Domů » Festivaly

MFF Karlovy Vary: Den osmý

Pátek byl na události bohatý. Odpoledne před projekcí snímku Spiklenci slasti obdržel křišťálový glóbus za celoživotní dílo Jan Švankmajer. Ve stejnou dobu představil John Malkovich ve Velkém sále hotelu Thermal svůj režijní počin Tanečník seshora. Večer dorazil i další z věhlasných hostů – Antonio Banderas. Ten obdrží cenu prezidenta festivalu. Asi nejsledovanější projekcí dne byla česká premiéra vítězného snímku z Cannes Bílá stuha režiséra Michaela Hanekeho.

Minirecenze Kamily Dohnalové

Humpday (USA, 2009, rež. Lynn Shelton) průměrný
Uvedeno v sekci: Otevřené oči

Nezávislý snímek vyprávějící o lidské závislosti a možnostech (nejen) mužské lásky. Ruční kamerou často snímaný příběh Bena a Andrewa, kteří svůj dionýsovský nápad natočit gay porno s heterosexuálními aktéry neopustí ani po vystřízlivění, je zajímavý jako pohled ženy-režisérky, kam až může zajít chlapácké hecování a jak může skončit vzájemná ne/upřímnost. Plytkost bočních linií (zejména Andrewovy v mžiku získané bisexuální přítelkyně, v jejímž domě se všechno spustí) však komedii ubírá na síle stejně jako mnohdy nemotivované jednání jednotlivých aktérů a banálnost jejich výpovědí.

Široce otevřené oči (Izrael, Francie, Německo, 2009, rež. Haim Tabakman) dobrý
Uvedeno v sekci: Otevřené oči

Film o něčem, co neexistuje – neboť tak se (ortodoxní) Židé k homosexualitě na základě talmudu staví – natočil Tabakman s pozoruhodným citem pro okamžik, s dobrými hereckými výkony, jemnou a všímavou kamerou a s chytrou symbolikou projevující se již výběrem povolání hlavního představitele. Židovská rituální lázeň mikve zde nejen očišťuje, ale i sbližuje, košer maso může být naopak znečištěno i po rituální porážce zvířete. Autorův celovečerní hraný debut se poměrně úspěšně vyhýbá stereotypům filmů tematizujících homosexualitu, zejména díky tomu, že pro drama zakázaného vztahu jsou židovské reálie stejně tak určující jako podružné.

Doporučujeme

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 11. 7. 2009 ve 2.27 a zařazen do kategorie Festivaly ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.