Domů » Téma

Téma: Analýza kauzy „Polanski“ a jak se o ní mluví v USA

Na následujících řádcích se pokusíme lépe naše čtenáře zorientovali v kauze týkající se nedávného zatčení Romana Polanského, o níž jsme poprvé informovali zde. Téměř všechna média poskytují pouze dílčí informace, což vede omezenému pohledu a dezinterpretaci jednotlivých momentů. Snad se nám podaří podat ucelenější obraz událostí posledních týdnů.

Nejdříve stručně připomeňme počátek celé aféry. V roce 1977 měl Roman Polanski v USA styk se 13-letou dívkou, což je dle místního práva vždy posuzováno jako znásilnění (akt má status znásilnění, i když se nejedná o násilný styk). K tomu se Polanski sám v roce 1978 během soudního přelíčení přiznal a následně byl odsouzen ke 3 měsícům vězení. Po řádném vykonání poloviny trestu byl propuštěn. O několik měsíců později, když se soud rozhodl poslat ho za mříže znovu (tentokrát na dva roky) odletěl do Evropy, kde se usadil. Od té chvíle se s obavami ze zatčení cestám do USA vyhýbá .

Kolotoč diskusí se znovu roztočil v sobotu 26. září. Polanski odcestoval do Curychu převzít cenu na tamním filmovém festivalu, ale po příletu byl ihned zatčen. To vše na základě původního, přes třicet let starého, zatykače z USA. Jelikož má Švýcarsko se Spojenými státy dohodu o vzájemném vydávání hledaných zločinců, nezdá se postup nijak protiprávní ani neobvyklý. Pohled na celý případ se komplikuje, když vezmeme v potaz, že se vše odehrálo na půdě filmového festivalu – ten je baštou svobodného projevu a zatčení Polanského vyvolává precedens, který se zejména filmovým tvůrcům všech profesí nemůže zamlouvat. Přesto je zřejmé, že právně nemůže být filmový festival ani žádná jiná podobná kulturní akce úkrytem pro „darebáky“. Skupina nyní jíž několika set filmových tvůrců se rozhodla Polanskiho podpořit peticí. Jde o více i méně známá jména, abychom nikomu nestranili, lze nalézt seznam prvních signatářů a její znění zde. Petice vystupuje zejména proti zatčení velké postavy světového umění během festivalu, na kterém se jí mělo dostat pocty. Rozpaky vzbuzuje i nedodržení garance bezpečné cesty na festival, který tak byl využit jako záminka k Polanského zatčení, a proto žádají signatáři jeho propuštění.

V souvislosti se zmíněnou peticí se ve Spojených státech rozpoutala bouřlivá debata, jak může Hollywood, bašta amerického filmu, podporovat protizákonný čin, který je v hlubokém rozporu s americkou morálkou. Je potřeba uvést, že žádná taková podapora ale neexistuje. Zaprvé je petice poněkud nešťastně formulována a tím dezinterpretována. Někteří tvůrci (např. Woody Allen) se sice otevřeně postavili na stranu Polanského a jsou schopni nad jeho jednáním roku 1977 přimhouřit oko. Podpisy ale patří pod text, který otevřeně  samotný čin neschvaluje, ale pouze poukazuje na okolnosti, při kterých byl Polanski zadržen a shledává je nešťastnými. Zadruhé, čehož si snad jako první všiml v deníku The Times Josh Olson, který provedl podrobný průzkum vazeb k Hollywoodu u všech signatářů. Z několika set osob lze jen u několika desítek dohledat spojení s ryzí Hollywoodskou tvorbou. Žádný z předních režisérů, producentů a dalších klíčových postav hollywoodského soukolí za Polanským nestojí a jeho zatčení je majoritně považováno za legitimní krok kriminalistů.

Závěr celého případu je v nedohlednu. Švýcarsko se obává, že bude poškozena jeho pověst neutrální bezpečné země. Francie se bouří proti „krádeži“ svého obyvatele a zároveň mimořádné postavy světového filmu. Polanskému se do Spojených států před soud nechce, ačkoliv je možné, že by byl omilostněn. Bylo zamítnuto jeho propuštění na kauci kvůli obavám z jeho útěku zpět do Francie. Uvidíme, co se bude dít v následujících dnecha týdnech a přineseme další informace.

Zdroje: indiewire.com, latimes.com, novinky.cz, rozhlas.cz

Doporučujeme

4 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 9. 10. 2009 ve 0.15 a zařazen do kategorie Téma ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.