Domů » Festivaly

Nominace Zlatých glóbů

Stránky všech internetových filmových zpravodajů dnes ovládly novinky věnované udílení Zlatých glóbů. Po ránu Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu odtajnila všechny nominace. Glóby se, narozdíl od cen akademie – Ocsarů – udělují i televizním počinům. A stejně jako u cen akademie jsou vyhrazeny anglicky mluveným dílům, zatímco zahraniční tvorbu reflektuje jedna kategorie (nejlepší cizojazyčný film, tj. neaglicky mluvený). Na letošním 67. ročníku bude vyhlášeno 15 filmových a 11 televizních vítězů, obě sekce charakterizuje dělení na dramatickou tvorbu a tvorbu ostatní (tj. muzikály a komedie). Podobně jsou rozlišeny i ceny pro herce v hlavních rolích, glóby za vedlejší role mají jednu společnou a žánrově nevyhrazenou kategorii.

Zlaté Glóby lze považovat za indikátor preferencí před novoročním udílením Oscarů. Odlišujícím rysem vždy bývalo zaostření pozornosti (ne-li preference) na některé snímky mimo hlavní proud a mimo zájem široké divácké veřejnosti. Letos se, jak nejeden zahraniční novinář postřehl, pohled obrátil téměř výhradně k filmům, které disponují „B.O. potenciálem“ (B.O. = box office), tedy aspirují na pozici kasovních trháků. Obecně platí, že nezávislé snímky a menší produkce často s premiérou čekají na výsledky Zlatých glóbů a Oscarů, aby případným úspěchem podpořili tržby z kin a prodeje DVD. Ale i pro velkofilmy platí, že vítězství může přesvěčit váhající diváky příslušnou projekci navštívit.

Nominace ovládl snímek Lítám v tom (Up in the air) Jasona Reitmana. Vypráví o odborníkovi na propuštění zaměstnanců (George Clooney), jemuž se milovaný život na cestách začne otřásat v základech. Do našich kin se bohužel komediální drama dostane až v březnu. Režiséra Reitmana zná český divák díky snímku Děkujeme, že kouříte a americké verzi seriálu Kancl. Dalšími s ambicemi k vyhlašování vzhlížejícími filmy jsou Cameronův 3D trhák Avatar právě mířící do českých kin, vítěz Gotham Awards Smrt čeká všude a Hanebný pancharti Quentina Taranina. Nominace cizojazyčných filmů nepřinesla překvapení, Bílá stuha, Rozervaná objetí a Prorok byli očekáváni. Pětici doplnil jihoamerický snímek La Nana a komedie Giuseppe Tornatoreho Baaria. Případná nominace Antikrista Larse von Triera by musela náležet mezi hlavní dramatickou kategorii, jelikož je snímek v angličtině. Vzhledem k povaze cen se dalo očekávat, že kontroverzní dílo dánského filmaře bude pominuto. Seznam nominovaných filmů je zde:

NEJLEPŠÍ HRANÉ DRAMA
Avatar režie James Cameron (USA)
Smrt čeká všude režie Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, USA)
Hanebný pancharti režie Quentin Tarantino (Inglorious Basterds, USA)
Precious režie Lee Daniels (USA)
Lítám v tom režie Jason Reitman (Up in the Air, USA)

NEJLEPŠÍ HRANÁ KOMEDIE ČI MUZIKÁL
(500) Days of Summer režie Marc Webb (USA)
Pařba ve Vegas režie Todd Phillips (The Hangover, USA/Německo)
Nějak se to komplikuje režie Nancy Meyers (It’s Complicated, USA)
Julie a Julia režie Nora Ephron (USA)
Nine režie Rob Marshall (USA/Itálie)

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Koralína a svět za tajnými dveřmi režie Henry Selick (Coraline, USA)
The Fantastic Mr. Fox režie Wes Anderson (USA)
Zataženo, občas trakaře režie Phil Lord/Chris Miller (Cloudy with a Chance of Meatballs, USA)
Princezna a žabák režie Ron Clements/John Musker (The Princess and the Frog, USA)
Vzhůru do oblak režie Pete Docter/Bob Peterson (Up, USA)

NEJLEPŠÍ CIZOJAZYČNÝ FILM
Baaria režie Giuseppe Tornatore (Itálie)
Rozervaná objetí režie Pedro Almodóvar (Los Abrazos rotos, Španělsko)
Prorok režie Jacques Audiard (Un Prophéte, Farncie)
Bílá stuha režie Michael Haneke (Die Weisse Band, Rakousko)
La Nana režie Sebastián Silva (Chile/Mexiko)

Jak jsme již uvedli, cenu Cesila B. de Millea za přínos světové kinematografii obdrží Martin Scorsese. Mezi seriály se výrazněji do nominací prosadily Dexter, Dr. House, Kancl (samozřejmě americká verze) či Mad Men. Kompletní seznam nominovaných včetně hereckých a televizních kategorií naleznete na oficiálních stránkách.

Zdroje: cinematical.com, variety.com, indiewire.com

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 16. 12. 2009 ve 0.43 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.