Domů » Aktuálně

Prosincové kinopremiéry

V prosinci nás sice nečeká velký počet premiér, milovníky francouzských filmů ale určitě nadchne. Většina premiér se odehraje na začátku měsíce, o Vánocích žádné neočekávejte.

3.12. Prorok Jacques Audiard, Francie, 2009


Filmům z prostorů vězení se v českých kinech nějak zalíbilo – po sugestivním Hladu a maniakálním Bronsonovi nás čeká mafiánský Prorok. Negramotný mladík je odsouzen k šesti letům vězení, kde se ho „ujme“ místní boss. Malik má ale vlastní plány…

Režisér filmu Jacques Audiard (Čti mi ze rtů, Tlukot mého srdce se zastavil) se o kriminální, především vězeňskou, tématiku zajímal již v minulosti. Snímek je kritiky i diváky velice ceněn, jeho největším úspěchem je Velká cena na letošním ročníku Cannes. Zahraniční recenze oceňují jak režii tak výkon představitele hlavní role. Prorok bývá často srovnáván s Gomorou a je i přes svou délku (150 minut) považován za jejího stravitelnějšího a sugestivnějšího bratříčka. Intenzita, promyšlenost a uvěřitelnost patří prý k jeho největším kladům. Recenze Proroka se v nejbližších dnech objeví i na našich stránkách.

3.12. Panika v městečku Stéphane Aubier, Vincent Patar, Belgie, 2009


Postavičky kovboje, indiána a koně vám přicházejí natrhnout bránici. Pod originální, dětinskou a „pošahanou“ skořápkou tohoto animovaného filmu se skrývá absurdní, infantilní a „pošahaný“ humor. Jak jinak, že ano?

Panika v městečku je pokračováním stejnojmenného televizního seriálu (každý díl je dlouhý pouze pár minut) a nemá žádné jiné ambice, než co nejroztodivnějšími způsoby pobavit diváka. Jedná se o jedinečný projekt, jemu podobný v našich kinech asi dlouho neudvidíme. Nelze než doporučit. Na Indiefilm recenzi nebudete muset dlouho čekat.

3.12. Galimatyáš Jean-Pierre Jeunet, Francie, 2009

Jean-Pierre Jeunet (Améli z Montmartru, Město ztracených dětí) přichází s komediální krimi. Opět nás čeká skupinka podivínů, mnoho fantazie, a pro některé nestravitelná dávka optimismu. Moderní pohádka o skupině zoufalců, co bojuje proti systému (zbrojnímu průmyslu), by asi neměla ujít žádnému milovníkovi Amélie. Film opět vizuálně uchvacuje, je odlehčený a částečně nesmyslný.

10.12. Mikulášovy Patálie Laurent Tirard, Francie, 2009

Film podle slavné dětské knížky, oblíbené i v našich kinčinách, se dostane do kin až 10. prosince. Film vyprávěný z pohledu mladého Mikuláše a party jeho kamarádů (Vendelína, Celestýna, Kryšpína, Albína, Viktorína a dalších) je podle ohlasů - do určité míry – úspěšným převodem literární látky do filmové. Je sice kvalitním rodinným filmem, který úspěšne zachycuje pocity dětství, ale poetiky originálu nedosahuje, podobná kritika se ale objevuje u každé literární adaptace.

Malý Mikuláš se omylem a mylně dozvídá, že by se měl narodit malý bráška. To se mu nelíbí a snaží se tomu společně se skupinou kamarádů zabránit.

31.12. Půlnoční polibek Alex Holdridge, USA, 2007

Černobílá konverzační romance o vztahu dvou lidí, kteří se právě potkali a prozradili si řadu tajemství. Film natočený za pouhých $25,000 nepostrádá vtip, přesto nehce být další z řady romantických komedií a ani se nesnaží tvářit majestátně. Přiznaně malý film.

Premiéry:

3.12. Prorok; Jacques Audiard, Francie, 2009

3.12. Panika v městečku; Stéphane Aubier, Vincent Patar, Belgie, 2009

3.12. Galimatyáš; Jean-Pierre Jeunet, Francie, 2009

10.12. Mikulášovy Patálie; Laurent Tirard, Francie, 2009

31.12. Půlnoční polibek; Alex Holdridge, USA, 2007

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 29. 11. 2009 ve 1.01 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.