Domů » Aktuálně

Aktuálně: Wong Kar-wai točí Velkého mistra

Hongkongský režisér čínského původu Wong Kar-wai začne v nejbližších dnech natáčet snímek The Great Master či The Grand Master (Velký mistr). O projektu se již určitou dobu mluví, četná očekávání s ním spojená se však ohlášením začátku natáčení stupňují. Film odehrávající se v 50. letech minulého století bude stejně jako Yip Man (r. Wilson Yip, 2008) vyprávět o Yip Manovi, mistrovi legendárního bojového umění Wing Chun, na rozdíl od zmiňovaného snímku se však zaměří na vztah mistra a jeho žáka – Bruce Leea.

Po Mých borůvkových nocích (2007), které byly Kar-waiovým prvním filmem v angličtině a byly i cele natáčené v USA, se tak režisér vrací do rodné Číny tematicky i fyzicky, neboť Velkého mistra bude natáčet v čínské provincii Guangdong. Po „borůvkové“ spolupráci s písničkářskou Norah Jones a západními hvězdami Natalií Portman, Judem Lawem a Rachel Weisz bude Kar-wai pracovat opět se svým dvorním hercem Tony Leungem, herečkou Zhang Ziyi (2046, 2004), hercem Chen Changem (Šťastni spolu, 1997; 2046) a Zhao Benshanem (Šťastné chvíle, r. Yimou Zhang, 2001). Snad největší nadšení však vzbuzuje návrat Brigitte Lin, taiwanské hvězdy mnoha wuxia filmů (tj. snímků o bojových uměních) – za všechny jmenujme The Bride with White Hair (r. Ronny Yu, 1993) -, která s Kar-waiem natočila již snímky Ashes of Time a Chungking Express (oba 1994). Tyto filmy však byly (dosud!) jejími posledními, neboť po nich Lin odešla na herecký odpočinek. Není zcela jasné, v jaké roli se objeví Lin, Leung by měl každopádně podle všeho ztvárnit Yip Mana, Chang Bruce Leeho.

V kontextu hongkongské kinematografie je Kar-wai výsostně autorským filmařem, což jde ruku v ruce s jeho vlastní produkční společností Jet Tone Production založenou v roce 1994, která od té doby produkovala všechny jeho celovečerní filmy, Ashes of Time počínaje a Mými borůvkovými nocemi konče. Zároveň se Kar-wai neobvyklým způsobem věnuje reklamní tvorbě, jak dokládají krátké – a nutno dodat ne autorské a přesto nesoucí zřetelné prvky jeho stylu – filmy pro automobilku BMW (The Follow, 2001), nebo pro společnost Philips (There´s Only One Sun, 2007). Kameramanem druhého jmenovaného snímku je Philippe Le Sourd, který by měl stát za kamerou i Velkého mistra.

Díky pestrosti a provázanosti tvorby zároveň, lze o Kar-waiovi v nelepším slova smyslu hovořit jako o zosobnění Renoirovy teze o pouze jednom filmu, který režisér točí celý svůj život znovu a znovu. Pokud natáčení Velkého mistra půjde podle plánu – tj. od poloviny prosince 2009 do poloviny dubna 2010 – můžeme doufat v uvedení nového „Kar-wai filmu“ na jednom z podzimních festivalů v roce 2010: v Benátkách, Torontu či San Sebastianu.

zdroj: twitchfilm.net; ioncinema.com

Doporučujeme

Jeden komentář

  • [...] Wong Kar-wai do Cannes zamíří se svým nejnovějším snímkem The Grandmasters, za nímž se skrývá životopis o čínském mistrovi bojové techniky Wing Chun – Yip Manovi. Herecké obsazení je tvořeno zejména jmény s nimiž již v minulosti spolupracoval. Lze očekávat Tony Leung Chiu Waie, Li Gong, Chen Changa a Ziyi Zhang. Wong Kar-wai svůj film připravoval téměř deset let, přičemž ho kvůli průtahům s předchozími snímky musel neustále oddalovat. Další problémy pak vyvstaly na začátku minulého roku těsně před natáčením, když si Tony Leung Chiu Wai při tréninku zlomil ruku. Otázka je, zda se The Grandmasters objeví přímo v hlavní soutěži, protože podle IMDb by měla být domácí premiéra filmu již v únoru, což by nevyhovovalo požadavkům sekce. O snímku jsme v minulosti informovali již zde. [...]

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 3. 12. 2009 ve 15.50 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.