Domů » Aktuálně

DVD a Blu-ray tipy na prosinec

Prosincová nabídka je tentokrát o něco chudší, než jak tomu bylo v minulých měsících. Vybrali jsme čtyři tituly, jež oběhly některé zahraniční festivaly a nyní se v tuzemské premiéře dostávají na DVD k nám, tři filmy jenž byly v letních měsících uvedeny do kin a pak tradičně starší filmy.

Začněme tedy od těch nejstarších. Warner Bros přinese do středověku zasazeného Válečníka s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Právě mezi jeho nejvýraznější role patří charakterní hrdinové z dávných dob jako byl Ben Hur, El Cid nebo Mojžíš. Ve Válečníkovi hraje s takovou důrazností, že jeho výkon bývá označován jako jeden z nejlepších z jeho kariéry. Špinavá a neklidná doba středověku je zde vyvážena romantickou linií. Heston se v roli rytíře, pověřeného ochranou přímořské vesnice, postupně zamilovává do jedné ze zdejších prostých dívek. Ta se však brzy má vdávat a její budoucí manžel je ochoten svou nastávající choť chránit za každou cenu. I kdyby měl vyvolat vzpouru proti vladařem dosazenému vůdci.

Na výtečném hereckém obsazení stojí také další film ze šedesátých let, komediální western Za řekou je Texas. Dean Martin a Alain Delon zde společně přes indiánské území převáží náklad zbraní. První z nich je pistolník k pohledání, který ví jak to chodí, druhý se zde skrývá před rukou spravedlnosti. Když mu však přijíždí snoubenka, začne po ní charismatický pistolník a beznadějný sukničkář pokukovat. Ještě spolu s indiánským průvodcem začíná tempo filmu nabírat na obrátkách, přičemž ve scénáři se nešetří na humoru a hláškách.

Na podstatně tvrdší notu sází jedna z Eastwoodových klasik, která u nás vyjde ve dvoudiskové verzi již podruhé. Ve filmu Nesmiřitelní se Clint Eastwood posadil tradičně jak za kameru, aby svůj realistický western režíroval, tak i před ní jako jeden z hlavních hrdinů. Jeho postava je bývalým lupičem a pistolníkem, který již dávno pověsil svou minulost na hřebík. Když se však jednoho dne vypíše vysoká odměna na likvidaci dvou kovbojů, rozhodne se naposledy svolat bývalou partu kumpánů dohromady a oživit jejich legendárně rychlé kolty. Syrový western je přiznanou poctou filmům Sergia Leoneho a Dona Siegela. V žebříčku AFI byl ohodnocen jako čtvrtý nejlepší western všech dob.

Z letošní hlavní soutěže Berlinale se na DVD disky dostanou tento měsíc hned dva tituly. Jednak to bude snímek V elektrizující mlze režiséra Bertranda Taverniera (ten zde v roce 1995 získal Zlatého medvěda za Volavku) s Tommy Lee Jonesem v hlavní roli, druhým filmem bude Ricky Francoise Ozona. Thriller V elektrizující mlze, točící se kolem policejního vyšetřování vraždy v jednom malém americkém městečku, dostal po svém uvedení rozporuplné recenze a ve výsledku se o něm příliš nemluvilo. Poměrně populární francouzský režisér Francois Ozon zase přetvářel svou bujnou imaginaci do filmu, až vznikl příběh o malém chlapci, který se narodí a jaksi, čirou náhodou, má na zádech malá křídla. Pro rodiče však takový „andílek“ znamená mnoho problémů, zvlášť když se místo batolení prolétává po bytě. Vidět Rickyho bylo zatím možné pouze v Evropě, do amerických kin se jeho nasazení teprve chystá na příští rok.

Z prosincové nabídky stojí také za to zmínit dva snímky, které proběhly i českými kiny. Prvním jsou rychle vyprodukovaní Hanebný pancharti Quentina Tarantina, který s nimi soutěžil na letošním festivalu v Cannes. Tarantino obsadil film známými tvářemi (Brad Pitt, Christopher Waltz, Michael Fassbender, Til Schweiger…) a zasadil ho do období druhé světové války, kdy se speciální komando židů probíjí mezi nacistickými oddíly. Hanebný pancharti se staly Tarantinovým komerčně nejúspěšnějším filmem a bezesporu jedním z jeho nejzajímavějších počinů posledních let, k jehož pochopení není třeba shlížet stovky brakových filmů.

Druhým filmem je Mendesova roadmovie Všude dobře, proč být doma. Mendes se tentokrát rozhodl natočit o něco menší film s téměř stejným rozpočtem, s jakým natáčel svůj debut Americkou krásu. Film stylizoval do v současné době oblíbeného „indie looku“ a ve stejném duchu vybral do hlavních rolí nepříliš známé tváře (přinejmenším v porovnání s jeho předchozími filmy). Snímek sleduje pár mladých lidí, kteří čekají dítě a rozhodnou se najít ideální místo pro založení rodiny. Cestou napříč Amerikou navštěvují mnoho starých známých a s jejich pomocí se snaží přijít na to, co by pro ně mohl být ten pravý domov.

Tři filmy z prosincového výběru bohužel nemají stanovené datum vydání, nicméně by měly vyjít někdy koncem měsíce. Jednak to bude v České republice poprvé uvedená (pokud nepočítáme jednu projekci na MFFKV) Elitní jednotka José Padilhy. Ta se nese na podobné vlně jako Město bohů či po něm následující City of Men. Na příběhu dvou hlavních postav, které vstoupily ke speciální jednotce v Riu de Janeiru, nás Padilha zavádí do problematiky všudypřítomné kriminality a drogových gangů. Oba muži se stanou přáteli, kteří si kryjí záda jak při vojenských zásazích, tak i v soukromém životě. A proto když se jednomu začnou křížit osobní problémy s pracovními povinnostmi, namočí se do toho nakonec oba a rozpoutají městskou válku gangů proti pořádkovým silám. Film vyhrál minulý rok hlavní cenu Berlinale a úspěch měl i na mnoha dalších festivalech, přestože lze ve filmu nalézt až fašistické myšlenky.

Podstatně aktuálnějším projektem je film Kathryn Bigelow Smrt čeká všude. Ten byl nominován na téměř všech nejzásadnějších výročních cenách nezávislých filmů v USA, přestože nakonec ani jednu neproměnil. Válečné drama však získalo výborné recenze a například na serveru Rottentomatoes.com má ze 165 recenzí pouze tři negativní. I zde jsou diváci identifikováni se speciální jednotkou, tentokrát ale válečných pyrotechniků. Jejich prací je vyčistit bagdádské ulice od skrytých výbušnin. Lépe vám však film přiblíží tento sugestivní trailer. Film zároveň vychází v USA na blu-ray nosičích.

Třetím snímkem jsou depresivně romantičtí Milenci Jamese Graye, kteří opustili poloprázdné kinosály již před několika týdny. Gray je bezesporu nadějný režisér, což může dokládat nominace obou jeho posledních snímků na Zlatou palmu v Cannes. Milenci vypráví o milostném trojúhelníku a začarovaném kruhu neopětované lásky. Víc než o vzbuzování emocí tu jde o precizní rozpracování mizanscény a psychologicky motivované jednání postav.

Zahraničí:

Na trhu v USA se u jednotlivých titulů zaměříme pouze na výběr blu-ray disků (DVD zde už opravdu začíná být spíše výjimkou). Bezesporu zaslouží pozornost vydání romantické komedie 500 dní se Summer, jejíž premiéra byla v České republice bohužel zrušena. Film je však tak hravý a naplněný životním optimismem (přičemž nejde o prvoplánovou frašku) a mnoha nápady, že by bylo škoda nechat si ho ujít. Film v nelineární struktuře nahlíží na bilancování Tomova vztahu se Summer. Z jejich náhodného setkání v práci vzroste vášnivý vztah. Během 500 dní, které spolu strávili, však láska pomalu opadává a jejich životy se vrací zpět do šedivé reality městského života. Tom se vydává napříč svými vzpomínkami, aby si uvědomil první náznaky neshod a mohl jejich vztah zachránit. Blu-ray disk nabízí vedle filmu ještě několik malých bonusů, kromě různých komentářů však stojí zmínit snad jen film o filmu.

Podobně nadšené reakce, jaké získala třeba projekce 500 dní se Summer na Sundance festivalu, provázejí i celovečerní debut Duncana Jonese s názvem Moon. Jonesovu inspiraci k tomuto snímku lze určitě dohledat mezi takovými sci-fi filmy jako je třeba 2001: Vesmírná odyssea nebo Solaris. Hlavní postavou je opuštěný pracovník (Sam Rockwell) na měsíční základně těžící helium. Jedinou společnost, kterou zde má, je inteligentní počítač a rostliny, se kterými občas promlouvá. Když však jeho mise spěje ke konci, k okamžiku, kdy se bude moct vrátit zpět domů, začnou se mu zjevovat velmi podivné věci. Film je často v ohlasech vyzdvihován do výšin (několikrát mu bylo přiřknuto i slovo „vizionářský“). Mimo jiné tomu určitě dopomáhá i hudba složená Clintem Mansellem. Krom rozhovorů je na modrém disku přiložen film o filmu a dokument o vytváření vizuálních efektů.

Z jednodiskových vydáních lze ještě upozornit na rozporuplně přijatý film Ang Leeho Zažít Woodstock, jenž byl uveden v soutěžní sekci pouze v Cannes. Popisuje nakolik dovedl hippies festival proměnit životní osudy obyčejnému majiteli hotelu a jeho rodině.

Přejděme tedy k zajímavým kolekcím. Bezpochyby tím nejvíce atraktivním je tento měsíc kolekce 25 filmů na DVD Akiry Kurosawy nezvaná AK 100: 25 Films by Akira Kurosawa. Kolekce nabízí čtyři ještě nikdy nevydané filmy, ilustrovanou knihu článků a úvodů ke každému filmu a vzpomínku na Kurosawu od Donalda Richieo. Filmy v kolekci jsou následující: Velká legenda Judo, Nejkrásnější, Velká legenda Judo 2, Lidé, kteří šlapou tygru na ocas, Nelitujeme svého mládí, Krásná neděle, Opilý anděl, Toulavý pes, Skandál, Rašomon, Idiot, Žít, Sedm samurajů, Žiji ve strachu, Krvavý trůn, Na dně, Tři zločinci ve skryté pevnosti, Zlý chlap spí dobře, Yojimbo, Sanjuro, Nebe a peklo, Rudovous, Dode’s-Ka Den, Kagemuša a Madadayo. Na Amazonu je tahle kolekce k zakoupení za necelých pět tisíc korun.

Druhou a poslední kolekcí, která by mohla naše čtenáře zaujmout je kolekce filmů, které Charlie Chaplin natočil pro Sennettovo Keystone Studio a v nichž si poprvé začal vytvářet svůj charakteristický vzhled. Přesný název je Chaplin Keystone Collection a měla by snad dle informací BFI mít (bohužel se mi to nepodařilo potvrdit) 35 krátkých filmů na 2 DVD discích.

Česká republika:

7.12. Monty Pythonův létající cirkus (DVD)
7.12. Nesmiřitelní (DVD)
7.12. Válečník (DVD)
7.12. V elektrizující mlze (DVD)
14.12. Hanebný pancharti (DVD, BLU)
14.12. Ricky (DVD)
14.12. Všude dobře, proč být doma (DVD)
14.12. Za řekou je Texas (DVD)
N/A Elitní jednotka (DVD)
N/A Milenci (DVD)
N/A Smrt čeká všude (DVD)

Zahraničí:

7.12. AK 100: 25 Films by Akira Kurosawa (DVD)
14.12. Zažít Woodstock / Taking Woodstock (BLU)
21.12. 500 dní se Summer / 500 Days of Summer (BLU)
28.12. Chaplin Keystone Collection (DVD)
28.12. Moon (BLU)
28.12. Smrt čeká všude / The Hurt Locker (BLU)

Doporučujeme

Jeden komentář

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 28. 11. 2009 ve 4.37 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.