Domů » Festivaly

Aktuálně ze Sundance #4 Silné dokumenty

V předposledním článku o největších hitech a nejlépe hodnocených filmech letošního ročníku Sundance, se budeme věnovat především dokumentům. Ty jsou, jak už se stalo tradicí, velmi osobité a směle konkurují hraným filmům. Jen v soutěžní sekci se letos sešlo šest snímků, které vyvolaly velmi silné ohlasy, mimo soutěž pak byli promítnuty další tři, jenž na sebe velmi důrazně upozornily.

Jedním z nejvíce favoritizovaných dokumentů je snímek GasLand debutujícího dokumentárního režiséra Joshe Foxe. Server IndieWire ho dokonce zařadil ve svém žebříčku jako nejlepší film z celého letošního ročníku, ve kterém byly k sobě smíchány hrané i dokumentární snímky. Idea filmu GasLand se začala vyvíjet již v roce 2005, kdy byl v Americe ustanoven nový zákon o těžbě zemního plynu. Tento způsob získávání plynu má však mnoho negativních účinků. Ničí životní prostředí, kontaminuje zásoby vody (a to až do té míry, že některým obyvatelům při přiložení zápalky hoří voda z kohoutků) a u mnoha obyvatel z těchto míst se projevují chronické nemoci, jenž mají naprosto stejné symptomy. Angažovaný dokument si vysloužil ovace ve stoje a neustále se o něm mluví jako o jednom z největších překvapení festivalu a kandidátovi na hlavní cenu v kategorii dokumentů.

Často zmiňovaným dokumentem, který se také nebojí tnout do živého, je Waiting for Superman Davise Guggenheima, jenž byl jednou z prvních zakoupených akvizicí letošního Sundance festivalu. Ten tu už před čtyřmi lety uváděl Nepříjemnou pravdu, která následně získala i Oscara za Nejlepší dokumentární film. Tentokrát se věnuje alarmujícímu stavu amerického školství. Neustále se snižující počet vysokoškolských absolventů, přemrštěná byrokracie a nezájem učitelů jsou jen jedny z mnoha věcí, do kterých se Guggenheim strefuje.

Podle některých pisatelů by se diváky nejoblíbenějším dokumentem mohl stát snímek Smash His Camera od dalšího Oscarového režiséra Leona Gasta. Předmětem zájmu se zde stal nechvalně známý paparazzi Ron Galella, který proslul svými incidenty s celebritami. Film ho ale líčí ve vší rozporuplnosti a poskytuje divákovi zároveň kritický pohled na nenáviděného reportéra i pochopení.

V záplavě dokumentů o válce v Afghánistánu, které se po jedenáctém září natočily, vyčnívá film Restrepo od režisérů Tima Hetheringtona a  Sebastiana Jungera. Oba se v průběhu jednoho roku vydali pětkrát za jednotkou amerických vojáků, jenž působili v jednom z nejdrsnějších území v Afghánistánu. Film je prý neuvěřitelně působivý a nepoužívá zažité klišé, na jaké jsme u podobných snímků zvyklí. Jde také bezesporu o jednoho z nejžhavějších kandidátů na nejvyšší cenu.

O situaci v Afghánistánu a americké jednotky se otírá i dokument Amira Bar-Leva s názvem The Tillman Story. Pat Tillman byl profesionálním fotbalistou než dobrovolně v roce 2002 narukoval do jednotky mířící do Afghánistánu. Jeho tragická smrt posloužila americké propagandě ale neobjasnila podivnosti ve zprávě jeho smrti. Jeho rodina a režisér Amir Bar-Lev se tedy snaží rozkrýt lži a nepřesné informace, aby se dostali k pravdě, která možná řekne i něco více o celé invazi do této země.

Poslední ze soutěžních dokumentů, jež si vysloužily výrazné ohlasy a nadšené reakce kritiků i publika, je 12th & Delaware. O tom jsme se zmiňovali již v jednom z minulých článků. Dvě mladé režisérky Rachel Grady a Heidi Ewing na sebe upozornili již předchozím snímkem Jesus Camp a i tentokrát si vybrali pro svůj dokument společensky kontroverzní téma. Snímek pozoruje narůstající konflikty mezi pracovníky kliniky, kde se provádí interrupce a skupinou aktivistů bojujících za práva nenarozených dětí. Emočně vypjatý dokument získal jedny z nejlepších kritik letošního festivalu.

Je třeba zároveň zmínit i dokumenty, které se promítaly mimo soutěž a přesto na sebe strhly velký kus pozornosti. Jedním z nich je snímek Catfish, o němž jsme již mluvili zde, a který patří mezi nejsledovanější artikly letošního ročníku.

Další pozornost si vysloužil dokumentární snímek o známém pouličním umělci Banksym s názvem Exit Through the Gift Shop, který zde měl světovou premiéru. Nemluví se však pouze o filmu, ale také se spekuluje, jestli Banksy, jehož identita zůstává neznámá, letošní Sundance festival vůbec navštívil. Film rezignuje na vytváření Banksyho portrétu, ale vyjadřuje se ke street artu a umění vůbec (a jeho současné komercionalizaci). Jde prý o velmi svižný a vtipný film.

Posledním nesoutěžním dokumentem je 3D film Cane Toads: The Conquest režiséra Marka Lewise. Navazuje tím na svůj starší krátký snímek Cane Toads: An Unnatural History, ve kterém se také s nadhledem věnoval ropuchám v Austrálii. V roce 1935 je sem dovezli zemědělci z Hawaje, aby vyhubily hmyz na plantážích s cukrovou třtinou. Ropuchy se však v krátkém čase rozmnožily a nyní je jich v Austrálii téměř půl druhého milionu. První australský 3D film je prý velmi úsměvný a bizardní. Anne Thompson ho přirovnala ke Greenawayovým The Falls a Fast, Cheap & Out of Control Errola Morrise.

Výborné ohlasy také získal Last Train Home, jenž byl nedávno oceněn hlavní cenou na IDFA. Více o něm v našem článku zde.

Doporučujeme

2 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 31. 1. 2010 ve 2.46 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.