Domů » DVD / Blu-ray

DVD Vzpomínky a zapomínání

Nedávno se mi do rukou dostalo DVD Vzpomínky a zapomínání, které vydává společnost 12 OPIC ve spolupráci s Národním filmovým archivem, jež se snaží informovat o holocaustu a vytvářet tak prostor – především pro mladší generaci – pro pochopení toho, co to vlastně holocaust byl. Jedná se vlastně o výběr tří filmů z putovní přehlídky filmů Vzpomínky a zapomínání, které nějakým způsobem zpracovávají téma holocaustu a 2. světové války.

Prvním filmem je animovaný polský film Apel z roku 1971 režiséra Ryszarda Czekala. Jedná se o první animovaný film na téma holocaustu vůbec. Film je filozofickou úvahou o tom, zda je lepší zemřít ponížený, nebo se vztyčenou hlavou. Depresivní atmosféru podporuje temný obraz, ze kterého vždy jen na okamžik vystoupí spoře nasvícená část těla. Film obdržel několik prestižních cen, například v Annecy a Oberhausenu.

Druhým filmem je hraný film Pasažérka z roku 1963, předčasně zesnulého režiséra Andrzeje Munka. Film, který zůstal nedokončený, a jenž je poslepován z fotografií a z dokončených hraných částí. Finální podobu dal filmu až Witold Lesiewicz. Film pojednává o setkání dozorkyně a její oběti na zaoceánském parníku. Film tak přímo tematizuje proces vzpomínání a zapomnění. Jedná se o rekonstrukci chování dozorkyně a její oběti v koncentračním táboře. Z chladného odstupu sledujeme dennodenní přežívání v táboře, a to, jakým způsobem nám předkládá události oběť a jakým způsobem se snaží zastřít minulost dozorkyně. Otázky svědomí jsou pak konfrontovány s rádoby poklidnou atmosférou na parníku. Pod zdánlivě klidným povrchem se však skrývá neschopnost bývalé dozorkyně se vyrovnat s vlastní minulostí a vlastním svědomím. Celkovou neproniknutelnost filmu dotváří i kolážovité zpracování, jež střídá hrané záběry s fotografiemi. Dalo by se říct, v nejlepší momentálně dostupné kvalitě, neboť polská kopie je v technicky mnohem horším stavu, než verze s českým komentářem a českými podtitulky, která je přítomna na tomto DVD. O kvalitě přepisu hovoří i to, že sami Poláci uvítali možnost vydání Pasažérky v této verzi, která běžela v české kino-distribuci víc jak 35 let. Komentář navíc obstarali vynikající Jiří Adamíra a Jaroslava Adamová. Pro mě osobně jeden s nejsilnějších filmových zážitků na téma paměti a holocaustu.

Třetím filmem je pak dokumentární snímek Zlopověstné dítě z roku 2003. Autory jsou Lucie Králová a Miloslav Novák. Jedná se o portrét dvacetiletého truhláře Michala z Plzeňska, v jehož životě se zpřítomňuje téma holocaustu. Michal jezdí po koncentračních táborech, vyrábí malé modely jednotlivých táborů a píše romány, které se vztahují k tématu holocaustu. Autoři se snaží postihnout psychologii postavy a jeho jednání. V krátkých epizodách sledujeme Michala a nahlížíme jeho vnitřní svět, který je cele prodchnut a fascinován tématem holocaustu. Snové pasáže a neobvyklé kompozice jsou v kontrastu s banalitou a všedností okamžiku. Jediným negativem je snad jen to, že film místy působí až příliš epigonským dojmem, jako hold dílu Karla Vachka a Jana Němce. Oba zmínění tvůrci byly též pedagogickými vedoucími tohoto projektu. Film získal cenu za nejlepší český dokumentární film v Jihlavě v roce 2003.

DVD také obsahuje řadu bonusů. Každý film je vybaven svými vlastními bonusy v podobě informací o autorech, o filmu, fotogalerie a filmovým plakátem. Výtku bych měl především ke kategorii o filmu, která by si zasloužila u každého filmu jistě víc informací, než jen synopsi, a to, kolik cen který film získal.

Nicméně tento nedostatek vynahrazují regulérní bonusy, jenž obsahují dva rozhovory, a to  s Jurajem Herzem a M. Lozinskim. Dále pak informace o židovském muzeu v Praze, o přehlídce filmů Vzpomínky a zapomínání v Praze a Budapešti a o X. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, včetně odkazů na internetové stránky a jiné zdroje. DVD je navíc interaktivní a obsahuje řadu studií a rozhovorů, které se váží k tématu holocaustu a paměti. Některé studie pojednávají přímo o zobrazování holocaustu ve filmu.

Národní filmový archiv a společnost 12 OPIC tak vydaly velmi dobře provedené DVD, jenž uspokojí jak náruživé zájemce o téma holocaustu, tak laiky z řad filmových nadšenců. DVD by se dalo doporučit i jako vhodná učební pomůcka pro školy.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 4. 9. 2009 ve 10.00 a zařazen do kategorie DVD / Blu-ray ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.