Domů » Aktuálně

Listopadové kinopremiéry

V listopadu nás čeká v kinech přes deset českých premiér, které ale vzhledem k zaměření Indiefilmu jenom lehce naťukneme. Zaměříme se především na evropskou tvorbu, které tento měsíc vévodí dlouho očekávaný Antikrist Larse von Triera a cenami ověnčený Ať vejde ten pravý. Ještě než se ale vrhneme na evropskou tvorbu, bylo by dobré zmínit se o jedinečném projektu Aerofilmu:

5.11. Restaurované filmy Jana Špáty Jan Špáta, Česko, 2009

Díky probíhajícímu digitálnímu restaurování dokumentů dnes již zesnulého Jana Špáty budeme mít možnost spatřit soubor několika jeho krátkých filmů v kině. Jan Špáta byl jedním z nejslavnějších českých dokumentaristů, vyznamenaným v roce 1968 cenou ministra kultury Za vynikající tvůrčí přínos do dokumentární kinematografie.

Mezi dokumenty začleněné do tohoto výběru patří Respice Finem, snímek o starých ženách na venkově, které se nebojí smrti, Hallo Stachma o pražské návštěvě slavného jazzmana Luise Armstronga, také hudební Variace na téma Gustava Mahlera, Mezi světlem a tmou, který Špáta vytvořil společně s fotografem Jindřichem Štreitem a nemluvné Atletické variace z mistrovství Evropy v Athénách v roce 1982.

5.11. Jan Klusák – Axis Temporum Dan Krameš, Česko, 2009

Ještě na chvíli zůstaňme v českých vodách, jelikož Dan Kramešův dokument Jan Klusák – Axis Temporum vznikl výsostně nezávisle (byl produkován Kramešovou společnosti Alpha Plus Pro). Vcelku krátky černobílý snímek sleduje skladatele Jana Klusáka jak tvoří i jak vzpomíná za doprovodu jeho hudby.

12.11. Ať vejde ten pravý Tomas Alfredson, Švédsko, 2008

Nový film Tomase Alfredsona jsme mohli spatřit již na MFF v Karlových Varech. Tento horor objel velkou řádku světových festivalů, aby posbíral podle IMDB úctyhodnou řádku 56 ocenění a 11 nominací (na IMDB si také drží pozici 207. nejlepšího filmu všech dob podle hodnocení návštěvníků IMDB).

Na švédské sídliště se přistěhuje dvanáctiletá – dvanáctiletá už dvě stě let – upírka . Spřátelí se s Oskarem, osamoceným chlapcem, který neví, zda se má s dívkou vzhledem k podivným okolnostem přátelit. Alfredson se ve své adaptaci stejnojmenného románu zaměřuje především na romantickou stránku příběhu, nikoli hororovou a podle všeho se mu daří i díky skvělým hereckým výkonům mladých herců vyjádřit mnohé ze života dětí.

12.11. Love and Dance Bruce Parramore, Polsko, 2009

Polský muzikál s děsivým názvem Love and Dance nejspíše nijak nepřekvapí, nicméně pro milovníky muzikálu může být evropskou alternativou k hollywoodské tvorbě. Zárukou alespoň minimální kvality je to, že se na natáčení podíleli především mistrovské taneční páry (což ale vzbuzuje mírné obavy z jejich hereckých výkonů). Začínající novinářka poznává nadaného nadšence street dance a začíná přehodnocovat svůj dosavadní život…

19.11. Bába Zuzana Špidlová, Česko, 2008

Poslední český film, který tento měsíc stojí za zmínku, je krátkometrážní Bába, a to už jenom kvůli svému vítězství ve studentské sekci Cinéfoundation v Cannes. Dvacetiminutový kraťas o smrti a stáří uprostřed pokoje dospívající dívky. Střet generací a morálky.

26.11. Láska prochází žaludkem Joaquín Oristrell, Španělsko, 2009

Španělská romantická komedie o milostném trojúhelníku a nejlepší kuchařce světa nejspíše nebude největším hitem ani uměleckým klenotem sezóny, stejně jako Love and Dance ale nabízí evropskou alternativu k jinak hollywoodské záplavě žánrových filmů.

26.11. Antikrist Lars von Trier, Dánsko, 2009

Spatřit tento otevřeně sexuální horor věnovaný Andreji Tarkovskému je povinností každého cinefila už jenom kvůli humbuku, který okolo něj dokázal Lars von Trier vytvořit (stejně jako okolo jakéhokoli svého jiného projektu). Uzavřené drama o dvojici (Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg) , která ztratila dítě a rozhodla se „vyléčit“ uprostřed přírody, si již na našich stránkách vysloužilo pochvalnou a exkluzivní recenzi (zde). Pokud také dojde k dohodě se serverem Indiewire, naleznete na našich stránkách přiložený rozhovor s tvůrcem (pro nedočkavé v originále zde).

Premiéry:

5.11. Restaurované filmy Jana Špáty; Jan Špáta, Česko, 2009

5.11. Jan Klusák – Axis Temporum; Dan Krameš, Česko, 2009

12.11. Ať vejde ten pravý; Tomas Alfredson, Švédsko, 2008

12.11. Love and Dance; Bruce Parramore, Polsko, 2009

19.11. Bába; Zuzana Špidlová, Česko, 2008

26.11. Láska prochází žaludkem; Joaquín Oristrell, Španělsko, 2009

26.11. Antikrist; Lars von Trier, Dánsko, 2009

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 2. 11. 2009 ve 23.59 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.