Domů » Aktuálně

Aktuálně: Velvyslanci Evropské filmové akademie

Evropská filmová akademie jmenovala deset velvyslanců evropského filmu. Jedná se o osobnosti z oblasti filmu, které mají pomoci propagovat evropskou kinematografii a Evropské filmové ceny na různých akcích.

Seznam Velvyslanců EFA:

Moritz Bleibtreu (herec, Německo)
Jedna z nejznámějších německých tváří, proslavil se rolí Manniho v Lola běží o život Toma Tykwera. v letošním roce byl nominován na cenu Evropské filmové akademie za roli ve filmu Baader-Meinkhof komplex.

Stephen Daldry (režisér, Velká Británie)
Režisérův snímek Billy Elliot byl v roce 2000 nominován na Cenu EFA, letos se uchází další z jeho filmů, Předčítač, a to hned ve třech kategoriích – Evropský film, nejlepší herec a herečka.

Maria de Medeiros (herečka, režisérka, Portugalsko)
Hrála v mnoha portugalských filmech, stejně jako například v Tarantinově Pulp Fiction.

Mads Mikkelsen (herec, Dánsko)
Dánskou hvězdu jste mohli vidět například v Dealerovi Nicolas Windinga Refna nebo v Casinu Royale. Herec byl také dvakrát nominovaný na ocenění EFA – za snímky Po svatbě a Plamen a citron.

Cristian Mungiu (režisér, Rumunsko)
Za hranicemi své země se proslavil snímkem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, za nějž převzal v roce 2007 Zlatou palmu v Cannes a také cenu EFA za nejlepší evropský film.

Kim Rossi Stuart (herec, Itálie)
Hrál například ve filmech A Matter of Heart, Crime Novel nebo Klíče od domu, z nichž poslední jmenovaný se dostal to distribuce v ČR, a to pouze na DVD.

Belén Rueda (herečka, Španělsko)
U nás známá především díky roli v Sirotčinci Juana Antonia Bayony, za níž byla v loňském roce nominovaná na cenu EFA.

Johana ter Steege (herečka, Nizozemí)
Hrála v mnoha filmech, u známých režisérů, jako jsou například Robert Altman nebo István Szabó. Za svoji první roli ve snímku The Vanishing byla nominovaná v prvním ročníku Evropských filmových cen v roce 1988.

Maciej Stuhr (herec, Polsko)
Hrál ve filmech Andrzeje Wajdy, Krzystofa Kieślowského nebo Agnieszky Holland. V roce 2006, společně se Sophií Marceau, moderoval předávání cen ve Varšave.

Danis Tanovic (režisér, scénárista, Bosna a Hercegovina)
Za svůj syrový snímek Země nikoho o válce v Bosně získal režisér kromě ocenění EFA také dalších 42 nominací. V nedávné době dotočil snímek Triage s Colinem Farellem v hlavní roli odehrávající se v Kurdistánu.

Zdroj: http://www.europeanfilmacademy.org/

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 18. 11. 2009 ve 22.52 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.