného celovečerního snímku pro děti (Skřítek Rolli). Z tohoto důvodu se v dnešním výhledu dozvíte o mainstreamovějších filmech, než máme ve zvyku, jež by ale mohli vzbudit váš zájem zejména z důvodu předešlé tvorby jejich tvůrců či okolnostem jejich vzniku.

4.2. O kapitalismu s láskou Michael Moore, USA, 2009


O kapitalismu s láskou je nejnovějším filmem kontroverzního levicového dokumentaristy Michaela Moora (Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko). Ten se opět pouští do boje proti stavu věcí v USA, tentokrát si bere na paškál korporátní podobu amerického kapitalismu. I podle naší nepříliš lichotivé recenze (zde) se opět pohybuje na hraně pochopitelné agitace a již nepřípustné manipulace s fakty.

4.2. The Box Richard Kelly, USA, 2009


Nový film tvůrce kultovního Donnieho Darka je opět mysteriozním sci-fi thrillerem, tentokrát ale bez časových paradoxů, zato s morálním dilematem v hlavní roli. Mladý pár získá krabici, uvnitř níž je ukryté tlačítko, které jim nadělí milión dolarů, ale zabije jednu neznámou osobu. Pár má na rozhodnutí pouze 24 hodin. Film s Cameron Diaz v roli manželky se dočkal velice rozpačitého přijetí, kdy se jeho hodnocení v recenzích předních časopisů pohybuje od 20 do 80 %.

4.2. Bratři Jim Sheridan, USA, 2009


Film podle stejnojmenného dánského snímku z roku 2004 od Susanne Bier, který běžel i v našich kinech. Drama o dvou bratrech, černé ovci rodiny (Jake Gyllenhal) a vojáka (Tobey Maguire byl za svůj výkon odměněn nominací na Zlatý glóbus) , který odjíždí do Afgánistánu a opouští tak až do svého návratu ženu (Natalie Portman). Když se vrací, nese sebou strašlivé tajemství, se kterým se nedokáže vyrovnat. Film o hrůzách války byl ve stavbě svého příběhu volně inspirován Homérovou Odysseou.

11.2. Půlnoční polibek Alex Holdridge, USA, 2007

Půlnoční polibek měl být v kinech uveden již na konci prosince, jeho česká premiéra byla ale nakonec posunuta na únor. Pokud jste tedy četli naše prosincové kinotipy, následující text vám nic nového neřekne.

Černobílá konverzační romance o vztahu dvou lidí, kteří se právě potkali a prozradili si řadu tajemství. Film natočený za pouhých $25,000 nepostrádá vtip, přesto nehce být další z řady romantických komedií a ani se nesnaží tvářit majestátně. Přiznaně malý film.

11.2. Osadné Marko Škop, Slovensko, 2009

Hodinový dokument o cestě tří mužů do Bruselu za záchranou jejich vesnice, ve které se za posledních padesát let narodily pouze dvě děti, zatímco umřelo padesát lidí. Jedním z těchto mužů je i Fedor Vico, manažer politického hnutí Rusínská obroda, který se bojevil i ve Škopkově předchozím dokumentu Iné svety. Tento euroskepticky laděný snímek získal na posledním MFF v Karlových Varech cenu za nejlepší dokumentární film nad třicet minut.

25.2. Prokletý ostrov Martin Scorsese, USA, 2010


Ve svém nejnovějším sníku pokračuje Martin Scorsese ve spolupráci se svým dvorním hercem Leonardem diCapriem, se kterou započal ve filmu Gangy New Yorku. Prokletý ostrov vypráví o vyšetřování útěku vražedkyně z nápravného zařízení v roce 1954. Ostrov, na kterém se zařízení nachází, je zasáhnut hurikánem a vyšetořvatelé se najednou objevují uprostřed vězěňských nepokojů. Film je natočen podle literární předlohy se stejným názvem od Dennise Lehane, jehož knihy již byly předlohami takovým filmům jak je Eastwoodova Tajemná řeka či Affleckův snímek Gone, Baby, Gone

25.2. Katka Helena Třeštíková, ČR, 2009

Příběh pražské narkomanky mohli televizní diváci poprvé spatřit v roce 2001, kdy ČT odvysílala hodinový dokument V pasti – Katka. Kvůli velkému úspěchu se rozhodla Helena Třeštíková s Katkou zůstat déle (od roku 1996 do roku 2009) a začlenit její osudy do své volné trilogie časosběrných dokumentů po boku Marcely (2006) a Reného (2008) o lidech, co se dostali kvůli těžkým životním osudům na okraj společnosti. Třeštíková ve svém nejnovějším počinu pokračuje v praxi „nezapojeného“ dokumentaristy, který pouze sleduje své postavy a nechává je samotné komentovat uběhlé události (Katka překvapuje svou na narkomanku velkou schopností sebereflexe). Hrozivost jejího osudu umocňuje změna jejího vzhledu a fyzické kondice, jak ji dokáže koncentrovat pouze časosběrný dokument.

Premiéry:

4.2. O kapitalismu s láskou; Michael Moore, USA, 2009

4.2. The Box; Richard Kelly, USA, 2009

4.2. Bratři; Jim Sheridan, USA, 2009

11.2. Půlnoční polibek; Alex Holdridge, USA, 2007

11.2. Osadné; Marko Škop, Slovensko, 2009

25.2. Prokletý ostrov; Martin Scorsese, USA, 2010

25.2. Katka; Helena Třeštíková, ČR, 2009

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 2. 2010 ve 23.59 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.