Domů » Aktuálně

Červencové kinotipy

S nástupem prázdnin začínají filmové festivaly, které jsou do výhledu na tento měsíc samozřejmě také  zahrnuty. Kromě pražských kulturních tipů vám tedy nabídnu, na co zajít ve Varech nebo Uherském Hradišti.

V Karlových Varech za diváky často vybírá náhoda, podle toho, jaké lístky jsou zrovna k mání. Na Půlnoční hity ale stojí za to frontu vystát a vydržet vzhůru. Všechny snímky promítané v rámci tohoto cyklu patří k parodiím a ve své zemi (někdy i za jejími hranicemi) se z nich staly kultovní filmy. Jedním z nich je například hororový Sexykiller (4.7., 24:00, Malý sál, 7.7., 24:00, Kino Čas), jenž paroduje klasiky jako Mlčení jehňátek nebo Vřískot. Dalším doporučeným snímkem je novinka od Larse von Triera, Antichrist (8.7., 22:30, Velký sál), jež vzbudil letos v Cannes největší ohlas, ať už pozitivní či negativní. Snímek tu bude mít svou českou předpremiéru (do oficiální distribuce bude uveden až 22.října 2009) a dá se očekávat obrovský zájem publika. Samozřejmě se i letos konají Ozvěny MFF KV v Praze pro ty, jež nemohli na festival dorazit. V kině Světozor a Aero tak máte hned po skončení šanci shlédnout výběr snímků z přehlídky.

Na Letní filmové škole, jež si dlouhá léta drží vysokou úroveň programu, se letos znovu propojí němý film se současnou hudbou. Jedním z nejzajímavějších projektů bude spojení revolučního snímku Metropolis Fritze Langa, antiutopický snímek natočený ve 20.letech brilantním Fritzem Langem, jež líčí budoucnost jako chladnou a přetechnizovanou. K tomuto dílu bude hrát elektro/experimentální projekt Midi Lidi.

K létu patří kromě festivalů také letní kina. Jedno zatím skoro neobjevené se nachází v Karlíně na zahradě budovy Českého rozhlasu stanice Regina. Hned první den měsíce zde dávají snímek Proměny (1.7., 21:30 letní kino Regina), jehož režisér Tomáš Řehořek je prezentován jako ten český nejmladší a kritikami označovaný za velký talent. Tento pozoruhodný snímek byl původně zamýšlen jako středometrážní a nikdo nepočítal s tím, že by byl nasazen do kin.

Pokud chcete zůstat u klasiky a zajít si do kamenného, doporučím vám cyklus, který připravilo Ponrepo, promítací sál Národního filmového archivu. V červenci bude divákům důkladněji představen Jan Švankmajer. V rámci cyklu budou promítnuty jeho snímky Něco z Alenky (8.7., 20:00 Ponrepo), Lekce Faust (13.7., 20:00 Ponrepo) a Spiklenci slasti (15.7., 20:00 Ponrepo).

Spiklenci slasti: 15.7., 20:00 Ponrepo

Něco z Alenky: 8.7., 20:00 Ponrepo

Lekce Faust: 13.7., 20:00 Ponrepo

Proměny: 1.7., 21:30 letní kino Regina

Metropolis: 1.8., 14:30 kino Hvězda, Uherské Hradiště

Antichrist: 8.7., 22:30, Velký sál, Karlovy Vary

Sexykiller: 4.7., 24:00, Malý sál, 7.7., 24:00, Kino Čas, Karlovy Vary

Doporučujeme

2 komentářů

Odejít a odpovědět

Přidat příspěvek níže či na něj upozornit ze své vlastní stránky. Můžete také sledovat tyto komentáře přes RSS.

Udržujte pravidla diskuze. Vyjadřujte se k tématu. Žádné spamy.

Můžete použít tyto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tato stránka podporuje systém Gravatar. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Poznámky

Tento příspěvek byl napsán uživatelem dne 1. 7. 2009 ve 16.07 a zařazen do kategorie Aktuálně ..

Můžete příspěvek okomentovat nebo na něj upozornit ze své vlastní stránky. Pro aktuální přehled o diskuzi, můžete sledovat tyto komentáře přes RSS.

Toto je Gravatar-enabled weblog. Pro vytvoření svého vlastního avataru (ikonky) se stačí registrovat na Gravatar.

Nejnovější komentáře

Creative Commons License

Kalendář



Pro kompletní výhled přejděte na stranu kalendáře.