Domů » Festivaly

Co nás čeká na LFŠ: Zaostřeno na Rakousko

Letošním hlavním tématem Letní filmové školy bude Rakouský film. Dramaturgové Jan Jílek a Martin Blažíček program koncipují tak aby složili pokud možno co nejvíce komplexní obraz rakouské kinematografie od vzniku filmového média až po současnost. Promítat se proto nebudou jen celovečerní filmy ale například i krátké snímky experimentální a erotické. Pojďme si nastínit, jaké tématické okruhy lze očekávat a koho můžete na filmovce potkat.

V cyklu rakouských němých filmů můžete očekávat vzorek klasických filmů ale i pásmo krátkých erotických snímků Johanna Schwarzera, které točil pro svou společnost Saturn Film. K vidění bude jeho dvanáct snímků o celkové délce 55 minut. V rámci němého filmu bude s živým hudebním doprovodem klavíristy Gerharda Grubera promítán i film Sodoma a Gomora Michaela Curtize a Café Elektric Gustava Ucicky. Z třicátých let se můžeme těšit například na jediný film Otto Premingera natočený v Rakousku s názvem Velká láska.

Bezesporu zajímavou exkurzí bude i výběr sekce Heimatfilm. Jde o specifický subžánr filmu, v němž je mile kýčovitý příběh většinou zasazen do idylického prostředí rakouských alp. Doporučit zde lze například Sissi, Ozvěnu hor či Dvorního radu Giegera. Cyklus Kabarett Österreich zase představí populární rakouské kabaretní komedie, natáčené v devadesátých letech minulého století a začátku nového tisíciletí. V programovém cyklu Import/Export lze také očekávat tři výrazné osobnosti, kteří v Rakousku natáčí filmy (přestože pochází z jiných zemí). Konkrétně jde o Kanaďana Johna Cooka (nejzajímavější by mohlo být jeho Pomalé léto) spolu s Íránci Houchang Allahyariem (např. Strach z výšek) a Arash T. Riahiem (mezi jeho snímky vyniká film oslavující filmové amatéry Suvenýry pana X).

Aktuální trendy v rakouské kinematografii na poli celovečerních hraných, dokumentárních a krátkých filmů se bude snažit postihnout výběr cyklu Diagonale Choice, ve kterém poběží nejzajímavější výtvory posledního roku, jež zaujaly na filmovém festivalu Diagonale. Výběr snímků provede sama ředitelka festivalu Barbara Pichler.

Přehlédnout bychom neměli také osobité dokumentární filmy. Mezi nimi můžeme najít například Michaela Glawoggera s výrazně obrazovými snímky Megacities nebo Dělníkova smrt, Constantina Wulffa s filmem téměř ve stylu direct-cinema Na svět, Ulricha Seidla a jeho Se ztrátami se počítá, či tři filmy Kurta Palma.

V deseti projekčních blocích se také bude prezentovat rakouský experimentální film, z něhož vyšlo mnoho světoznámých autorů. Široký záběr bude pojímat strukturální filmy v programu Frameworks, feministický film, který přijede osobně uvést Mara Mattuschka (Intersubjektivita), VALII EXPORT, retrospektivu předního autora expanded cinema Hanse Scheugla, který bude také osobně přítomen (Obraz-koncept), filmy Kurta Krena a Ernsta  Schmidta, found-footage osmdesátých let (Materiál-kontext), vídeňský akcionismus (Uvnitř a vně akce) a současný rakouský videoart dle výběru Michaela Schwentnera (Krátká spojení).

Do Uherského hradiště přijede i mnoho rakouských autorů uvést své retrospektivy. Zřejmě nejznámnějším a nejzajímavějším bude profil dvorního Hanekova kameramana Christiana Bergera, který se nebude skládat jen z filmů, na nichž spolupracoval s Hanekem (Bennyho video, 71 fragmentů chronologie náhody, Pianistka, Utajený, Bílá stuha), ale také z vlastní režisérské tvorby (Raffl, Etnické idyly, Hanna, milé monstrum, Mýto…). Účast také přislíbila úspěšná režisérka Barbara Albert, sbírající se svými filmy ceny předních evropských festivalů. Na LFŠ by měla uvést všechny své snímky. Slavná herečka Marika Green také přijede a z filmů, ve kterých hrála, se zde promítne Bressonův Kapsář, kultovní film Emmanuelle a snímek, na němž spolupracovala s Bergerem: Hanna Monster, Liebling. Druhou rakouskou herečkou v Hradišti bude Pia Hierzegger, jenž zde uvede tři komedie Michaela Glawoggera, ve kterých ztvárňuje hlavní roli – Slimáci, Slumming a Contact High. Experimentální film budou zastupovat již zmíněná Mara Mattuschka a VALIE EXPORT. Spisovatel, divadelní režisér a dokumentarista Kurt Palm přijede uvést tři své biografické snímky o Wolfgangu Amadeu Mozartovi, Adalbertu Stifterovi a Hermesu Phettbergurovi.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 19. 7. 2009 ve 11.20 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.