Domů » Festivaly

Co nás čeká na LFŠ: Zamrzlý obraz – film a komiks

Sekce Zamrzlý obraz / Freeze Frame – film a komiks na letošní Letní filmové škole představí médium komiksu a jeho interakci s filmem z několika úhlů pohledu, přičemž filmy samotné budou jen jedním z nich. Těšit se můžete i na neméně významné „komiksové“ přednášky, prezentace a výstavy.

Filmová představení lze rozdělit do několika dobově či geograficky spřízněných oblastí.
První z nich jsou víceméně mainstreamové snímky, respektive filmové hity vzniknuvší po přelomu tisíciletí podle komiksových předloh. Adaptace grafického románu o muži s temnější minulostí než se zprvu zdá – Dějiny násilí (A History of Violence, r. David Cronenberg, 2005); projekce: 24. 7. a 31. 7. Animované společné dílo deseti komiksových tvůrců – Strach(y) ze tmy (Peur(s) du noir, 2007); projekce: 24. 7. Na Oskara nominovaný snímek vyprávějícím o nelehkém dospívání v Íránu – Persepolis (r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi, 2007); projekce: 25. 7. Dále pak Sin City – město hříchu (Sin City, r. Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino, 2005) – projekce: 26. 7. Strážci – Watchmen (Watchmen, Zack Snyder, 2009) – projekce: 28. 7. Speed Racer (r. The Wachowski Brothers, 2008) – projekce 30. 7. A konečně Hulk (r. Ang Lee, 2003) – projekce: 31. 7. Uvedení těchto sedmi snímků je nepochybně velmi divácky přátelské a bezesporu o současném západním světě komiksu a/ve filmu vypovídající; relativně snadná dostupnost, nedávnost doby vzniku a všeobecná známost daných titulů je však rozhodně nečiní tím nezajímavějším z komiksového cyklu.

O poznání výjimečnější je „asijská čtyřka“: Letní road movie, v jejímž epizodickém stylu se přímo odráží komiksová skladba – Kikudžiro (Kikujiro no natsu, r. Takeshi Kitano, 1999); projekce: 26. 7. a 1. 8. Japonské anime o útěku z futuristické věznice – Dead Leaves (Deddo riifusu, r. Hiroyuki Imaishi, 2004); projekce: 26. 7. Jihokorejská odpověď na Hrdinu (Ying xiong, 2002) Zhanga Yimoua – Soupeři (Hyeongsa, r. Lee Myeong-se, 2005); projekce: 27. 7. a 29. 7. A bojem i patetičností nasáklá filmová adaptace populární hongkongské komiksové série – Strážci Dračí brány (Lung fu moon, r. Wilson Yip, 2006); projekce: 28. 7.

Třetí vetší podskupinou jsou snímky staršího data vzniku, což jim nijak neubírá na jejich hodnotách, nostalgie a historický odstup jim naopak na pozoruhodnosti, když už ne přímo na kvalitě, přidávají. První český komiksový film Kdo chce zabít Jessii? (r. Václav Vorlíček, 1966) je sice uváděn v sekci Visegrádský horizont, do Filmu a komiksu však na první pohled rovněž patří. Na filmovce bude možnost ho zhlédnout na dvou projekcích: 24. 7. a 30. 7. Ve dvou projekcích (25. 7. a 2. 8.) je též uváděna francouzská Barbarella (r. Roger Vadim, 1968) i první celovečerní Batman (r. Leslie H. Martinson, 1966); projekce: 25. 7. a 28. 7. Příběhu netopýřího muže vévodí akční atmosféra, skrze kterou však prosvítá komediální až parodický nádech a nestandardní výpravě snímku dominuje gumový žralok. Béčkovou lahůdkou je Kačer Howard (Howard the Duck, r. Willard Huyck, 1986). 30. 7. by se diváci na Zimním stadionu každopádně neměli nechat zmást, protože tohle není v žádném případě strýček Donald, ale kačer zachraňující v hraném (!) kasovní propadáku produkovaném Georgem Lucasem planetu Zemi před Temným pánem. Posledním (jen co se data projekce týče: 31. 7.) snímkem této podskupiny je kanadský Heavy Metal (r. Gerald Potterton, 1981), povídkový film vycházející z komiksů otištěných ve stejnojmenném americkém časopise.

Kapitolou sám o sobě je koprodukční dokument Tintin a já (Tintin et moi, r. Anders Ostergaard, 2003), který o otci belgického komiksového reportéra Tintina vypráví na základě audio záznamu rozhovoru, který s Georgem Remim – známým pod svým pseudonym Hergé – vedl na počátku 70. let mladý student Numa Sadoul. Jakkoli je uvedení snímku malým příspěvkem k Tintinovým osmdesátinám, můžete ho v Uherském Hradišti vidět 28. 7. v čase dokumentu ne zcela příznivém (23:00).

Pestrý je program přednášek a prezentací, které tvoří plnohodnotnou část komiksového cyklu. Nejvíce se jich odehraje v pondělí 27. 7., které je jako „Komiksový den“ této sekci zcela věnováno. Malíř a autor komiksů Karel Jerie vám společně s dramaturgem sekce Film a komiks a zakladatelem KomiksFESTu Tomášem Matějíčkem řeknou „Jak se rodí komiks“, publicista a scénárista Tomáš Baldýnský s Tomášem Matějíčkem pak vysvětlí, jak na oříšek jménem „Komiksová scenáristika“. (Nejen) komiksový překladatel Richard Podaný bude tlumočit své zkušenosti s „Komiksovým překladem“ a dramaturg LFŠ Jiří Flígl se pokusí uchopit ve své přednášce fenomén „Komiksu a filmu“ v celé jeho šíři. Formou prezentace se divákům představí revue AARGH!, respektive festival KomiksFEST!. Nejen pondělím živ je komiks, a proto 28. 7. naváže Vladimír Zavadil svoji přednáškou „Tintin, mladistvý osmdesátník“ a 29. 7. Pavel Ryška lekcí o rotoskopii. Komiksově-přednáškově bohatý bude i pátek 31. 7., kdy publicista a scénárista Tomáš Prokůpek osvětlí kořeny českého komiksu, které sahají dál, než by si našinec pomyslel, a publicistka Helena Diesing představí tvorbu nestora českého komiksu Káji Saudka. Týž den vyvrcholí oslavou narozenin Fifinky, Myšpulína, Bobíka a Piňdi v programu „40. let Čtyřlístku – hrdinové generací“, kterého se osobně zúčastní jejich tvůrce Jaroslav Němeček.

Do třetice bude komiksové médium prezentováno výstavami. Karel Jerie představí „Lovce dinosaurů“, František Skála jr. „Velké putování Vlase a Brady“, které překročilo svůj původní papírově-komiksový formát až k divadelnímu představení v divadle Minor, jehož filmové ztvárnění ale zůstalo pouze u storyboardů – a právě ty budou ve foyer Klubu kultury k vidění. Dvojici „klasických“ výstav doplní instalace děl slovenského komiksového tvůrce Danglára v bývalém klášterním areálu Reduta, dvě hradišťské kavárny zpestří tvorba Jiřího Zimčíka a Jaromíra Plachého a ve Slováckém divadle bude vystavovat Tomáš Kučerovský a Toy Box.

Že nebudete vědět, kam se na LFŠ dívat dřív? Komiksy také nemají jen jedno okénko.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 22. 7. 2009 ve 1.06 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.